Τραβηγμένο όσο περισσότερο από οτιδήποτε άλλο έχουμε ακούσει, φαντάζει το νέο μοντέλο με το οποίο θα καθορίζεται η καταναλωτική πίστη, οι «αποδεκτές δαπάνες διαβίωσης» αλλά και ο «συνεργάσιμος δανειολήπτης». Αφού δεν μπόρεσαν ούτε με απειλές, εκβιασμούς και παγίδες να συμμαζέψουν τα κόκκινα δάνεια, τώρα βάζουν τα μεγάλα μέσα!

 

 

Ήδη, βρίσκεται στα χέρια της τρόικας το σχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για τους δανειολήπτες.

 

Πρόκειται για ένα κείμενο αρχών με το οποίο καθορίζονται δύο βασικοί όροι στην καταναλωτική πίστη, οι «αποδεκτές δαπάνες διαβίωσης», εργαλείο το οποίο έχει λειτουργήσει σε αρκετές χώρες του εξωτερικού (ΗΠΑ, Ιρλανδία, Μ. Βρετανία), αλλά και ο «συνεργάσιμος δανειολήπτης».

 

Κυβερνητικά στελέχη θεωρούν ότι με αυτές τις δύο συνιστώσες θα επιτευχθεί εξατομικευμένη αναδιάρθρωση των δανείων των νοικοκυριών.

Το «τυράκι στη φάκα» για τους δανειολήπτες, είναι η ενδεχόμενο διαγραφής μέρους των χρεών αυτών.

 

Το «κοστούμι» του «συνεργάσιμου δανειολήπτη» ράβουν από κοινού το υπουργείο Ανάπτυξης, σε συνεργασία με την ΕΛΣΤΑΤ, την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, αλλά και καταναλωτικές οργανώσεις (άγνωστο ποιες οργανώσεις).

 

Τα μοντέλα που εφαρμόζονται σε Ιρλανδία, Μ. Βρετανία και ΗΠΑ περιλαμβάνουν  ρυθμίσεις τραπεζικών δανείων με χαμηλές δόσεις ή και με διαγραφές οφειλών. Αυτές οι ευνοϊκές ρυθμίσεις θα συμπεριλαμβάνονται και στο ελληνικό μοντέλο άραγε; Κι αν περιληφθούν τελικά ποιος θα υποχρεώνει τις τράπεζες να προχωρούσε σε διαγραφές οφειλών όταν θα διαπιστώνουν αδυναμία αποπληρωμής;

 

Πάντως, οι τραπεζίτες θα κάνουν φύλλο και φτερό τα έσοδα της οικογένειας από μισθούς, καταθέσεις, ακίνητη περιουσία κ.ά. και το κόστος για τη διαβίωση, όπως στέγαση, σίτιση, τιμολόγια ΔΕΚΟ κ.τ.λ., ενώ θα εξαιρούνται οι δαπάνες για τα ιδιωτικά σχολεία, για καπνό, ποτά κ.ά.

 

Που σημαίνει οτι ο τραπεζίτης – μετά από έναν μηχανισμό που θα μας ανακοινωθεί στη συνέχεια – θα έχει λόγο για το που θα δαπανώνται τα έσοδα της οικογένειας εξαιρώντας δαπάνες όπως το κάπνισμα, το ποτό ή και ο καφές!

 

Με άλλα λόγια, θα πίνουμε, θα καπνίζουμε και θα τρώμε όπως κι όταν μας επιτρέπεται!

Με βάση αυτά τα κριτήρια, θα καθορίζεται το ποσό που θα καλείται να πληρώνει στην τράπεζα ένας δανειολήπτης, είτε είναι ενήμερος, είτε το δάνειό του έχει κτυπήσει κόκκινο. Αυτό σημαίνει πως μια τετραμελής οικογένεια με εισοδήματα, για παράδειγμα, 1.500 ευρώ, για την οποία προσδιορίζεται αντικειμενικό κόστος διαβίωσης 1.000 ευρώ, θα καλείται να καταβάλει για τη δόση του δανείου ή της πιστωτικής της κάρτας κατ’ ανώτερο 500 ευρώ.

 

Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν έχει γίνει γνωστό το ύψος των αποδεκτών δαπανών διαβίωσης, οι οποίες θα λάβουν την τελική τους μορφή με τα στοιχεία που θα ανακοινώσει η ΕΛΣΤΑΤ για τον οικογενειακό προϋπολογισμό για το 2012, ωστόσο δεν φαίνεται ότι το ποσό αυτό ότι θα ξεπερνά μηνιαίως τα 1.000 ευρώ.

 

Αν και εφόσον ένα ελληνικό νοικοκυριό έχει ένα συγκεκριμένο εισόδημα, θα έχει κάποιον να αποφασίζει για το πώς θα το διαχειριστεί με ότι κι αν αυτό συνεπάγεται για τις πραγματικές ανάγκες μιας οικογένειας και το δικαίωμα της στην επιλογή. Αφού όλοι οι άλλοι τρόποι δεν «έπιασαν» και δε χειραγωγήθηκαν οι δανειολήπτες ώστε να καταθέτουν ότι κι αν κερδίζουν στην τράπεζα για την αποπληρωμή του δανείου τους, τώρα η τράπεζα λαμβάνει ακόμη πιο δραστικά μέτρα. Βάζει η ίδια χέρι στα εισοδήματα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων ώστε να έχει σίγουρα αποτελέσματα η αφαίμαξη τους.

 

Danioliptes.gr

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.