Στο «βαθύ κόκκινο» η ανεργία

Τα εισοδήματα συρρικνώθηκαν το δεύτερο τρίμηνο 2013 κατά 9,3%, ως αποτέλεσμα της μείωσης κατά 13,9% των αποδοχών των εργαζομένων και της μείωσης κατά 12,4% των κοινωνικών παροχών που εισπράττουν τα νοικοκυριά Εφιαλτικές προβλέψεις για το 2014 Εφιαλτικές προβλέψεις για την οικονομία, με την ανεργία να εκτοξεύεται στο 30% το 2014 και την ανάπτυξη να παραμένει μηδενική, κάνει το ΚΕΠΕ (Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών), προκαλώντας αναστάτωση στην κυβέρνηση καθώς χαλά τη ρόδινη κατάσταση που η ίδια έχει φτιάξει για το επόμενο έτος.

 

Ακολούθησε διορθωτική ανακοίνωσή του η οποία είναι ενδεικτική της ενόχλησης του οικονομικού επιτελείου. «Τα άρθρα των “Οικονομικών Εξελίξεων” δεν απηχούν τις επίσημες θέσεις του Κέντρου, αλλά αποκλειστικά των συγγραφέων τους, όπως ισχύει σε όλα τα επιστημονικά περιοδικά παγκοσμίως», επισήμανε το ΚΕΠΕ, που προηγουμένως διατύπωνε διαφορετικές εκτιμήσεις για τα μεγέθη της οικονομίας.

 

«Ανάπτυξη… 0,004%»

Ξεκινώντας από την ανάπτυξη το Κέντρο έκανε λόγο για μηδενική αύξηση του ΑΕΠ (0,004%) έναντι μεταβολής 0,6% που προβλέπει το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού. Σύμφωνα με τους αναλυτές του ΚΕΠΕ, μπορεί οι ενδείξεις που υπάρχουν να οδηγούν την οικονομία σε έξοδο από την υφεσιακή κατάσταση, ωστόσο δεν μπορεί να αποκλειστεί το αντίθετο με το ΑΕΠ να παραμένει σε πτώση.

 

Εξαιτίας τούτου είναι αδύνατο να προσδιοριστεί η ταχύτητα εξόδου από την ύφεση και πολλώ δε μάλλον να προβλεφθεί ο ακριβής χρονικός ορίζοντας εισόδου της χώρας σε καθεστώς ανάπτυξης. Τον Δεκέμβριο του 2013 η χώρα μας κλείνει έξι χρόνια μέσα στον «κυκλώνα» της ύφεσης, η οποία σε συνδυασμό με την άγρια λιτότητα του Μνημονίου κόστισαν πάνω από 50 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία.

 

Τα εισοδήματα των νοικοκυριών εξαϋλώθηκαν, ενώ η ανεργία χτύπησε «κόκκινο» και σύμφωνα με τον επικεφαλής της Task Force στην Αθήνα Χορστ Ράιχενμπαχ, «οι Έλληνες θα πρέπει να μάθουν να ζουν με τέτοια υψηλά ποσοστά ανεργίας». Προς επίρρωση των όσων είπε ο κ. Ράιχενμπαχ η έκθεση του ΚΕΠΕ αναφέρει πως η εικόνα της ανεργίας θα παραμείνει σε φόντο μαύρο και το 2014.

 

Προβλέπεται να φτάσει στο 29,3% από 27,6% φέτος. Η κυβέρνηση από την πλευρά της και με τον δικό της φακό βλέπει φέτος την ανεργία στο 25,5% και στο 24,5% το 2014!

 

Σε πρόσφατη ανάλυσή της, η Alpha Bank έκανε λόγο για απώλειες 900.000 θέσεων εργασίας από το δεύτερο τρίμηνο του 2009 μέχρι το αντίστοιχο τρίμηνο του 2013. Σε ό,τι αφορά τα εισοδήματα τα στοιχεία της Στατιστικής Αρχής δείχνουν ότι αυτά συρρικνώθηκαν περαιτέρω κατά 3,1 δισ. ευρώ το δεύτερο τρίμηνο του 2013 σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο πέρυσι. Η νέα μείωση του εισοδήματος από 33,2 δισ. ευρώ σε 30,1 δισ. ευρώ ή κατά 9,3%, οφείλεται κατά κύριο λόγο στη μείωση κατά 13,9% των αποδοχών των εργαζομένων και στη μείωση κατά 12,4% των κοινωνικών παροχών που εισπράττουν τα νοικοκυριά.

 

Καταναλωτική δαπάνη

Είναι εν προκειμένω χαρακτηριστικό ότι οι κοινωνικές παροχές συρρικνώθηκαν στο 29,4% των συνολικών δαπανών του κράτους το β’ τρίμηνο φέτος (από 44,9% το β’ τρίμηνο 2012), ενώ οι αμοιβές εξαρτημένης εργασίας περιορίστηκαν στο 16,5% των συνολικών δαπανών (από 24,1% πέρυσι). Ως αποτέλεσμα των νέων απωλειών που υπέστησαν τα νοικοκυριά στο εισόδημά τους, η τελική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε κατά 7,6%, από 35,4 δισ. ευρώ σε 32,7 δισ. ευρώ.

 

Ενώ το ποσοστό αποταμίευσης, που ορίζεται ως η ακαθάριστη αποταμίευση προς το ακαθάριστο διαθέσιμο εισόδημα, ήταν -8,7% κατά το β’ τρίμηνο 2013, σε σύγκριση με -6,7% το β’ τρίμηνο 2012.

 

efsyn