Ο εφιάλτης των stress test και των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην ΕΚΤ

Μια μεγάλη διαδικασία που θα επιχειρήσει να ενισχύσει ξανά την ευρωστία των τραπεζών της Ευρωζώνης προανήγγειλε ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Η συγκεκριμένη διαδικασία θα εφαρμοστεί στις 128 μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρωζώνης που αντιπροσωπεύουν το 85% του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, και στην ουσία πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο εγχείρημα τόσο για το μέλλον της οικονομίας της Ευρωζώνης όσο και του τραπεζικού συστήματος. Η ΕΚΤ ξεκαθάρισε ότι η διαδικασία αυτή θα ολοκληρωθεί μέχρι τον Οκτώβριο του 2014, με την συνολική έκθεση να δίνεται ένα μήνα μετά στην δημοσιότητα. Μετά την τελική αξιολόγηση, οι τράπεζες θα κληθούν να καλύψουν τα κενά που θα εμφανιστούν προκειμένου να προχωρήσουν. 


Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά  το
capital.gr,  το τραπεζικό σύστημα θα πρέπει να καταδείξει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, προκειμένου να φανούν οι «τρύπες» που θα χρειαστεί να καλυφθούν από τις ερχόμενες κεφαλαιοποιήσεις.

 

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ ήξεραν πως έπρεπε να προχωρήσουν στην συγκεκριμένη ενέργεια προκειμένου να ενισχυθεί εκ νέου η εμπιστοσύνη του ιδιωτικού τομέα στο τραπεζικό σύστημα της ΕΖ, και τα αυστηρά (εγγυημένα από την ΕΚΤ) stress test ήταν η μοναδική λύση σε μια αρκετά καλή περίοδο και για την εικόνα του κοινού νομίσματος στις διεθνείς αγορές. Ήταν η σωστή στιγμή; Άλλωστε, αυτό είναι το βασικό ερώτημα όταν γίνεται κάποια σημαντική κίνηση, δεδομενου οτι όλοι κρέμονται από την αντίδραση των αγορών.

 

Το ζήτημα λοιπόν δεν είναι απλό. Σύμφωνα με την ίδια εκτίμηση, τα stress test θα δείξουν, πως οι τράπεζες είναι αρκετά εκτεθειμένες στην οικονομική κρίση και έχουν πληγεί σημαντικά. Από την άλλη μεριά είναι προφανές πως οι τράπεζες ενδεχομένως να μην κατορθώσουν να καλύψουν τις τρύπες που μπορεί να προκύψουν, με την παρέμβαση των κρατών μελών να είναι αναγκαία. Τι γίνεται όμως όταν ούτε τα ίδια τα κράτη δεν θα μπορούν να καλύψουν αυτά τα ποσά; Θα υπάρξει η κάλυψη από την Ευρωζώνη ή θα ξεκινήσει άλλος ένας γύρος «καταστροφολογίας» για την Ευρωζώνη και το ευρώ; Η αίσθηση των αγορών στο άκουσμα των δηλώσεων Ντράγκι δεν ήταν και η πιο ήρεμη, και αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί καλός οιωνός. 

Θα αποκαλύψουν την αλήθεια των μη εξυπηρετούμενων δανείων τα stress tests;


Επεκτείνεται, κατά πληροφορίες, ο φόβος ότι τα συγκεκριμένα stress test ενδεχομένως να φέρουν στην επιφάνεια μεγάλες «τρύπες» στα βιβλία των τραπεζών, οι οποίες θα χρειαστούν υψηλότερες κεφαλαιοποιήσεις από την εικόνα που υπήρχε μέχρι πρότινος.  Είναι δεδομένο πως η οικονομική κρίση έχει «γεννήσει» μεγάλα προβλήματα αυξάνοντας την κατηγορία των «μη εξυπηρετούμενων δανείων» ή αλλιώς NPLs στα ύψη, όπως φαίνεται και στο παρακάτω γράφημα. 

 

grafima

 


Τι θα γίνει λοιπόν αν όπως βλέπουμε παραπάνω τα stress tests καταδείξουν ένα ύψος μη εξυπηρετούμενων που θα ξεπερνά τα 200 δισ. ευρώ ($275 δισ.); Πόσο εύκολο θα είναι να καλυφθεί ένα μέρος από το συγκεκριμένο νούμερο όταν ξέρουμε πόσο δύσκολα στο παρελθόν έχουν βρεθεί μικρότερα ποσά; Θα πρέπει να σημειώσουμε ωστόσο πως στο παραπάνω γράφημα δεν εμφανίζονται τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της Ελλάδας, αλλά και μεγάλων χωρών της ΕΖ που θα μπορούσαν να αποτελέσουν έκπληξη. Ήδη η πρώτη έκθεση της Morgan Stanley δείχνει ότι τουλάχιστον 5-10 τράπεζες θα χρειαστούν μέχρι 50 δισ. ευρώ για να ενισχύσουν τα κεφάλαιά τους.

Είναι δεδομένο πως όσο και να υπάρχει η επιθυμία να κρυφτούν κάτω από το χαλί τα προβλήματα στην Ευρωζώνη από εκείνους που έχουν συμφέρον να το κάνουν, ο Μάριο Ντράγκι δεν δείχνει διατεθειμένος να βρεθεί ξανά στο στόχαστρο των αγορών και πραγματοποιεί αυτή την διαδικασία «εκκαθάρισης» για να θέσει τους ευρωπαίους αξιωματούχους προ των ευθυνών τους και να ξεκαθαρίσει στις αγορές πως κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να φέρει ξανά τις επενδύσεις. Ένα άλλο ερώτημα των επενδυτών ωστόσο, είναι κατά πόσο θα επιχειρηθούν να «μεταφερθούν» τα προβλήματα σε μικρότερες τράπεζες, σε εκείνο το 15% που μένει εκτός της συγκεκριμένης έρευνας.

 

Danioliptes.gr