Το πιστόλι στον κρόταφο των εφοριακών βάζει το Υπουργείο Οικονομικών. Αφού έπνιξε τους φορολογούμενους

«Ο εφοριακός μου είπε οτι αν δεν κινούσα την διαδικασία για την κατάσχεση του δικού σου σπιτιού θα έμπαινα φυλακή», ανέφερε σε συνέντευξη του στο radio1d.gr, φορολογούμενος από τη Λέσβο, πατέρας 4 παιδιών που θα έχανε το σπίτι του για οφειλή προς την Εφορία που μαζί με τις προσαυξήσεις δεν ξεπερνά τις 2.400 ευρώ.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία του radio1d.gr με τον πρόεδρο του Συλλόγου Εφοριακών Θεσσαλονίκης, Κιλκίς και Χαλκιδικής Θωμά Σιαμπίρη επιβεβαίωσε το κλίμα τρομοκρατίας εις βάρος των εφοριακών ώστε να πράττουν τα δέοντα προκειμένου να εισπράξουν μέχρι τελευταίου σεντ τις ληξιπρόθεσμες οφειλές από τους φορολογούμενους.

 

Όλα αυτά επιβεβαιώθηκαν με τον πλέον επίσημο τρόπο: Με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη οι προϊστάμενοι των οργανικών μονάδων του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) θα κινούνται κάθε χρόνο σε τεντωμένο σχοινί, εάν δεν πιάνουν τους ποιοτικούς και ποσοτικούς στόχους που θα καθορίζει το υπουργείο Οικονομικών.

Μάλιστα, η θητεία κάθε προϊσταμένου θα λύεται αυτοδίκαια με την πάροδο ενός έτους, ενώ σε περίπτωση επίτευξης των στόχων μπορεί να ανανεώνεται έως δύο φορές.

* Στα ποσοτικά κριτήρια αξιολόγησης περιλαμβάνονται το πλήθος των διενεργηθέντων ελέγχων, σε σχέση με τους προγραμματισθέντες, η βαρύτητα παραβάσεων βάσει της μοριοδότησης, ο χρόνος ολοκλήρωσης των ελέγχων σε σχέση με την πολυπλοκότητα, το πλήθος των στοιχείων και των εμπλεκόμενων επιχειρήσεων, αλλά και το πλήθος των εισαγγελικών παραγγελιών και η ολοκλήρωση διερεύνησής τους.

* Στα ποιοτικά κριτήρια αξιολόγησης των προϊσταμένων του ΣΔΟΕ περιλαμβάνονται η συνεισφορά στο περιβάλλον εργασίας, η τήρηση της εργασιακής δεοντολογίας, αλλά και οι γνώσεις.

Για την αξιολόγηση, εκτός των ποσοτικών και ποιοτικών κριτηρίων, τα οποία συντρέχουν σωρευτικά, θα προστίθενται και κριτήρια εξαιρετικών επιδόσεων, που αφορούν επιδόσεις που επιτυγχάνονται κατά την ανάληψη δράσης πέραν των στόχων που έχουν τεθεί (αποκάλυψη περιπτώσεων διαφθοράς στις οποίες εμπλέκονται υπάλληλοι, συμμετοχή σε αποκάλυψη υποθέσεων μεγάλης φοροδιαφυγής, σύνταξη και υποβολή καινοτόμων μελετών και προτάσεων για την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, την απλοποίηση των διαδικασιών και την καταπολέμησή της, υπέρβαση των ετήσιων συνολικών στόχων που έχουν τεθεί κ.ά.). Καταδικάζουμε τη βία από όποια εφορία και αν προέρχεται!

 

Η βία φαίνεται πως αποτελεί λύση ακόμη και από την εφορία… Αφού, λοιπόν, το Δημόσιο έχει εξελιχθεί στο μεγαλύτερο αρπαχτικό τώρα πλέον ασκεί και βία… Κι ως γνωστόν, η ψυχολογική βία αφήνει μεγαλύτερα τραύματα τα οποία μπορεί να μην επουλωθούν και ποτέ.

 

 

«Εν τέλει δεν είναι βία, αποτρόπαια και καταδικαστέα, ο παραλογισμός που κα¬λείται να αντιμετωπίσει η συντριπτική πλειονότητα του λαού, καθώς εκατοντά¬δες χιλιάδες συμπολιτών μας καλούνται να πληρώσουν τον ΦΑΠ του 2011, του 2012 και του 2013 ταυτόχρονα (!) από μια τσέπη που, αν δεν είναι άδεια – κυ¬κλοφορούν ανάμεσά μας ενάμισι εκα¬τομμύριο άνεργοι -, δεν περιέχει παρά τα αναγκαία για μια μίζερη επιβίωση στα όρια της εξαθλίωσης; Μελαγχολία, απα¬ξίωση και κατάθλιψη είναι πλέον τα μό¬νιμα συναισθήματα της καθημερινότη¬τάς μας. Ταυτόχρονα, πρέπει κανείς να καταβάλει τις δόσεις του φόρου εισοδή¬ματος, ενώ έχει μπροστά του (για να μη νιώθει άβολα…) να τρέχουν τα παντός είδους δάνεια, τέλη κυκλοφορίας… για τους άτυχους που εξακολουθούν να δι¬αθέτουν αυτοκίνητο, και μια σειρά απει¬λών για επιπλέον φόρους – τους όποι¬ους καλούνται να πληρώσουν στις κατά τόπους εφορίες άνθρωποι με 500 ευρώ εισόδημα, δίχως ασφάλεια υγείας, δί¬χως κανένα εργατικό δικαίωμα, δίχως στον ήλιο μοίρα!», αναφέρει το Ποντίκι.

 

Αυτού του είδους η βία τείνει να μονιμοποιηθεί δίχως να υπάρχει ορατή στον ορίζοντα μια κάποια λύση… για εκεί¬νους που καλούνται με τα πενηντάρικα και τα κατοστάρικα να ρεφάρουν τα δι¬σεκατομμύρια που αντιστοιχούν στους κεφαλαιούχους – που «αδυνατούν», ως συνήθως, να πληρώσουν!… Θύμα και θύτης ταυτίζονται. Ο εφοριακός «μετακυλύει» τη βία που υφίσταται από τον προϊστάμενο του στον φορολογούμενο, ο οποίος έχει υποστεί βία κι από την τράπεζα που πέρασε αλλά και από τον υπάλληλο της ΔΕΗ που πήγε να ρυθμίσει την οφειλή και το χαράτσι του. Τόση πίεση συσσωρευμένη κάποια στιγμή θα ξεχειλίσει…

 

Ήδη, ένας πολύτεκνος πατέρας από τη Θεσσαλονίκη ταχυδρόμησε τα κλειδιά του κατεσχεμένου – από την Εφορία – σπιτιού του στον προϊστάμενο της ΔΟΥ που αποφάσισε την κατάσχεση του. Θα ακολουθήσουν κι άλλοι… Η απελπισία δε χτύπησε μόνο η δική του πόρτα. Ο βρόγχος της εφορίας και των χρεών δε έσφιξε μόνο το δικό του λαιμό. Για αυτό και οι προϊστάμενοι των εφοριών που θα κοιτάξουν να γλιτώσουν τα σπίτια τους, να γνωρίζουν ότι θα αρχίζουν να συγκεντρώνουν τα κλειδιά σπιτιών φορολογούμενων.

 

Danioliptes.gr