Δεν γίνεται να έχεις και τον σκύλο χορτάτο και την πίτα ολόκληρη έλεγαν οι παλιοί και είχαν δίκιο! Στην περίπτωση των ελληνικών τραπεζών, όμως, κάπως έτσι γίνεται!

Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα στηρίχθηκε και συνεχίζει να στηρίζεται από το Ελληνικό Δημόσιο και παρόλα αυτά συνεχίζει να διατηρεί τον ιδιωτικό χαρακτήρα του. Η διεθνής πρακτική αποδεικνύει οτι οι τράπεζες που δεν επιθυμούν να κρατικοποιηθούν αποπληρώνουν τις οφειλές τους προς το κράτος και δεν το φορτώνουν με το βάρος της διάσωσης τους, όπως ακριβώς έγινε, δηλαδή, οι ελληνικές τράπεζες.

 

Παράδειγμα προς μίμηση – ως προς την στάση του απέναντι στο ιταλικό κράτος μία από τις κορυφαίες τράπεζες της Ιταλίας, η Banca Monte dei Paschi di Siena

Όπως ανακοίνωσε, σχεδιάζει τηνπλήρη εξόφληση των δανείων που έχει λάβει από την ιταλική κυβέρνηση ως το 2017.Σύμφωνα με το σχέδιο αναδιάρθρωσής της, αυτό θα γίνει για να αποφύγει την κρατικοποίηση και να επιστρέψει στην κερδοφορία.

 

Το σχέδιο προβλέπει, όπως μεταδίδει το Reuters, οτι η ιταλική τράπεζα σχεδιάζει να αποπληρώσει πλήρως ως το 2017 τα κρατικά δάνεια που έχει λάβει, για να καλύψει το κεφαλαιακό κενό και να αυξήσει τα κέρδη της στα 900 εκατ. ευρώ έως τότε.

 

Το νέο, σκληρότερο σχέδιο αναδιάρθρωσης που ανακοίνωσε η τράπεζα,  περιμένει την ετυμηγορία της Κομισιόν, με την ελπίδα ότι θα εγκρίνει το σχέδιο και κατ’ επέκταση την κρατική βοήθεια 4,1 δισ. ευρώ που έλαβε νωρίτερα εντός του έτους προκειμένου να αποφύγει την κατάρρευση.

 

Το πρώτο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της MontedeiPaschi που προέβλεπε την περικοπή 4.600 θέσεων εργασίας κα το κλείσιμο 400 υποκαταστημάτων επεστράφη ως πολύ ήπιο, με την Επιτροπή να θέτει ακόμα σκληρότερους όρους, μεταξύ των οποίων την το να προχωρήσει η τράπεζα σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 2,5 δισ. ευρώ εντός δωδεκαμήνου και να συρρικνώσει βαθμιαία το χαρτοφυλάκιο κρατικών ομολόγων της, ύψους 29 δισ. ευρώ.

Εάν η τράπεζα αποτύχει να εξεύρει τα απαιτούμενα κεφάλαια, τότε κινδυνεύει να εθνικοποιηθεί, άγνωστο με ποιους όρους.

 

Αν βέβαια, αυτή η τράπεζα βρισκόταν στην Ελλάδα, είναι πιθανόν να έλαχε και επιπλέον οικονομικής στήριξης και μέριμνας προκειμένου να μην καταρρεύσει. Το άγχος θα το είχε το κράτος και όχι η τράπεζα, σε αντίθεση με ότι συμβαίνει με την κορυφαία ιταλική τράπεζα.

Ως πότε, το οικονομικό επιτελείο θα συνεχίσει να τροφοδοτεί τις τράπεζες με ζεστό χρήμα, που στερεί από την πραγματική οικονομία, και να τους επιβάλλει να ανοίξουν τις στρόφιγγες της χρηματοδότησης προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις;

 

Danioliptes.gr

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.