Τεράστιο είναι το χρηματοδοτικό κενό της ελληνικής οικονομίας και των επιχειρηματιών λόγω της οικονομικής ύφεσης και των σκληρών δημοσιονομικών μέτρων που ελήφθησαν.
Σύμφωνα με μελέτη διεθνούς χρηματοοικονομικού οίκου, αυτό υπολογίζεται γύρω στα 18 δισ. ευρώ. Για να βρεθούν αυτά τα χρήματα απαιτείται η κινητοποίηση των τραπεζών, καθώς σήμερα το μόνο εργαλείο που υπάρχει διαθέσιμο είναι το ΕΣΠΑ και τα διάφορα χρηματοδοτικά προγράμματα της ΕΤΕπ και της κοινότητας.
Τα κονδύλια, όμως, της κοινότητας δεν αρκούν από μόνα τους, ενώ ακόμη κι αν υπήρχαν θα απαιτούνταν και η συγχρηματοδότηση των τραπεζών, η οποία όπως προαναφέρθηκε δεν υφίσταται.
Πέρα, όμως, από το σοβαρό πρόβλημα της ρευστότητας, το οποίο όπως
φαίνεται θα επιλυθεί μόνο με την επιστροφή των καταθέσεων στης τράπεζες και της χώρας στις διεθνείς αγορές, η κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να αξιοποιήσει στο έπακρο ό,τι εργαλεία διαθέτει. Έτσι είναι ανάγκη, για παράδειγμα, να δημιουργηθούν προγράμματα που να απευθύνονται στην πραγματική οικονομία.
Ο πρώτος κύκλος της δράσης για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από το ΕΣΠΑ ήταν μία καλή αρχή και πρέπει να προκηρυχθούν και αντίστοιχα προγράμματα. Επίσης, κινήσεις που μειώνουν τη γραφειοκρατία είναι απαραίτητες και διευκολύνουν τους επενδυτές. Κάτι νια το οποίο η κυβέρνηση νια την ώρα έχει να επιδείξει μικρά βήματα.
Άλλη μία ενέργεια που θα πρέπει να θέσει σοβαρά και υπεύθυνα στην τρόικα είναι η διαπραγμάτευση για μείωση των έμμεσων φόρων που επιβαρύνουν το κόστος παραγωγής ή λειτουργίας των επιχειρήσεων. Οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν επωμιστεί τεράστιο κόστος και χάνουν σε ανταγωνιστικότητα στο εξωτερικό. Και τώρα η κυβέρνηση έχει το πλεονέκτημα, με δεδομένη την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος.
Χρήστος Κολώνας από Έθνος
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.