Λίγη υπομονή συνέστησε ο Γ. Στουρνάρας στους πολίτες που αφιέρωσαν το χθεσινό βράδυ για να ακούσουν τον Υπουργό Οικονομικών να αναλύει την τρύπα στο νερό. Όχι για να τελειώσει η συνέντευξη – «Μπεν Χουρ» του στον Ν. Χατζηνικολάου αλλά για να περάσουν λίγοι μήνες μέχρι να γίνουν αισθητές στην τσέπη των πολιτών οι αλλαγές που έχουν επέλθει.

Μάλιστα, ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Ελλάδα έχει εξέλθει του κινδύνου χρεοκοπίας κι ότι έχουν σταθεροποιηθεί οι προσδοκίες γύρω από την ελληνική οικονομία και αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη.

 

Αν εμπιστοσύνη κύριε Στουρνάρα σημαίνει παραδίδω τα κλειδιά της χώρας στα hedge fund τότε, μάλλον η ανάπτυξη δεν είναι αυτό που θα περίμενε κανείς.

 

Από το Σαρκοζί έως την Κριστίν Λαγκάρντ (πριν πάει στο ΔΝΤ) κι από κάθε λογής κυβερνητικές κορυφές στην Ελλάδα τα hedge fund ήταν τα «όρνεα» που έφεραν την κρίση. Τώρα είναι ξανά “ευυπόληπτοι επενδυτές” που ενδιαφέρονται για τις ελληνικές τράπεζες.

Και για να μην μιλάμε γενικά κι αόριστα, τα σκάνδαλα είναι ακόμα νωπά και ατιμώρητα, από την Monte di Pachi στην Ιταλία, έως το κόλπο με την επαναγορά των ελληνικών ομολόγων που απέδωσε στα hedge fund κέρδη 2 δισ. ευρώ σε ένα καλοκαίρι το 2012, εις βάρος του ελληνικού δημοσίου, γράφει σήμερα η Ελευθεροτυπία.

 

Τώρα ρεπορτάζ των Financial Times πληροφορεί πως τα ίδια κερδοσκοπικά hedge fund ενδιαφέρονται για τις πτωχευμένες ελληνικές τράπεζες και ζητούν τώρα από την κυβέρνηση να εξετάσει την επιτάχυνσητης επανιδιωτικοποίησης του τομέα. 

 

Ο Τζον Πόλσον επιβεβαίωσε ότι το hedge fund που διαχειρίζεται Paulson & Co έχει σημαντικά μερίδια μετοχών στην Τράπεζα Πειραιώς και την Alpha Bank.

Να σημειωθεί, οτι όταν ξέσπασε η κρίση το 2008 ο Πόλσον ήταν ο υψηλότερα αμοιβόμενος διαχειριστής hedge fund διεθνώς με 3,7 δισ. δολ. ξεπερνώντας τον Σόρος με 2,9 δισ.

Τα ρεπορτάζ αναφέρουν πως και σε αυτό το ταξίδι στις ΗΠΑ ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς έπαιξε το ρόλο του ντίλερ σε αυτή τη διαδικασία, αν και ορισμένα διεθνή δημοσιεύματα επιχειρούσαν να του προσδώσουν το ρόλο του… θηριοδαμαστή των τραπεζών, όπως σχολίαζαν πρόσφατα δημοσιεύματα και ρεπορτάζ στην “Ελευθεροτυπία”.

 

“Εμφανής η προσπάθεια να δικαιολογήσει στην κοινωνία το κόστος της χρηματοδότησης των τραπεζών με τα 50 δισ. ευρώ του ΤΧΣ (της τρόικας, δηλαδή όλων ημών των φορολογουμένων). Να κατευνάσει τον επιχειρηματικό κόσμο, που ασφυκτιά από την έλλειψη κεφαλαίων και το «ακριβό χρήμα», να καθησυχάσει τους δανειολήπτες από το φόβο ενδεχόμενων κατασχέσεων, τους καταθέτες από τον κίνδυνο ενός «κουρέματος» των καταθέσεών τους”, αναφέρει σχόλιο της “Ε” (16/7) για τις κυβερνητικές τακτικές.

 

Μέσα στην κρίση τα hedge fund είδαν τις αποδόσεις τους να εκτοξεύονταιτο 2012. Ενα από τα μεγαλύτερα hedge fund που συμμετείχαν στη διαδικασία επαναφοράς των ελληνικών ομολόγων, το Third Point, έβγαλε κέρδη 500 εκατ. ευρώ. Τώρα έρχονται αντίστοιχα κεφάλαια αναζητώντας κέρδη στην κρίση αγοράζοντας χαμηλά για να παίξουν με τις φούσκες.

Συνολικά τα hedge fund από αυτή τη διαδικασία έβγαλαν περί τα 2 δισ. ευρώ, αναφέρει η εφημερίδα Financial Times (F.Τ.) τον περασμένο Δεκέμβριο, χάρη στην ευνοϊκή ρύθμιση της μέσης τιμής κοντά στο 34% της ονομαστικής (34 σεντς του ευρώ) -έναντι 28% που είχε αρχικά υπολογιστεί (28 σεντς).

 

hedgefund

 

Πώς θα περίμενε κανείς να επιτευχθεί κάτι τέτοιο όταν μιλάμε όλη μέρα χωρίς να λεμε τίποτα και κυρίως, χωρίς να κάνουμε τίποτα; Η έλλειψη ρευστότητας είναι το νούμερο 1 πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας κι, όμως πρόσφατα χαρίστηκαν άλλα 50 δις ευρώ στις τράπεζες οι οποίες στην ουσία έχουν πτωχεύσει.

 

Οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες αφού βαφτίστηκαν “συστημικές” για να πάρουν τα 50 δισ. ευρώ της πρόσφατης χρηματοδότηση για την ανακεφαλαιοποίηση, με “προίκα” όσες δεν βαφτίστηκαν “συστημικές”, είναι τώρα οι κυρίαρχες του παιχνιδιού. Τα 50 δισ. φορτώνονται στο ελληνικό δημόσιο, αλλά οι τράπεζες παραμένουν σε ιδιωτικά χέρια, χάρη στη δυνατότητα που δόθηκε εάν συμμετείχαν οι ιδιώτες στο 10% της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Με την BlackRock να αναμένεται στην Αθήνα το ερχόμενο διάστημα για νέα stress test.

Τώρα η συζήτηση για να δοθούν οι τράπεζες σε hedge fund ανάβει ξανά, όταν τα παραδείγματα των σκανδάλων είναι ακόμα νωπά με αποκορύφωμα το παράδειγμα της Ιταλίας, της τράπεζας Monte dei Paschi di Siena, τρίτη σε μέγεθος στη γειτονική χώρα, που προκάλεσε έντονες οικονομικές αλλά και πολιτικές διαστάσεις από το σκάνδαλο με τα τοξικά παράγωγα και τη… διάσωση «με τα λεφτά των άλλων», του δημοσίου.

 

Για όσο λοιπόν, οι τράπεζες συνεχίζουν να διοχετεύουν τη συγκεκριμένη ρευστότητα  στην κάλυψη άλλων αναγκών τους, δηλαδή σε προβλέψεις για επισφάλειες, σε κεφαλαιακή ενίσχυση ενόψει του «κουρέματος», ώστε να αποφύγουν πάση θυσία την κρατικοποίηση  μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και την απώλεια ελέγχου από τις διοικήσεις τους, τότε κάνουμε μία «τρύπα στο  νερό» για την ενίσχυση της ρευστότητας της πραγματικής οικονομίας, που είναι και το ζητούμενο! 

Τα “κόκκινα δάνεια” ξεπερνούν πλέον το 30% του συνόλου και οι τράπεζες προσανατολίζονται σε bad bank.

Μέσα σε αυτό το κλίμα πώς θα προστατευτεί η περιουσία των Ελλήνων πολιτών από τους «αετονύχηδες» εκπροσώπους του ελληνικού και ξένου χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου. Ακόμη κι αν η Ελλάδα έχει εξέλθει του κινδύνου χρεοκοπίας, όπως λέει ο Υπουργός Οικονομικών, για τους υπόλοιπους Έλληνες η χρεωκοπία είναι σίγουρη.

Danioliptes.gr

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.