Εάν ένας δάσκαλος ρωτούσε έναν μαθητή της ΣΤ’ δημοτικού εάν θα έδινε ποτέ σε κάποιον 1,4 ευρώ για να εισπράξει 1 ευρώ, η τάξη θα σειόταν από τα γέλια! Και εάν τον ρωτούσε εάν για να πουλήσει το ποδήλατό του θα έδινε στον υποψήφιο αγοραστή 50 ευρώ για να εισπράξει… 30, τότε οι μαθητές θα θεωρούσαν ότι ο δάσκαλός τους… σφύριξε!
Εάν στη θέση του δασκάλου βάλετε, όμως, την τρόικα και στη θέση του μαθητή την ελληνική κυβέρνηση, οι απαντήσεις είναι τελείως διαφορετικές…
Γιατί η ελληνική κυβέρνηση δίνει 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ ως προϋπόθεση για να εισπράξει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ που είναι η υποδόση του Οκτωβρίου!
Και ακόμα δίνει ζεστό χρήμα 500 εκατομμύρια ευρώ για να εισπράξει από το μπιρ παρά ξεπούλημα της ΕΥΔΑΠ κάπου 300 με 400 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή της αξία!
Να πάρουμε, όμως, τα πράγματα με τη σειρά, για να καταλάβουμε το μέγεθος του ξεπουλήματος που συντελείται με εντολή της τρόικας. Για να συνειδητοποιήσουμε πώς ξεπουλάνε τον πιο πολύτιμο φυσικό πόρο μέσα από την παράδοση σε ιδιώτες της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ.
Ξεπούλημα με αλχημείες
Για να εκταμιευθεί η υποδόση του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ στα μέσα Οκτωβρίου, η κυβέρνηση πρέπει να υλοποιήσει ορισμένες προαπαιτούμενες δράσεις. Όπως επισήμανε στην ομιλία της στη Βουλή η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νάντια Βαλαβάνη, μια από τις δράσεις αυτές είναι η πληρωμή των χρεών των ΟΤΑ και του Δημοσίου προς την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ, προκειμένου να πουληθούν «καθαρές» στους ιδιώτες.
Με την τροπολογία, επισήμανε η Βαλαβάνη, «επιβάλλεται η πληρωμή των χρεών του Δημοσίου προς τις εταιρείες ύδρευσης, όχι επειδή αυτό οφείλει έτσι και αλλιώς να γίνει, όπως θα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πολύ καιρό, αλλά ως προαπαιτούμενο για την υποδόση του Οκτωβρίου του 2013, προκειμένου οι εταιρείες να μπορούν να παραδοθούν με προίκα στις δυο μεγάλες πολυεθνικές του νερού».
Και κάπως έτσι αρχίζουν τα ιδιότυπα μαθηματικά της κυβέρνησης κατ’ εντολήν της τρόικας. Σύμφωνα με την τροπολογία που ψηφίστηκε, τα χρέη των ΟΤΑ και του Δημοσίου προς την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ θα είναι απαλλαγμένα από πρόστιμα και προσαυξήσεις. Έτσι με την ΚΥΑ που εκδόθηκε προβλέπεται ότι από τις οφειλές των δήμων προς την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ διαγράφονται προσαυξήσεις άνω των 200 εκατομμυρίων ευρώ και τα χρέη που αναγνωρίζονται, πλέον, είναι 162,3 εκατ. ευρώ (περίπου 150 εκατ. ευρώ προς την ΕΥΔΑΠ και περίπου 13 εκατ. ευρώ προς την ΕΥΑΘ).
Το ποσό αυτό θα καταβληθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό στις δυο υπό ξεπούλημα εταιρείες και θα γίνεται παρακράτηση από τους πόρους που θα αποδοθούν στους ΟΤΑ κατά τα έτη 2015-2020.
Ανάλογη ρύθμιση αναμένεται και για τα χρέη του Δημοσίου προς την ΕΥΔΑΠ, τα οποία εκτιμώνται γύρω στα 1,05 δισεκατομμύρια ευρώ. Από το ποσό αυτό των 1,05 δισ. ευρώ τα 350 εκατομμύρια ευρώ έχουν εγγραφεί απ’ ευθείας στους ισολογισμούς της εταιρείας και μόνον αυτό το ποσό σκέφτεται να αποδώσουν στην ΕΥΔΑΠ τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης και να διαγράψουν τα υπόλοιπα 700 εκατομμύρια!
Εάν κάνουμε τη σούμα, η κυβέρνηση για να εισπράξει την υποδόση του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ και για να δώσει «καθαρές» τις εταιρείες προς πώληση κάνει τις εξής αλχημείες:
– Δίνει περίπου 500 εκατομμύρια από τον κρατικό προϋπολογισμό για τα χρέη προς την ΕΥΔΑΠ για να εισπράξει από την πώλησή της κατά πολύ μικρότερο ποσό.
– Διαγράφει από την περιουσία της ΕΥΔΑΠ 900 εκατομμύρια ευρώ, ρίχνοντας στα τάρταρα την πραγματική αξία της εταιρείας.
– Μετακυλίει τα χρέη στους καταναλωτές.
Εν ολίγοις, βρισκόμαστε μπροστά σε μια ιδιότυπη επιδότηση των επενδύσεων με χρήματα του ελληνικού Δημοσίου, αφού οι διαγραφές, ο συμψηφισμός και η απαξίωση των εταιρειών ύδρευσης «χρηματοδοτούν» υπογείως τις πολυεθνικές του νερού.
Κοροϊδία από την Κομισιόν
Και ενώ η τρόικα πιέζει να εντατικοποιηθούν οι διαδικασίες για το ξεπούλημα της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ, και μάλιστα ακόμα και τη ρύθμιση των χρεών προς τις εταιρείες τη συνδέει με την υποδόση του Οκτωβρίου, η Κομισιόν μάς δουλεύει κανονικά ψιλό γαζί εφαρμόζοντας άλλα μέτρα και άλλα σταθμά για τη χώρα μας.
Όπως είναι γνωστό, μετά τις 1,5 εκατ. υπογραφές που συγκέντρωσαν Ευρωπαίοι πολίτες κατά της ιδιωτικοποίησης των δικτύων ύδρευσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θορυβημένη από την ισχυρή συμμαχία των πολιτών, έκανε πίσω και αποφάσισε να μην εντάξει το νερό στο πεδίο εφαρμογής της Οδηγίας για τις συμβάσεις παραχώρησης.
Την ίδια ώρα ο επίτροπος Όλι Ρεν, απαντώντας σε δυο ερωτήσεις, των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή και των Οικολόγων Πράσινων Νίκου Χρυσόγελου, έβγαζε την ουρά της Κομισιόν έξω από το ξεπούλημα της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ.
Συγκεκριμένα ο Ρεν είχε απαντήσει ότι η ιδιωτικοποίηση των δικτύων ύδρευσης είναι αποκλειστικά απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, αφού η Επιτροπή ήδη δήλωσε ότι δεν έχει πολιτική που να υποχρεώνει τα κράτη – μέλη να ιδιωτικοποιούν τις υπηρεσίες ύδρευσης και έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα αποσύρει το νερό από το πεδίο εφαρμογής της Οδηγίας για τις συμβάσεις παραχώρησης και θα συνεχίσει να παρακολουθεί από κοντά την κατάσταση σ’ αυτόν τον ευαίσθητο τομέα.
Μόνο που οι δηλώσεις αυτές, όσον αφορά τη χώρα μας, είναι για το θεαθήναι, αφού η ιδιωτικοποίηση των δικτύων ύδρευσης παραμένει σταθερή απαίτηση των δανειστών.
topontiki
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.