Αν το 45% των υπερχρεωμένων έχει κατάθλιψη τότε σίγουρα το υπόλοιπο 55% θα αποκτήσει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. 

Άραγε πόσοι από αυτούς έχουν σκεφτεί να αυτοκτονήσουν γιατί μέσα στην απελπισία τους δεν διακρίνουν καμία διέξοδο λύτρωσης;

Τα στοιχεία-σοκ που δείχνουν τη δραματική μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος και την υπερχρέωση των ελληνικών νοικοκυριών τα χρόνια του μνημονίου παρουσίασε την Πέμπτη, στο πλαίσιο της «Διεθνούς η μέρας κατά της φτώχειας», η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος που λειτουργεί υπό την ομπρέλα της ΓΣΕΕ. Η ΓΣΕΕ που αντί να δίνει λύσεις και να πιέζει για ενίσχυση της απασχόλησης και βελτίωση των όρων εργασίας χιλιάδων Ελλήνων, περιορίζεται στις διαπιστώσεις…

Σύμφωνα με τα στοιχεία των καταναλωτών που ήρθαν σε επαφή με την Ένωση:

-Το 2011 εμφανίστηκαν υπερχρεωμένοι με πάρα πολλά καταναλωτικά δάνεια, πάρα πολλές πιστωτικές κάρτες και λίγα στεγαστικά.

– Το 2012 οι υπερχρεωμένοι με αρκετές κάρτες είχαν, αρκετά καταναλωτικά και πολλά στεγαστικά δάνεια

– Το 2013 οι υπερχρεωμένοι με λίγες κάρτες ήταν περίπου 15%, με λίγα καταναλωτικά γύρω στο 10% και πολλά στεγαστικά 75% (ιδιοκτητών μόνον πρώτης κατοικίας)

Αυτό σημαίνει -σύμφωνα με τους ερευνητές- ότι όσο το εισόδημα πλησίαζε ή ήταν μικρότερο του μέσου όρου, τόσο εντονότερη ήταν η παρόρμηση και η προσπάθεια αποπληρωμής του στεγαστικού δανείου.

Επίσης, οι υπερχρεωμένοι με κατάθλιψη ξεπερνούν το 45% στα αστικά κέντρα και πολύ περισσότερο στην ελληνική επαρχία.

Όπως επισημαίνουν, παρότι πρότειναν από το 2011 μέχρι τα μέσα του 2013 ακριβοδίκαιες αποπληρωμές στα τραπεζικά ιδρύματα, οι απαντήσεις τους ήταν από αδιάφορες έως ανάλγητες.

Μάλιστα, παρατήρησαν πολλές περιπτώσεις εξόφθαλμης ανισορροπίας ύψους δανείων και εμφανών εισοδημάτων του δανειολήπτη ειδικά στην ελληνική επαρχία (250.000 δανείων με εισόδημα 9.000) που δείχνει με εύγλωττο τρόπο την τακτική που ακολουθούσε το τραπεζικό σύστημα έως το 2009.

Τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα αν λάβει κανείς υπόψη του το εκρηκτικό κοκτέιλ που επικρατεί στην κοινωνία.

Συγκλονιστικά στοιχεία για την φτώχεια στην πρωτεύουσα, καταγράφηκαν σε έρευνα του δικτύου κοινωνικών υπηρεσιών του δήμου Αθηναίων και του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης (ΚΥΑΔΑ). Αυξανόμενο κύμα φτωχοποίησης στην πρωτεύουσα και αύξηση του αριθμού των Αθηναίων που σιτίζονται στις υπηρεσίες του ΚΥΑΔΑ. Περισσότεροι από 20.000 δημότες στηρίζονται πλέον στις κοινωνικές δομές του δήμου Αθηναίων για την καθημερινή τους επιβίωση. Κι αυτό μόνο για την Αθήνα. Τα πράγματα είναι πολύ άσχημα σε όλη την επικράτεια…

 Η κατάθλιψη είναι ίσως το πιο ασήμαντο σύμπτωμα της πραγματικής κατάστασης και ψυχολογίας των εκατομμυρίων Ελλήνων.

Danioliptes.gr

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.