Σε μίνι «αναβάθμιση» των δεικτών βιωσιμότητας των ελληνικών τραπεζών προχώρησε η Fitch Ratings. Μάλιστα, σε ειδική της έκθεση για την προοπτική του χρηματοπιστωτικού συστήματος δεν εντάσσει πλέον την Ελλάδα στη λίστα των 11 χωρών με την υψηλότερη δυναμική συστημικού ρίσκου. Απορίας άξιο είναι το τι είδε η Fitch κι αναβάθμισε τις ελληνικές τράπεζες;
Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο αναβαθμίζεται σημαντικά, σε σχέση με προηγούμενες μετρήσεις, ο δείκτης βιωσιμότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, σε «b» από «f» καθώς η τραπεζική κρίση ξεκίνησε να αντιμετωπίζεται. Μάλιστα οι ελληνικές τράπεζες, μαζί με τις τράπεζες της Ιαπωνίας και της Βολιβίας ανήκουν στην τριάδα που υπέστη «αναβάθμιση» ως προς τον δείκτη βιωσιμότητας (Viability Ratings) σε διαφορετικά επίπεδα η καθεμία.
Πώς και τα πήγαν τόσο καλά οι ελληνικές τράπεζες, οι οποίες με τον εκβιασμό της κατάρρευσης άντλησαν περισσότερα από 50 δις ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση τους.
Η μίνι αναβάθμιση έρχεται την περίοδο που «τρέχουν» οι έλεγχοι και οι αξιολογήσεις των συστημικών τραπεζών από την Black Rock και, ως γνωστόν, στο τέλος Νοεμβρίου αναμένεται η κατάθεση της έκθεσης ? συμπερασμάτων στην ΤτΕ.
Η συγκεκριμένη διαδικασία βρίσκεται σε πολύ προχωρημένη φάση και αναμένεται τουλάχιστον σε επίπεδο καταγραφής να έχει ολοκληρωθεί ως τα μέσα Οκτωβρίου οπότε και η Black Rock θα εφαρμόσει στη συνέχεια τα μοντέλα της, προκειμένου να βγάλει τα συμπεράσματά της για την πορεία των χορηγήσεων των τραπεζών με βάση τα δεδομένα και τις προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής της οικονομίας που θα παρουσιάσει η Τράπεζα της Ελλάδος.
Τρίτη και τελευταία φάση για την οποία οι εργασίες επίσης έχουν προχωρήσει, καθώς διεξάγεται παράλληλα με τη δεύτερη φάση, είναι η αξιολόγηση των δανείων στο εξωτερικό, δηλαδή στις θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών σε επίπεδο συστημάτων αλλά και σε επίπεδο εξέλιξης. Η τρίτη φάση για τις θυγατρικές του εξωτερικού περιλαμβάνει ότι η πρώτη και η δεύτερη φάση για το εσωτερικό σε ένα εύρος ελέγχου ωστόσο πολύ μικρότερο. Κατόπιν της τελικής επεξεργασίας και της εφαρμογής των μοντέλων της η Black Rock θα δώσει τα συμπεράσματά της στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Τα συμπεράσματα θα αποτελέσουν τη βάση της διαπραγμάτευσης για τα επιχειρησιακά σχέδια των τραπεζών αφού θα καταστούν σαφείς τις κεφαλαιακές τους ανάγκες σε ορίζοντα πενταετίας, το ίδιο δηλαδή χρονικό διάστημα για το οποίο οι τράπεζες καταστρώνουν και τα business plan.
Άγνωστο παραμένει αν, και το νέο πόρισμα της η Black Rock θα έχει την ίδια τύχη με το πόρισμα των ελέγχων που διενήργησε η εταιρία πριν από δύο χρόνια στις ελληνικές τράπεζες.
Danioliptes.gr
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.