Ξεκινούν τα φθηνά (;) δάνεια για αγρότες

«Όποιος πρόλαβε τον Κύριο είδε» γιατί τα πολυδιαφημιζόμενα αυτά δάνεια που αγγίζουν τα 235 εκατ ευρώ, βέβαια, άλλο θέμα είναι τι θα κληθεί κανείς στο τέλος να πληρώσει ο αγρότης- δανειολήπτης.

Χαμηλότοκα δάνεια σε αγρότες και επενδυτές θα δίνει το πολυαναμενόμενο Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας (ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΤΑΕ), την έναρξη λειτουργίας του οποίου ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Ανάπτυξης και Τροφίμων. Αναλυτικά, το επιτόκιο των δανείων για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες διαμορφώνεται στο 3,87% (συμπεριλαμβανομένης της εισφοράς του Ν.128/75) και για τους υπόλοιπους επενδυτές σε προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης στο 4,1%, επιτόκια σαφώς χαμηλότερα από αυτά που «παίζουν» στην τραπεζική αγορά.

 

Το ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΤΑΕ θα το «τρέξει»είναι η Τράπεζα Πειραιώς, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται στα 253 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 115 εκατ. ευρώ προέρχονται από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 και τα 138 εκατ. ευρώ από ίδια κεφάλαια της Τράπεζας Πειραιώς. Με τα κεφάλαια αυτά θα χρηματοδοτούνται αγρότες και επενδυτές με εγκεκριμένες δράσεις στα Σχέδια Βελτίωσης (Μέτρο 121), όσοι δραστηριοποιούνται στο χώρο της μεταποίησης αγροτικών προϊόντων (Μέτρο 123Α) και αυτοί που κάνουν ιδιωτικές επενδύσεις στον αγροτικό τομέα στο πλαίσιο υλοποίησης επενδυτικών σχεδίων των Μέτρων Σιο 3,87% το επιτόκιο για ious κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, στο 4,1 % για ι λοιπούς επενδυτές ι 311, 312, 313Β του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.


Μάλιστα, χθες ανακοινώθηκε από το ΥπΑΑΤ η έγκριση 71 7 νέων επενδυτικών σχεδίων βελτίωσης ζωικής και φυτικής κατεύθυνσης ετών γεωργών συνολικής δημόσιας δαπάνης 50,9 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο του Μέτρου 121 «Εκσυγχρονισμός γεωργικών εκμεταλλεύσεων». Από τις συνολικά 7.735 αιτήσεις ενίσχυσης έχουν εγκριθεί μέχρι σήμερα συνολικά 6.540 επενδυτικά σχέδια βελτίωσης, τα οποία πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις ένταξής τους στο πρόγραμμα, συνολικής δημόσιας δαπάνης 488,5 εκατ. €. Με τη δημιουργία του ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΤΑΕ ανοίγει ο δρόμος και για τη χρηματοδότηση τους.

 

Στο μεταξύ, μετά από διαπραγματεύσεις, επιτεύχθηκε οι αγρότες που θα επωφεληθούν από το μέτρο να εξαιρούνται από τον κανονισμό των κρατικών ενισχύσεων που ισχύει για τις επιχειρήσεις και επομένως να μπορούν στο μέλλον να ενταχθούν σε καθεστώς κρατικών ενισχύσεων de minimis.

«Το παραμύθι»

 Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ, «το Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας δημιουργείται προκειμένου να ενισχυθεί η ρευστότητα, η επιχειρηματικότητα και η οικονομική ανάπτυξη σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, μέσω της διευκόλυνσης της πρόσβασης των παραγωγών στη Ανοίγει ο δρόμος για τη χρηματοδότηση 6.540 επενδυτικών σχεδίων που έχουν ήδη εγκριθεί δανειοδότηση, με χαμηλότερα, της τραπεζικής αγοράς, επιτόκια».

 

Όλα αυτά είναι όσα ανακοινώνονται στους πολλούς διότι, κανείς δε μιλά για τις επιβαρύνσεις που επέρχονται στις δανειακές συμβάσεις εξαιτίας των παράνομων γενικών όρων συναλλαγών αλλά και κυρίως του παράνομου και καταχρηστικού όρου υπολογισμού του τόκου προς 360 ημέρες κι όχι 365 ή 366 ημέρες, όπως ορίζουν κοινοτικές οδηγίες, νόμοι του κράτους και αμετάκλητες αποφάσεις του Αρείου Πάγου.

 

Οπότε,  μάλλον δεν είναι και τόσο φθηνά αυτά τα δάνεια, όμως επειδή η πραγματική οικονομία διψά για ρευστό η παγίδα σίγουρα θα πιάσει κάποιους που θα πληρώσουν χρυσάφι την «διευκόλυνση» της τράπεζας Πειραιώς.

 

Danioliptes.gr