Όλα για τις τράπεζες! Τι έκαναν στις ΗΠΑ;

Γνωρίζατε οτι τις προηγούμενες ημέρες, κλιμάκια των τραπεζικών διοικήσεων της Τρ. Πειραιώς, της Εθνικής και της Eurobank βρέθηκαν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού για να συνομιλήσουν με κορυφαίους παράγοντες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, αλλά και με εκπροσώπους σημαντικών «παικτών» της διεθνούς επενδυτικής σκηνής;

Αυτό που έχει σημασία στην είδηση είναι το αντικείμενο των συνομιλιών αυτών, την ώρα που οι τράπεζες έχουν γυρίσει την πλάτη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Οι Έλληνες τραπεζίτες, αναζήτησαν απαντήσεις στις ΗΠΑ, οι οποίες, παρεμπιπτόντως βρίσκονται στο χείλος της καταστροφής.

Όπως αναφέρει το capital.gr, το βασικό συμπέρασμα των συνομιλιών ήταν ότι το 2014 θα είναι πολύ καλύτερο από πλευράς κλίματος σε σχέση με το 2013, καθώς και το γεγονός ότι αυξάνονται συνεχώς οι ξένοι που βλέπουν ευκαιρίες στην Ελλάδα. Οι Έλληνες τραπεζίτες δέχτηκαν σειρά ερωτημάτων για τους ρυθμούς ανάπτυξης που προβλέπονται τα επόμενα χρόνια, ενώ η έξοδος στις αγορές μπήκε σε δεύτερη μοίρα, αφού «ζητούμενο είναι να σημειωθεί πρόοδος και να υποχωρήσουν τα επιτόκια δανεισμού πριν γίνει οποιαδήποτε κίνηση».

Οι επαφές έγιναν σε δύο «ταμπλό». Από τη μια πλευρά, στο ετήσιο συνέδριο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας που διεξήχθη στην Ουάσινγκτον στις 11-13 Οκτωβρίου, και από την άλλη, σε κατ΄ιδίαν συναντήσεις με ξένες τράπεζες και επενδυτικούς οίκους στη Νέα Υόρκη. Οι διοικούντες τις ελληνικές τράπεζες είχαν μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να «μετρήσουν» το ενδιαφέρον των ξένων για την ελληνική οικονομία και να παρουσιάσουν την κατάσταση και τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών, με φόντο τα σχέδια αναδιάρθρωσης και την προσπάθεια πλήρους ανάκτησης του ελέγχου από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Από πλευράς τραπεζών γίνεται λόγος για ισχυρό ενδιαφέρον των ξένων για τις ελληνικές τράπεζες και θετικές αναφορές για τις προοπτικές τους. Την Τρ. Πειραιώς εκπροσώπησαν ο αντιπρόεδρος κ. Παναγιώτης Ρουμελιώτης και ο αναπληρωτής CEO κ. Άνθιμος Θωμόπουλος, την Εθνική ο πρόεδρος κ. Γιώργος Ζανιάς, ο διευθύνων σύμβουλος κ. Αλέξανδρος Τουρκολιάς και ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος κ. Πέτρος Χριστοδούλου, ενώ την Eurobank ο διευθύνων σύμβουλος κ. Χρήστος Μεγάλου και ο γενικός διευθυντής κ. Φωκίων Καραβίας.

Danioliptes.gr