Το δικό τους “success story” δημιουργούν τα πρωτοδικεία σε όλη τη χώρα δεν προλαβαίνουν να εκδικάζουν πτωχεύσεις και αιτήσεις υπαγωγής επιχειρήσεων στο άρθρο 99. Μόνο τα τελευταία 4 χρόνια έχουν υποβληθεί πάνω από 2.000 αιτήματα, με βασικό στόχο όχι την εξυγίανση των επιχειρήσεων, αλλά την προστασία των μεγαλομετόχων τους.

Ενδεικτικό παράδειγμα της «επιτυχίας» στην οποία εναποθέτει τις ελπίδες του το οικονομικό επιτελείο, είναι η αγορά της Θεσσαλονίκης.

 

Εικόνα πλήρους αποσύνθεσης παρουσιάζει η αγορά της Θεσσαλονίκης καθώς είναι πολλές τοπικές λιανεμπορικές αλυσίδες που έχουν καταρρεύσει, ενώ πολυεθνικές επιχειρήσεις τείνουν να αναπληρώσουν το κενό δημιουργώντας νέα σημεία πώλησης σε προνομιακά ξενοίκιαστα καταστήματα.

 

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά δημοσίευμα της Ημερησίας, εκτός από τον όμιλο Φωκάς, ο οποίος αγωνίζεται για να κρατηθεί όρθιος, τα τελευταία τρία χρόνια πολλά επώνυμα καταστήματα στην πόλη έκλεισαν, όπως αρκετά από τα σήματα, που είχε αναπτύξει στην ελληνική αγορά ο όμιλος της Sato, σημεία πώλησης της Multirama, το δίκτυο της αλυσίδας Metropolis, ενώ το Planet Home του ομίλου Γιαννούλα στη Θεσσαλονίκη, που αποτέλεσε επένδυση 7,9 εκατ. ευρώ, δεν μπόρεσε να ορθοποδήσει σχεδόν ποτέ.

 

Άλλα δίκτυα, όπως αυτό της αλυσίδας ηλεκτρικών-ηλεκτρονικών ειδών Saturn περιόρισαν την παρουσία τους, σχεδόν όλες οι αλυσίδες, ελληνικές και ξένες, αναδιάρθρωσαν τα δίκτυά τους, ενώ και πάλι εν μέσω κρίσης, ορισμένες πρωτοβουλίες, όπως το Mega Bazaar της Lidl (αποκλειστικά με μη τρόφιμα), δοκιμάστηκαν για πρώτη φορά στην πόλη.

 

Ένα από τα πρώτα λιανεμπορικά δίκτυα της Θεσσαλονίκης, που δεν άντεξε το βάρος της κρίσης και την υπέρμετρη πτώση της καταναλωτικής ζήτησης ήταν η Fena (Φάννυ ΑΕ), που προσέφυγε στο άρθρο 99. Σήμερα, η άλλοτε κραταιά αλυσίδα ένδυσης έχει κλείσει τα περισσότερα καταστήματά της, ενώ καταβάλλονται προσπάθειες να αξιοποιηθεί η ακίνητη περιουσία της.

 

Στο άρθρο 99 και μάλιστα από τις πρώτες πανελλαδικά μπήκε και η βορειοελλαδική αλυσίδα παιχνιδιών Κου-Κου, η οποία όμως δεν κατάφερε στην πορεία να κερδίσει ξανά την εμπιστοσύνη τραπεζών και προμηθευτών. Έτσι, το 99 αποδείχθηκε για την Κου-Κου ένα «πουκάμισο αδειανό» και η αλυσίδα συρρικνώθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό και σχεδόν εξαφανίστηκε από την αγορά.

 

«Μαχαίρι» μπήκε και στο δίκτυο της αλυσίδας πώλησης ηλεκτρικών συσκευών Expert Hellas, καθώς από 43 σημεία πώλησης το 2010, έπεσε στα 33 το 2011 και στο τέλος του 2012 ήταν μόλις 14. Στη Θεσσαλονίκη πωλήθηκε και ένα εμπορικό κέντρο, το City Gate, το οποίο επίσης αντιμετώπισε μεγάλα προβλήματα λειτουργίας με πολλά καταστήματα του κλειστά. Το καλοκαίρι ο αυστραλιανών συμφερόντων επενδυτικός όμιλος της APN πώλησε σε Έλληνα μη εισηγμένο θεσμικό επενδυτή το City Gate, που βρίσκεται στη δυτική Θεσσαλονίκη, με συνολική επιφάνεια 86.278 τ.μ..

 

Δίκτυα λιανικής που έκλεισαν

ALDI (hard discount Γερμανία)

PLUS όμιλος Tengelmann (hard discount, Γερμανία)

PLANET HOME (έπιπλα & είδη οικιακής χρήσης, Ελλάδα)

ΚΟΥ-ΚΟΥ (παιχνίδια, Ελλάδα)

Αλυσίδες που περιόρισαν την παρουσία τους

Όμιλος Φωκά (πολυκαταστήματα ειδών ένδυσης, υπόδησης κ.ά.)

FENA (δίκτυο καταστημάτων ένδυσης)

EXPERT (καταστήματα ηλεκτρικών-ηλεκτρονικών συσκευών)

SATURN (υπερκαταστήματα ηλεκτρικών-ηλεκτρονικών συσκευών)

 

Την ίδια στιγμή, τα Ειρηνοδικεία έχουν μετατραπεί σε αποκούμπι για περισσότερες από 80.000 υπερχρεωμένες οικογένειες που ζητούν να πτωχεύσουν με δικαστική προστασία από τις τράπεζες μέσω του νόμου Κατσέλη.

 

Επιχειρήσεις και νοικοκυριά προσπαθούν να επιβιώσουν βάζοντας τα με την ανεργία, την φοροαφαίμαξη και τη διάλυση του κράτους δικαίου. Έτη φωτός μακριά από το «success story» του Α. Σαμαρά η ελληνική πραγματική οικονομία μετρά πτωχεύσεις, λουκέτα, και τελικώς και αυτοκτονίες.

 

Danioliptes.gr

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.