Πόσο εφικτό είναι η αγορά να υποκαταστήσει τις τράπεζες

Ο Πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών, Σωκράτης Λαζαρίδης, δήλωσε σε συνέντευξη που έδωσε στην οικονομική ιστοσελίδα www.euro2day.gr ότι «η αγορά πρέπει να υποκαταστήσει τις τράπεζες».

Πόσο δίκιο έχει. Το πρόβλημα είναι ότι άργησε να το καταλάβει 7 χρόνια, χρονική περίοδος που ήταν υπεραρκετή για τις τράπεζες να καταστρέψουν ό,τι υγιές υπήρχε στην ανεξάρτητη και εξαρτημένη διαχείριση κεφαλαίων. Και φυσικά όλοι μαζί κατέστρεψαν και την αγορά και τη χώρα.

Ας δούμε όμως τι κάνει τώρα ο κ. Λαζαρίδης ως αγορά, αφού είναι επικεφαλής του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Αρκεί κάποιος να ρίξει μια ματιά στο διοικητικό συμβούλιο του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Από τη σύνθεση των μελών του διοικητικού συμβουλίου φαίνεται ότι η κατάσταση που φαντάζεται ο κ. Λαζαρίδης είναι πολύ μακρινή.

Ας δούμε λοιπόν τη σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου και τις ιδιότητες των μελών του:

* Ιάκωβος Γεωργάνας (πρόεδρος): είναι 82 ετών και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας Πειραιώς.

* Αδαμαντίνη Λάζαρη (αντιπρόεδρος): έγινε μέλος του διοικητικού συμβουλίου λόγω του ότι διορίστηκε στην Αγροτική Τράπεζα από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Η Αγροτική Τράπεζα δεν υπάρχει, αλλά η κυρία Λάζαρη παρέμεινε στο διοικητικό συμβούλιο του Χρηματιστηρίου.

** Αλέξανδρος Αντωνόπουλος (ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος): είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων. Είναι πρώην στέλεχος εταιρείας επενδύσεων, η οποία απορροφήθηκε από τη Eurobank.

* Αλέξιος Πιλάβιος (μη εκτελεστικό μέλος): είναι γενικός διευθυντής της Alpha Bank.

* Σοφία Κουνενάκη-Εφραίμογλου (ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος): δεν εργάζεται σε τράπεζα (είναι νύφη του Λάζαρου Εφραίμογλου, πρώην βασικού μετόχου της Eurobank). Είναι μέλος στο διοικητικό συμβούλιο του ΣΕΒ και του ΕΒΕΑ και παλαιότερα μέτοχος της εταιρείας Vivondi στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, η οποία έχει απορροφηθεί από την On Telecoms.

* Γιάννης Εμίρης (ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος): είναι ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, αλλά έγινε μέλος του Χρηματιστηρίου Αθηνών όταν ήταν γενικός διευθυντής στην Alpha Bank. Το γιατί δεν παραιτείται είναι ένα ερώτημα, αφού τη θέση του την κάλυψε ο Πιλάβιος.

* Νικόλαος Μυλωνάς (ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος): είναι γενικός διευθυντής στην Εθνική Τράπεζα.

* Φωκίων Καραβίας (μη εκτελεστικό μέλος): είναι γενικός διευθυντής στη Eurobank.

* Νικόλαος Πιμπλής (ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος): είναι δικηγόρος.

* Πέτρος Χριστοδούλου (μη εκτελεστικό μέλος): είναι γενικός διευθυντής στην Εθνική Τράπεζα.

* Νικόλαος Χρυσοχοΐδης (μη εκτελεστικό μέλος): είναι διευθύνων σύμβουλος της ομώνυμης χρηματιστηριακής εταιρείας.

* Σωκράτης Λαζαρίδης (διευθύνων σύμβουλος, εκτελεστικό μέλος).

* Δημήτριος Καραϊσκάκης (εκτελεστικό μέλος).

Με άλλα λόγια, από ανεξαρτησία πάμε καλά. Ο μόνος που ρισκάρει λεφτά της οικογένειάς του στην αγορά είναι ο Νικ. Χρυσοχοΐδης και παλαιότερα η κυρία Εφραίμογλου. Όλοι οι άλλοι είναι ακριβοπληρωμένοι υπάλληλοι διασωθεισών τραπεζών. Με τέτοια λοιπόν «τραπεζοβαρή» σύνθεση, κατάλοιπο του παρελθόντος, δεν πρόκειται να αλλάξουν πολλά.

Χρ. Ιωάννου – Μιχ. Γελάνταλις από enet