Απίστευτης ολοκληρωτικής νοοτροπίας είναι η κορυφαίας πολιτικής σημασίας θέση της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου, την οποία επιχειρούν να περάσουν ως τροπολογία σε άσχετο νομοσχέδιο για να προστεθεί στον Ποινικό Κώδικα της χώρας μας προκειμένου να βάζουν στη φυλακή όποιον αντιστέκεται, αντιτίθεται ή απλώς εκδηλώνει τη διαφωνία του με την εξωτερική πολιτική της… ΕΕ! Έξι μήνες φυλακή το λιγότερο! Το ίδιο θα παθαίνει και όποιος διαφωνεί με αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για εμπάργκο ή επίθεση σε κάποια χώρα!

 

Είναι ανατριχιαστικό, παρανοϊκά αυταρχικό, αλλά καθόλου αστείο. Το κείμενο της κυβερνητικής τροπολογίας είναι σαφέστατο: «Όποιος με πρόθεση παραβιάζει κυρώσεις ή περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί σε βάρος κρατών ή οντοτήτων ή οργανισμών ή φυσικών ή νομικών προσώπων με αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ή με κανονισμούς της ΕΕ, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών εκτός αν από άλλη διάταξη προβλέπεται βαρύτερη ποινή.

 

Οι διατάξεις του προηγούμενου εδαφίου εφαρμόζονται και όταν οι προβλεπόμενες σε αυτό πράξεις δεν είναι αξιόποινες κατά τους νόμους της χώρας στην οποία τελέστηκαν» αναφέρεται επί λέξει. Αυτό θέλει η κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ να είναι το νέο άρθρο 458 Α του Ποινικού Κώδικα της Ελλάδας με τίτλο «Παραβάσεις αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και κανονισμών της ΕΕ»! Είναι εξωφρενικό αυτό που προβλέπει αυτός ο νόμος. Η ΕΕ π.χ. θεωρεί το κουρδικό ΡΚΚ «τρομοκρατική οργάνωση», άρα όποιος Έλληνας πολίτης συμπαρασταθεί στο ΡΚΚ θα κλείνεται από εδώ και πέρα στη φυλακή!

 

Αν η ΕΕ αύριο αποφασίσει π.χ. να ταχθεί υπέρ μιας εισβολής στη Συρία, όποιος Έλληνας διαφωνεί με την απόφαση αυτή και είτε διαδηλώνει εναντίον των εισβολέων είτε διακηρύσσει εγγράφως ή προφορικά την αντίθεσή του με την εισβολή, η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου θα τον χώνει φυλακή! Καλά, ας μην αναφερθούμε στον πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας που είχε την έγκριση της ΕΕ και που αν είχε καλυφθεί με αποφάσεις της ΕΕ για κυρώσεις, όλοι ανεξαιρέτως οι Έλληνες θα είχαν πάει… φυλακή (!), αφού σύμφωνα με δημοσκοπήσεις εκείνης της εποχής το 97% του ελληνικού λαού ήταν υπέρ της Γιουγκοσλαβίας και έδειχνε εμπράκτως την αλληλεγγύη του στους Γιουγκοσλάβους με διαδηλώσεις, με αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας κλπ. Αν αυτό το νέο… σαμαροβενιζελικό άρθρο του Ποινικού Κώδικα ίσχυε ακόμη παλιότερα, στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν έγινε η πρώτη επίθεση εναντίον του Ιράκ με κάλυψη από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, πάλι θα είχαν μπει στη φυλακή περισσότεροι από τους μισούς Έλληνες, οι οποίοι συμπαραστέκονταν μαχητικά στο Ιράκ και δεν συμπαρατάσσονταν με τους εισβολείς.

 

Το ΚΚΕ, προς τιμήν του, πρωτοστάτησε στην κοινοβουλευτική αντίσταση κατά της επονείδιστης κυβερνητικής τροπολογίας και κατέστησε το θέμα ευρύτατα γνωστό σε όλον τον ελληνικό λαό. Κατά της τροπολογίας τάχθηκαν και ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είχε γίνει γνωστό το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή, αλλά η πολιτική πρόθεση των κυβερνητικών κομμάτων ήταν σαφέστατη: ήθελαν να ποινικοποιήσουν την πολιτική δράση που αντιτίθεται στις επιλογές της ΕΕ στην εξωτερική πολιτική. Πραγματικά ανήκουστο. Το είπε άλλωστε καθαρά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μάκης Βορίδης, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων: «Η έννομη τάξη με μηδενική ανοχή οφείλει να εφαρμόσει τις διατάξεις της επιβολής του δικαίου. Έχουμε κάνει μια επιλογή.

 

Ανήκουμε και πιστεύουμε σε αυτή τη συγκεκριμένη διεθνή έννομη τάξη και στην ΕΕ…». ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ αντέτειναν ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η ποινικοποίηση της πολιτικής δράσης. «Η τροπολογία επιχειρεί να εμποδίσει οποιαδήποτε αντίδραση στην ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα» τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης. «Δεν μπορεί να ποινικοποιείτε πολιτική δράση ή πολιτικές αντιθέσεις στη βάση ρυθμίσεων και αποφάσεων διεθνών οργανισμών» υπογράμμισε ο Θόδωρος Δρίτσας από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Νότης Μαριάς από τους Ανεξάρτητους Έλληνες επισήμανε ότι αυτή η κυβερνητική διάταξη «επί της ουσίας ποινικοποιεί το διεθνές δίκαιο». Φωνές βοώντων εν τη κυβερνητική ερήμω…

 

Γιώργος Δελαστίκ από Έθνος

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.