Για ένα τεράστιο παραμύθι με το οποίο προσπαθούν να παραπλανήσουν τον ελληνικό λαό και να μην αντιδράσει στην επικείμενη άρση απαγόρευσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας έκανε λόγο ο Πρόεδρος του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος Χαράλαμπος Περβανάς.

 

Αφορμή αποτέλεσε το δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος» σύμφωνα με το οποίο αίρεται η προστασία της κύριας κατοικίας για 15.000 δανειολήπτες, οι οποίοι αν κι έχουν τη δυνατότητα της συνεπούς πληρωμής των οφειλών τους από στεγαστικά δάνεια, εντούτοις κρύβονται… πίσω από την απαγόρευση της διενέργειας πλειστηριασμών, καθώς και για εκείνους με οφειλές μέχρι 200.000 ευρώ.

 

Γι’ αυτούς αίρεται η προστασία της κύριας κατοικίας, όπως και για εκείνους με οφειλές μέχρι 200.000 ευρώ. Για τους τελευταίους μάλιστα εξαιρούνταν από το σφυρί… οποιοδήποτε ακίνητο κι αν είχαν στην ιδιοκτησία τους.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Έθνους», οι τράπεζες έχουν εντοπίσει τις περιπτώσεις πολιτών οι οποίοι διαθέτουν και τραπεζικές καταθέσεις καθώς και άλλα ακίνητα και παρ’ όλα αυτά διαπιστωμένα αφήνουν απλήρωτες τις δόσεις των δανείων τους.

 

«Πρόκειται για ένα τεράστιο ψέμα ώστε να ανοίξουν ομαλά το ζήτημα των πλειστηριασμών καθώς φοβούνται τον ξεσηκωμό του ελληνικού λαού. Δεν είναι δυνατόν να ισχυρίζονται οτι υπάρχουν δανειολήπτες που διαθέτουν περιουσία και κρύβονται από τις τράπεζες», υπογραμμίζει ο κ Περβανάς. Όπως σημειώνει, οι τράπεζες έχουν προχωρήσει σε πάρα πολλές περιπτώσεις σε παρακράτηση ακόμη και του μισθού, της σύνταξης και του εφάπαξ δανειολήπτη αποδεικνύοντας οτι τίποτα δεν κρύβεται και τίποτα δεν λύνεται έτσι. «Από το 2009 ο Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος έχει προχωρήσει σε αγωγές εναντίον των τραπεζών για περιπτώσεις κατασχέσεων μισθών ακόμη και του εφάπαξ δανειολήπτριας. Έχει καταθέσει και σχετικές καταγγελίες τόσο στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή όσο και στο Συνήγορο του Καταναλωτή χωρίς όμως να λάβει καμία σημαντική απάντηση, αποδεικνύοντας οτι ο Έλληνας είναι εντελώς απροστάτευτος από τις τράπεζες», τονίζει και αναφέρει οτι οι τράπεζες προχωρούν ακόμη και σε κατασχέσεις εις χείρας τρίτων.

 

Στο δρόμο που χάραξαν οι τράπεζες και το Ελληνικό Δημόσιο, το οποίο πρόσφατα κατέσχεσε επίδομα ανέργου για ληξιπρόθεσμη οφειλή ύψους 1300 ευρώ προς την εφορία.

 

«Σαν κι αυτό, θα μπορούσα να γνωστοποιήσω πολλά παραδείγματα δανειοληπτών που η τράπεζα τους δέσμευσε το μισθό, τη σύνταξη ή το κοινωνικό τους επίδομα με το πρόσχημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών του και κατά παράβαση του σχετικού νόμου που κρίνει το ακατάσχετο αυτών» τονίζει στο radio1d.gr ο Πρόεδρος του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος.

 

 

«Το συμπέρασμα είναι οτι Δημόσιο και τράπεζες έχουν σαφή κι ολοκληρωμένη εικόνα των περιουσιακών στοιχείων των δανειοληπτών, οι οποίοι και δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να κρυφτούν. Ακόμη και να θέλουν δεν μπορούν, οπότε είναι έωλα όλα τα επιχειρήματα περί άρσης των πλειστηριασμών κατά όσων κρύβονται και δεν πληρώνουν τις οφειλές τους», τονίζει.

 

Άλλωστε, οι τράπεζες έχουν στενό «συνεργάτη» και «σύμμαχο» τον Τειρεσία ο οποίος τους προμηθεύει με τα στοιχεία που χρειάζονται για να ασκούν τα καταδιωκτικά τους μέτρα εναντίον της περιουσίας των δανειοληπτών. Άρα κανείς δεν μπορεί να κρυφτεί και να κρύψει στοιχεία, εκτός βέβαια από την κυβέρνηση, που κρύβεται πίσω από το δάχτυλο της.

 

Υπό το φόβο εξέγερσης η κυβέρνηση διαρρέει σενάρια περί ασυνεπών και μη συνεργάσιμων δανειοληπτών προκειμένου να προετοιμάσει το έδαφος για την επικείμενη άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας. Άγνωστο παραμένει το γιατί αφού οι τράπεζες έχουν στοιχεία για όσους έχουν και δεν πληρώνουν δεν προχωρά σε κατασχέσεις και πλειστηριασμούς της δεύτερης ή της τρίτης κατοικίας. Γιατί, προφανώς, αυτό το επιχείρημα την βολεύει. Μόνο που το παραμύθι της αποκαλύφθηκε και το επιχείρημα της αποδομήθηκε.

 

Μένει να δούμε τι άλλα ψέματα θα βρουν για να «νανουρίσουν» τους Έλληνες και να τους υφαρπάξουν ότι έχουν και δεν έχουν. Κράτος και τράπεζες από κοινού.

 

Danioliptes.gr 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.