Οι παγίδες πίσω από τα εγκώμια

Ο Λένιν συνήθιζε να λέει στους συντρόφους του: «Όταν ο εχθρός σου σε επαινεί, γύρνα πίσω και κοίταξε πού έχεις κάνει λάθος». Το αξίωμα έχει εφαρμογή σε όλες τις εποχές.

 

Με την έννοια αυτή τα εύσημα που απέδωσε χθες υψηλόβαθμο κοινοτικό στέλεχος στον γενικό γραμματέα Εσόδων Χάρη Θεοχάρη, με αφορμή την «έκθεση προόδου» της «Task Force» του Χορστ Ράϊχενμπαχ, μόνο σαν φάρσα πρέπει να εκληφθούν. Έκανε ό,τι δεν έκαναν άλλοι σε 20 χρόνια, φέρεται ότι είπε το ίδιο στέλεχος για τον απίθανο Χάρη Θεοχάρη, ο οποίος δημιούργησε άπειρα προβλήματα, ενώ είναι δυσδιάκριτα εκείνα που έλυσε.

 

Η εμμονή της τρόικας με τον προαναφερόμενο δέον να σχετιστεί και με το ότι η θέση του γενικού γραμματέα που έχει αναλάβει ο Χάρης Θεοχάρης είναι στην ουσία μια θέση που απαίτησε η τρόικα να δημιουργηθεί.

 

Προϊστάμενος του γενικού γραμματέα δεν είναι ο Γιάννης Στουρνάρας (ο οποίος και επέλεξε τον γενικό γραμματέα) αλλά η τρόικα, η οποία του διασφαλίζει και πενταετή απαραβίαστη θητεία.

Το αστείο είναι ότι και στην περίπτωση αυτοί οι τροϊκανοί παίζουν με τους Έλληνες, θέλοντας να εξυπηρετήσουν τις δικές τους βραχυχρόνιες επιδιώξεις.

 

Στις αρχές του καλοκαιριού η τρόικα έλεγε καλά λόγια για την πρόοδο του ελληνικού προγράμματος και μάλιστα δεν έβλεπε (τουλάχιστον τότε) δημοσιονομικό κενό το 2014. Πριν από λίγες ημέρες, μια έκθεση του ΔΝΤ τίναξε στον αέρα τη βεβαιότητα εκείνη, καθώς ήρθε ευθέως να μας πει ότι πρέπει να ληφθούν νέα μέτρα 6,5 δισ. ευρώ. Το σοκ ήταν ισχυρό για την κυβέρνηση και κυρίως για τον Γιάννη Στουρνάρα, που διέδιδε ότι έχει τον τρόπο του με την τρόικα και ότι έχει βρει λύση για τα κενά του 2014, χωρίς να ματώσουν ξανά οι Έλληνες.

 

Τελικά αποδείχθηκε ότι όλα ήταν κουβέντες και όπως είπε γλαφυρά πολύ πρόσφατα ο πρώην Έλληνας εκπρόσωπος στο ΔΝΤ Παναγιώτης Ρουμελιώτης, αυτοί παίζουν ρόλους και πότε ο ένας κάνει τον καλό και πότε ο άλλος τον κακό…

 

dimokratianews