Ρεν: Τα μνημόνια μπορεί να φύγουν, η επιτήρηση όχι

Την επαύριο της Ελλάδας μετά τα μνημόνια, όποτε και αν η χώρα απαλλαγεί από αυτά, περιέγραψε ο επίτροπος Όλι Ρεν, λέγοντας πως η χώρα θα παραμείνει σε καθεστώς «αυξημένης» δημοσιονομικής επιτήρησης έως ότου αποπληρώσει το 75% των δανείων που έχει λάβει από τους Ευρωπαίους εταίρους της.

 

Απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νάντιας Βαλαβάνη για το μεταμνημονιακό καθεστώς «ενισχυμένης επιτήρησης» των κρατών-μελών της Ευρωζώνης ο Φινλανδός είπε πως σύμφωνα με την Συνθήκη για τον ESM, η οποία αποτελεί Διακυβερνητική Συνθήκη που έχει συμφωνηθεί από τα 17 κράτη-μέλη της ζώνης του ευρώ, προβλέπεται η συνέχιση της δημοσιονομικής επιτήρησης και μετά το τέλος του προγράμματος και έως ότου αποπληρωθεί το 75% των δανείων που έχει λάβει η χώρα από την ΕΕ.

 

«Το πόσο ακόμα χρόνο (ευρωπαϊκή εποπτεία) θα σημαίνει αυτό για την Ελλάδα, είναι ολοφάνερα ακόμα νωρίς και πρόωρο για να λεχθεί», ανέφερε ο Επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις. Στις καλένδες το θέμα του ελληνικού χρέους Σχετικά με το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους ο Όλι Ρεν δήλωσε αόριστα πως η ζώνη του ευρώ θα ασχοληθεί «κάποια στιγμή μέσα στο καλοκαίρι» με το θέμα της επιπλέον βελτίωσης της.

 

Ο επίτροπος είπε πως μέσα στους επόμενους μήνες και μόλις ολοκληρωθεί η αποστολή επιθεώρησης θα αξιολογηθεί η κατάσταση της Ελλάδας, ενώ το Eurogroup θα λάβει τις αποφάσεις του για τα «μάλλον επείγοντα» δημοσιονομικά και χρηματοδοτικά θέματα το Δεκέμβριο-Ιανουάριο.

 

Ο κ. Ρεν είπε πως το ζήτημα του ελληνικού χρέους είναι συνδεδεμένο με την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος. «Από τη στιγμή που η Eurostat θα πιστοποιήσει τα δημοσιονομικά στοιχεία της Ελλάδας, δηλαδή εάν έχει πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα στα δημόσια οικονομικά της, θα έχουμε άλλη μία αποστολή επιθεώρησης και κάποια στιγμή μέσα στο καλοκαίρι θα ασχοληθούμε με το θέμα της επιπλέον βελτίωσης της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους», σημείωσε ο Φινλανδός επίτροπος.

 

topontiki