Μαύρα μαντάτα για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Σωρεία δυσάρεστων ειδήσεων για την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας και για τις προοπτικές της. Πρώτα πρώτα αναφορικά με το δημόσιο χρέος της χώρας μας.

 

Σε λίγο συμπληρώνονται τέσσερα χρόνια πρωτοφανών σε καιρό ειρήνης θυσιών του ελληνικού λαού και καταβαράθρωσης του βιοτικού του επιπέδου. Παρ’ όλα αυτά όμως, το ελληνικό δημόσιο χρέος παραμένει, όπως έχουν πλέον πειστεί οι πάντες, μη βιώσιμο. Με άλλα λόγια, αν δεν «κουρευτεί» και πάλι κατά πολύ σοβαρό ποσοστό (της τάξης του 50% και πάνω), η Ελλά­δα θα χρεοκοπήσει. Αυτή τη φορά όμως θα πρέπει να χάσουν τμήμα των χρημάτων που μας δάνεισαν οι κυβερνήσεις των κρατών της Ευρωζώνης και η ΕΚΤ.

 

Οι Γερμανοί αρνούνται να εγκρίνουν τέτοια απόφαση για «κούρεμα» με έξοδα της ΕΕ αυτή τη φορά. Όχι δηλαδή σαν το «κούρεμα» που έγινε και το πλήρωσαν τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία, οι ελληνικές τράπεζες, τα ελληνικά ΑΕΙ και νοσοκομεία, οι Έλληνες μικροκαταθέτες που είχαν κάνει τα λεφτά τους ομόλογα.

 

Δεν υπάρχει κανένα σημάδι ότι τελικά το Βερολίνο θα προωθήσει τέτοια λύση. Οι Γερμανοί πολιτικοί ηγέτες δηλώνουν με κάθε ευκαιρία ότι αποκλείουν νέο κούρεμα. Θα δούμε τι θα κάνουν όταν σχηματίσουν κυβέρνηση, ίσως αυτή την εβδομάδα.

 

Αντικει­μενικά πάντως δεν έχουν παρά δύο επιλογές: είτε να μειώσουν ουσιαστικά το ελληνικό δημόσιο χρέος είτε να διώξουν την Ελλάδα από το ευρώ, χάνοντας έτσι ουσιαστικά όλα τα χρήματα που της έχουν δανείσει και αντιμετωπίζοντας τους κινδύνους εμφάνισης διαλυτικών τάσεων σε μεγάλο μέρος της Ευρω­ζώνης. Λογικό φαίνεται να επιλέξουν το «κούρεμα».

 

Μικρότερη ζημιά θα υποστούν. Αυτοί όμως αποφασίζουν, όχι εμείς – και φυσικά αυτοί ξέρουν ποιο είναι το συμφέρον της Γερμανίας και της ηγεμονίας της στην Ευρώπη.

 

Εξωφρενικές είναι πάντως για την ώρα οι προτάσεις των τεχνοκρατών της ΕΕ. Εκτός τόπου και χρόνου. Συνι­στούν οι τεχνοκράτες των Βρυ­ξελλών να γίνει 23% ο συντελεστής του ΦΠΑ παντού, να μην υπάρχουν εξαιρέσεις. Από 6,5% δηλαδή που είναι σήμερα ο συντελεστής στα φάρμακα, στις εφημερίδες, στα βιβλία, στον τουρισμό να αυξηθεί κατά… 16,5 εκατοστιαίες μονάδες και να πάει 23%!

 

Από 13% που είναι σήμερα ο ΦΠΑ στα τρόφιμα, στο ηλεκτρικό ρεύμα, στα εισιτήρια των μέσων μεταφοράς κ.λπ. να αυξηθεί κατά 10 εκατοστιαίες μονάδες και να πάει κι αυτός στο 23%!

Να τρώμε λιγότερο, να διαβάζουμε λιγότερο, να μη μετακινούμαστε, να πλενόμαστε λιγότερο για να καταναλώνουμε λιγότερο ηλεκτρικό ρεύμα, να μην παίρνουμε φάρμακα είναι δηλαδή η συνταγή της ΕΕ! Α, ναι, πρέπει επίσης να παγώνουμε περισσότερο τον χειμώνα, λένε οι τεχνοκράτες της ΕΕ και προτείνουν στην Κομισιόν να… αυξήσει τους φόρους στο πετρέλαιο!

 

Φτώχεια σε όλη την ΕΕ, όχι μόνο στην Ελλάδα, διαπιστώνει ο Ερυθρός Σταυ­ρός. Πάνω από 120 εκατ. Ευρωπαίοι πολίτες ζουν σε συνθήκες φτώχειας ή ετοιμάζονται να διαβούν το κατώφλι της φτώχειας, αναφέρουν σε έκθεσή τους ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός και η Ερυθρά Ημισέληνος. Αυξήθηκε κατά 75% ο αριθμός των ατόμων που εξαρτώνται από τη διανομή τροφίμων του Ερυθρού Σταυρού από το 2009 ως το 2012.

 

Νέο Μνημόνιο το 2014 θα υποχρεωθεί να υπογράψει η Ελλάδα, προβλέπουν με μισόλογα οι Ευρωπαίοι. Νέα μέτρα ύψους πάνω από 2,5 δισ. ευρώ πρέπει να πάρει η κυβέρνηση Σαμαράς εκτιμά το ΔΝΤ. Χαλεποί καιροί.

 

Γιώργος Δελαστίκ από Έθνος

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.