Με 322 δις ευρώ χρέος η κυβέρνηση σηκώνει «μπαϊράκι» … Κάλλιο αργά παρά ποτέ!

 

Με «κόλαση» παρομοίασε την πορεία της Εθνικής οικονομίας μέχρι τον Ιούνιο ο Γιάννης Στουρνάρας καθώς τα ανοιχτά μέτωπα με την τρόικα και η αδιάλλακτη στάση της έχουν προκαλέσει σοβαρό εκνευρισμό στο Μέγαρο Μαξίμου. Από επίσημα χείλη λοιπόν πληροφορηθήκαμε ότι τα πράγματα δεν πρόκειται να καλυτερέψουν με την έλευση του νέου χρόνου.

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση ξεκινά εκστρατεία κατά του Μνημονίου και εκφράζει την κάθετη διαφωνία της για την εφαρμογή νέων δημοσιονομικών μέτρων, το περιβάλλον του κυρίου Μπαρόζο στις Βρυξέλλες κόβει άμεσα τα φτερά της Ελλάδας!

 

«H κυβέρνησή σας έχει ενημερωθεί για το ποιες είναι οι δυνατότητες της τεχνικής από κοινού επεξεργασίας με την τρόικα, των τεχνικών παραμέτρων εφαρμογής του μνημονίου για το επόμενο διάστημα».

Με αυτή τη φράση απαντάει το περιβάλλον Μπαρόζο στις αιτιάσεις των Αθηνών για «πολιτική διαπραγμάτευση» και χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων.

«Τι μου λέτε, η κυβέρνησή σας αμφισβητεί το μνημόνιο;» απάντησε οργισμένα κοινοτικός αξιωματούχος, όταν το Real.gr τον ενημέρωσε για όσα δημοσιεύονται στον ελληνικό τύπο και φέρουν την κυβέρνηση να μην επιθυμεί να λάβει μέτρα για το 2014. «Δεν έχουμε καμία τέτοια πληροφόρηση», είπε ο κοινοτικός αξιωματούχος και συμπλήρωσε: «Eδώ εμείς συνεχίζουμε την τεχνική προετοιμασία, ώστε η τρόικα να είναι σε θέση κάποια στιγμή να επιστρέψει».

 

Στην Αθήνα, ο Πρωθυπουργός και ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης διαμηνύουν σε όλους τους τόνους ότι δεν θα κάνουν βήμα πίσω και δεν θα επιτρέψουν νέα μέτρα, και στις Βρυξέλλες τονίζουν ότι δεν έχουν τέτοια ενημέρωση! Η απόλυτη ασυνεννοησία δηλαδή!

 

Από την άλλη πλευρά, οι κοινοτικές υπηρεσίες έχουν καταλήξει σε μια λίστα «κανόνων εμπλοκής» και προειδοποιούν την Αθήνα: «Λάβετε τα σωστά μόνιμα μέτρα και σταματήστε να ρίχνετε το φταίξιμο στην τρόικα. εντολές εκτελούμε! Εντολές 16 κυβερνήσεων!».

 

Τουλάχιστον παραδέχθηκαν ότι εκτελούν εντολές! Το ίδιο και εμείς μην το ξεχνάμε. Και για να μιλήσουμε με αριθμούς να σας πούμε ότι όταν κλείσει το 2013  η Ελλάδα θα έχει χρέος ύψους 322 δισ. ευρώ ή 175% του ΑΕΠ της, ποσοστό στο οποίο αναμένεται να κινηθεί και τα επόμενα 3-4 χρόνια, γεγονός που, όπως επισημαίνουν διεθνείς οργανισμοί, απέχει πολύ από του «να χαρακτηριστεί διαχειρίσιμο και, επομένως, βιώσιμο».

 

Δηλαδή τόσα χρόνια , με τόσες αιματηρές θυσίες από την πλευρά μας δεν οδήγησαν πουθενά; Το χρέος παραμένει σε δυσθεώρητα ύψη και ο ελληνικός λαός έχει χάσει πλέον την υπομονή του!

Για αυτό και το Υπουργείο Οικονομικών σκέφτεται να καταθέσει πρόταση στην τρόικα για επιμήκυνση του χρέους κατά 50 ολόκληρα χρόνια!

 

Στις πρώτες συζητήσεις που έχουν γίνει οι δανειστές δεν είναι κατ’ αρχάς αρνητικοί σε μια τέτοια λύση, θέμα που εξετάστηκε εκτενώς κατά την πρόσφατη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τον πρόεδρο του EuroWorkingGroup Τόμας Βίζερ.

Μεταθέτουν ωστόσο το βάρος των αποφάσεων στις διαπραγματεύσεις που θα μπουν στην τελική ευθεία τον Απρίλιο ή τον Μάιο του 2014, όταν θα οριστικοποιηθεί και το σχέδιο για την κάλυψη του όποιου χρηματοδοτικού «κενού».

 

Σημειώνεται πάντως ότι, σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση της Standard & Poors, μια μεγάλη επιμήκυνση του χρέους, σε συνδυασμό με τη μείωση του επιτοκίου, μπορεί ακόμα και να εξαφανίσει το χρηματοδοτικό «κενό» της διετίας 2014-2015.

 

Ευχάριστα νέα για την ελληνική κυβέρνηση καθώς με αυτή την μέθοδο θα «αγοράσουμε» ακόμα 50 χρόνια ζωής και η κυβέρνηση θα μπορεί να υποστηρίξει ότι τώρα θα έρθει πλεόνασμα και ανάπτυξη.

 

Δυσάρεστα νέα για τον ελληνικό λαό ο οποίος θα πληρώσει το μάρμαρο για πολλοστή φορά.

Αν σηκώνουμε έτσι ανάστημα, καλύτερα να γυρίσουμε στο «ναι σε όλα».

 

Danioliptes.gr