Γερμανική μπότα στην Ελλάδα

Το Ράιχ της Μέρκελ είναι εδώ. Από τη Βέρμαχτ και τα SS στην Τρόικα και την Task Force. Έρχονται και 160 εφοριακοί από το Βερολίνο

 

«Δεν έχετε ζήσει πείνα δεν έχετε ζήσει φτώχεια, δεν έχετε ζήσει κατοχή»… Αυτή ήταν η μόνιμη επωδός των παλιότερων στους νεότερους. Και όντως; Η εποχή της γερμανικής κατοχής, που τη θυμόμαστε κάθε χρόνο τέτοιες μέρες (και όχι μόνο), ήταν από τις πλέον σκληρές που πέρασε η Ελλάδα και που είδε ο άνθρωπος, γενικότερα.

 

Οι καιροί άλλαξαν όμως, τα χρόνια πέρασαν και ο Θεός αξίωσε τους πολίτες τούτης της χώρας να ξαναζήσουν τη βία της γερμανικής μπότας…

Αυτή τη φορά, βέβαια, ο Γερμανός εισβολέας δεν έχει όπλα, άλλα ευρώ. Δε φοράει μπότες και στρατιωτική στολή, αλλά σκαρπίνι και κοστούμι. Δεν έχει το σήμα του Γ Ράιχ και τη σβάστικα, αλλά αυτό της E.E. Οι περιστάσεις και τα πρόσωπα άλλαξαν. Οι συνθήκες παραμένουν ίδιες, ιδίως για τα θύματα…

 

Παρομοίως, δεν υπάρχουν αρχηγεία των SS και της Γκεστάπο, αλλά μόνιμες αντιπροσωπείες της Τρόικας και της Task Force.

 

Ατυχής ο παραλληλισμός; Αν ρωτήσετε τους περισσότερες Έλληνες και ιδιαίτερα τους γηραιούς, θα καταλάβετε πως όχι. Πάντως, μην ανησυχείτε; Οι Γερμανοί που θα δείτε ότι έχουν πατήσει τη μπότα τους στην Ελλάδα, δεν είναι οι πρώτοι. Έρχεται και άλλη απόβαση. Σκληρότερη…

Η Task Force

Είναι κοινό μυστικό πως, παρότι η 28μελής αντιπροσωπεία της Task Force και η 22μελής αντιπροσωπεία της Tρόικας στην Ελλάδα είναι «πολυεθνικές», το «κουμάντο» το κάνει η Γερμανία. Όλοι, άλλωστε, κρέμονται από τις εντολές που Θα δώσει η Γερμανίδα Καγκελάριος Μέρκελ. Και, όποιος το είπε τις προηγούμενες ημέρες σε μια κλειστή σύσκεψη στο ΥΠΟΙΚ στον Γ. Στουρνάρα, ότι «η κ. Μέρκελ Θέλει μια ατέλειωτη πολιτική εξοντωτικής φορολογίας και λιτότητας για τους Έλληνες», είχε απόλυτο δίκιο.

 

Μ’ αυτά και μ’ αυτά, είναι λογικό να πέφτουν τα φώτα επάνω στους Γερμανούς που συμμετέχουν στα κλιμάκια της «εποπτείας» της Ελλάδας, που, επί της ουσίας αποτελούν τους Γερμανούς επιτηρητές στη χώρα μας. Σε ότι αφορά την Ομάδα δράσης για την Ελλάδα, δηλαδή την Task Force (TFGR την αποκαλούν εν συντομία στης Βρυξέλλες), ίσως να έχει σημασία το γεγονός ότι o επικεφαλής της, Χόρστ Ράιχενμπαχ (Horst Reichenbach) είναι Γερμανός.

 

Και τι ειρωνεία! Ο 68χρονος κ. Ράιχενμπαχ ήρθε στον κόσμο όταν τέλειωνε o Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, στο Κίελο. Είναι οικονομολόγος και, ως υπάλληλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέλαβε επικεφαλής της ομάδας δράσης για την εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου προγράμματος της Ελλάδας.

 

Ο Ράιχενμπαχ ήρθε στην Ελλάδα με… φόρα διοικητή. Γιατί ζήτησε μεν να ενταθούν οι προσπάθειες σε φορολογικό επίπεδο για τα έσοδα, όμως επικεντρώθηκε στα… διοικητικά. Δεν δίστασε μάλιστα, με το «καλημέρα» να εξαπολύσει βέλη προς Στουρνάρα. Βρούτση. Χατζηδάκη, κατηγορώντας τους για αναποτελεσματικότητα. Πάντως, του το «χάλασαν» οι Τροϊκανοί, για τους οποίους γκρινιάζει συνεχώς ότι τον… καπελώνουν.

 

Στην TFGR, καθήκοντα επικεφαλής υπό τον Χ. Ράιχενμπαχ έχει επίσης ο Γερμανός, Πέτερ Βάγκνερ (Peter Wagner). Ερευνητής καθηγητής, ειδικευμένος σε θέματα οικονομίας (έχει γράψει για τη «Δημοκρατική κρίση του καπιταλισμού), έχει αναλάβει καθήκοντα επικεφαλής της ομάδας και τη διαχείριση των «οριζοντίων και διοικητικών θεμάτων» στην Task Force.

 

Ο Γεvς Μπάστιαν (Dr. jens Bastian) εκτός από μέλος της TFGR είναι και μέλος του ΕΛΙΑΜΕΠ. Εργάστηκε στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ανασυγκρότησης, ως υπεύθυνος για την διεξαγωγή οικονομικών ερευνών και αναλύσεων πολιτικής, συμμετέχοντας στο συντονισμό και τη διαχείριση των προγραμμάτων της Υπηρεσίας στον τομέα της οικονομικής ανάπτυξης και της θεσμικής ανοικοδόμησης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Έχει δουλέψει και σε ελληνική τράπεζα, την Alpha Bank, από το 1998 ως τα μέσα του 2005 (Ανώτερος Επενδυτικός Αναλυτής) και στο London School of Economics.

 

Έρχονται και άλλοι

Πάντως οι Τροϊκανοί, τα μέλη της Task Force, ο Γερμανός… υπουργός Ελλάδας κ. Φούχτελ, δεν είναι οι μόνοι Γερμανοί που μας (ξανά) ήρθαν. Για την ακρίβεια, αναμένονται τουλάχιστον 160 ακόμα, που θα είναι επιφορτισμένοι να πάρουν στα χέρια τους τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των Ελλήνων και να μπουν στα σπίτια τους.

Πρόκειται για περισσότερα από Ι60 στελέχη γερμανικών οικονομικών υπηρεσιών που αναμένεται να μεταβούν στην Ελλάδα, προκειμένου να ενισχύσουν τον ελληνικό φορολογικό μηχανισμό.

Αυτό -και δεν είναι τυχαίο- το αναφέρουν γερμανικά δημοσιεύματα μεταξύ των οποίων αυτό του γερμανικού περιοδικού “WirtschaftsWoche”.

Επικαλούμενο δηλώσει του τ. Γερμανού υφυπουργού Οικονομικών, Xανς Μπέρναρντ Μπέους, το περιοδικό αναφέρει ότι βασικό κριτήριο αποτελεί n γνώση ξένης γλώσσας – κάποιοι από αυτούς μιλούν και ελληνικά, ενώ δεν θα πρέπει να αποκλείεται η επανενεργοποίηση συνταξιούχων εφοριακών, οι οποίοι διαθέτουν ειδική εμπειρία.

Πολλοί προέρχονται από το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, ο υπουργία Οικονομικών του οποίου, Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόγιανς, συγκρίνει τις ανάγκες της Ελλάδας με αυτές της ανατολικής Γερμανίας τη δεκαετία του 90 και υπενθυμίζει ότι ακόμη και οι ανατολικογερμανοί είχαν επιφυλάξεις τότε προς την Δύση.

«Στην Ελλάδα θα είναι ακόμη μεγαλύτερες οι επιφυλάξει, εξαιτίας εν μέρει και των ακατάλληλων διατυπώσεων που χρησιμοποιούν κάποιοι στην Γερμανία», αναφέρει το δημοσίευμα. Ακόμη, επικαλείται απόρρητη έκθεση της αρμόδιας υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σύμφωνα με την οποία ο μηχανισμός συλλογής φόρων στην Ελλάδα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.

Ενδεικτικά αναφέρεται σε μεγάλα ποσοστά ελεύθερων επαγγελματιών όπως γιατρούς, δικηγόρους και μηχανικούς που δηλώνουν έσοδα κάτω από το αφορολόγητο όριο, αλλά και σε επιχειρηματίες οι οποίοι δεν καταβάλουν ΦΠΑ.

presstime