Τουλάχιστον το παραδέχονται! Οι φτωχοί «επενδύουν» τις καταθέσεις τους στις φορολογικές τους υποχρεώσεις

 

Καταθέσεις άνω του 1,5 δισ. ευρώ «θυσιάστηκαν» το τελευταίο δίμηνο για την κάλυψη φορολογικών κυρίως υποχρεώσεων, ακολουθώντας μια τάση που θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες. Με δεδομένη τη σταθερά αυξητική πορεία των απαιτήσεων από πλευράς Δημοσίου, οι τράπεζες δέχονται έντονο «ανταγωνισμό».

Από τα έτοιμα, όσα δηλαδή τους απέμειναν, αναπληρώνουν οι φορολογούμενοι το μειωμένο τους εισόδημα και κατευθύνονται σε κάλυψη καθημερινών αναγκών και κυρίως φορολογικών υποχρεώσεων. Για όσους, βέβαια, δεν υπάρχουν οι συνέπειες είναι γνωστές.

«Θυσία» στο βωμό του Δημοσίου έχουν γίνει καταθέσεις ύψους 1,5 δισ. Ευρω, μόνο το τελευταίο δίμηνο, τα οποία στερείται η πραγματική οικονομία. Με δεδομένη τη σταθερά αυξητική πορεία των απαιτήσεων από πλευράς του Δημοσίου, οι τράπεζες δέχονται έντονο «ανταγωνισμό»: ποιος θα αναδειχθεί το μεγαλύτερο αρπαχτικό.

Τεράστιο είναι το πλήγμα στην ψυχολογία,  από πλευράς του Δημοσίου για κατασχέσεις μικρών ποσών σε λογαριασμούς από επιδόματα και μισθούς, νια ης οποίες πάντως εκ των υστέρων γίνονται διορθωτικές παρεμβάσεις, ενισχύουν το αίσθημα της αβεβαιότητας. Ακόμη και η συζήτηση που γίνεται περί της πρωτοβουλίας των τραπεζών να δεσμεύουν καταθετικούς λογαριασμούς έναντι οφειλών από δάνεια δεν έχει τη σημασία που τελικώς λαμβάνει επικοινωνιακά, αφού πρόκειται για πάγιο όρο όλων των δανειακών συμβάσεων. Αυτό που μπορεί να συμβεί είναι όσοι βρίσκονται σε μεγάλη καθυστέρηση στην αποπληρωμή του δανείου τους, να οδηγηθούν σε συμψηφισμό εφόσον έχουν καταθέσεις μεγάλου ύψους στην ίδια τράπεζα ή σε άλλη που έχει όμως συγχωνευθεί νομικά με τη δανείστρια. Δεν πρόκειται για κανένα νέο και αφορά καταθέσεις μεγάλου ύψους, όσους δηλαδή έχουν τα μέσα αλλά αποφεύγουν την αποπληρωμή των υποχρεώσεών τους. σημειώνουν τραπεζικά στελέχη.

Ο καταθέτης θα πρέπει να προστατεύει μόνος του το λογαριασμό του από το “μακρύ χέρι” της εφορίας

Οι καταθέσεις των Ελλήνων βρίσκονται στο στόχαστρο με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Κατασχέσεις συντάξεων και επιδομάτων για χρέη στην εφορία ή σε ιδιώτες, παροτρύνσεις του ΔΝΤ για εφάπαξ «κούρεμα» 10% αν χρειαστεί, η ανάγκη να «φαγωθούν τα έτοιμα» για να εξοφληθούν χαράτσια ή να καλυφθούν άμεσες καθημερινές ανάγκες επιτείνουν την αγωνία των αποταμιευτών.

 Τις τελευταίες ημέρες είδαν το φως της δημοσιότητας περιπτώσεις κατάσχεσης επιδομάτων ανεργίας, πολυτεκνικών ενισχύσεων ή και φοιτητικών επιδομάτων για χρέη προς την εφορία. Λύση σωτηρίας υπάρχει και προβλέπεται ρητά σε νόμο που ψηφίστηκε τον περασμένο Ιούνιο. Οι μισθωτοί και συνταξιούχοι πρέπει να δηλώσουν στις τράπεζες τους καταθετικούς λογαριασμούς όπου πιστώνεται η σύνταξη ή μισθοδοσία ή διάφορα άλλα κοινωνικά βοηθήματα και επιδόματα, και διασφαλίζουν έτσι ότι ουδείς μπορεί να τους κατάσχει χρήματα.


Υπάρχουν ωστόσο και προϋποθέσεις. Από τις 14 Ιουνίου 2013 ισχύουν οι διατάξεις του Ν.4161 /2013 (άρθρο 20) σύμφωνα με τις οποίες προβλέφθηκε ότι απαιτήσεις από καταθέσεις σε πιστωτικά ιδρύματα είναι ακατάσχετες μέχρι του ποσού των 1.500 ευρώ για ατομικό λογαριασμό και των 2.000 ευρώ για κοινό λογαριασμό.


Το εν λόγω ακατάσχετο συνοδεύεται από τη νομοθετική πρόβλεψη ότι «με δήλωση του καταθέτη προς έναν εκ των πιστωτικών ιδρυμάτων προσδιορίζεται ο λογαριασμός για τον οποίο θα ισχύει το ακατάσχετο».

Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος τηρεί ατομικό λογαριασμό και δεν τον δηλώσει ως μισθοδοσίας (αποδεικνύεται η φύση του καθώς κάθε μήνα πιστώνονται εκεί ο μισθός, π σύνταξη, επιδόματα κ.λπ.) μπορεί να γίνει κατάσχεση.

Αν τον δηλώσει ως μισθοδοσίας και διατηρεί υπόλοιπα άνω των 1.500 ευρώ, το ποσό πλέον του ορίου αυτού μπορεί να κατασχεθεί για οφειλές προς ιδιώτες ή τράπεζες.

Οι καταναλωτικές ενώσεις συνεχίζουν, παρά την έναρξη εφαρμογής του σχετικού νόμου, να δέχονται καταγγελίες καταθετών στους λογαριασμούς των οποίων οι τράπεζες προβαίνουν σε συμψηφισμούς για χρέη τους προς αυτές χωρίς να τηρούν τα παραπάνω όρια των 1.500 ευρώ και 2.000 ευρώ αντίστοιχα, καθώς δεν έχει δηλωθεί ρητώς ότι οι εν λόγω λογαριασμοί είναι ουσιαστικά μισθοδοσίας.

Ο Συνήγορος του Καταναλωτή, κ. Ευάγγελος Ζερβέας, καλεί τους καταθέτες να προβούν άμεσα σε δήλωσή τους προς εκείνη την τράπεζα που τηρούν λογαριασμό για τον οποίο επιθυμούν να ισχύει το ακατάσχετο των 1.500 ευρώ για ατομικό τους λογαριασμό ή των 2.000 ευρώ για κοινό τους λογαριασμό, προκειμένου να προστατευθούν από τις ευεργετικές διατάξεις του άρθρου 20 του Ν.4161/2013.

Δεύτερη «ασπίδα» Εκτός του νόμου 4161 ισχύει παράλληλα και το άρθρο 31 του ΚΕΔΕ, που αφορά σε χρέη προς το Δημόσιο. Ο ΚΕΔΕ αναφέρει ότι «δεν επιτρέπεται η κατάσχεση μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων που καταβάλλονται περιοδικά, εφόσον το ποσό αυτών μηνιαίως είναι μικρότερο των 1.000 ευρώ, στις περιπτώσεις δε που υπερβαίνει το ποσό αυτό επιτρέπεται η κατάσχεση επί του ενός τετάρτου (1/4) αυτών, το εναπομένον όμως ποσό δεν μπορεί να είναι κατώτερο των 1.000 ευρώ.

Εδώ το όριο για ατομικό λογαριασμό είναι μικρότερο από αυτό που ισχύει για τα χρέη προς ιδιώτες κατά 500 ευρώ όταν πρόκειται για ατομικό λογαριασμό. Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι τα ακατάσχετα όρια Πώς θωρακίζουμε ποσά μέχρι 2.000 ευρώ. Η δικλίδα ασφαλείας για μισθούς, συντάξεις κάτω των 1.000 ευρω αφορούν και στους κοινούς λογαριασμούς. Εστω ότι ζευγάρι μισθωτών ή συνταξιούχων έχει ένα βιβλιάριο καταθέσεων με υπόλοιπο 2.200 ευρώ και ο ένας οφείλει στην εφορία 250 ευρώ. Εφόσον ο κοινός λογαριασμός έχει τους συνδικαιούχους κατά 50%, στον καθέναν αναλογεί ποσό κατάθεσης 1.100 ευρώ.

Η τράπεζα θα αποδώσει στην εφορία 100 ευρώ, αφού αυτό είναι το επιπλέον ποσό κατάθεσης -πάνω από το όριο των 1.000 ευρώ- για τον οφειλέτη. Αν ο λογαριασμός έχει 2.000 ευρώ, κανένα ποσό δεν μπορεί να πειραχτεί.

Δήλωση Σύμφωνα με το γενικό γραμματέα της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, Χρήστο Γκόρτσο, «ο νόμος προβλέπει ρητά ότι ο καταθέτης θα πρέπει να δηλώσει σε ποιο λογαριασμό πιστώνεται η σύνταξη ή ο μισθός του».

Ο υφυπουργός Οικονομικών, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή των ΑΝ.ΕΛ.Νότη Μαριά, είπε ότι υπάρχει σε εξέλιξη συνεννόηση με την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών προκειμένου να υπάρξει ακόμα και νομοθετική πρωτοβουλία εάν χρειαστεί, ώστε να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα που τράπεζες προχωρούν για ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις σε κατασχέσεις λογαριασμών μισθοδοσίας και συντάξεων ακόμα και για ποσά που είναι μικρότερα των 1.000 ευρώ.

Από την πρώτη στιγμή, είπε ο υφυπουργός, που εμφανίσθηκαν αυτές οι τραπεζικές πρακτικές, το υπουργείο Οικονομικών ήρθε σε επαφή με την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών προκειμένου να εφαρμόζεται ό,τι προβλέπουν οι ευεργετικές διατάξεις του νόμου 4161 /2013 που προστατεύει από κατασχέσεις ατομικούς τραπεζικούς λογαριασμούς έως 1.500 ευρώ ή 2.000 ευρώ για κοινό λογαριασμό. Στο πλαίσιο των οδηγιών που έχει προβεί ο Συνήγορος του Πολίτη να δηλωθούν στις τράπεζες ποιοι λογαριασμοί είναι καταβολής μισθοδοσίας και συντάξεως, και ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης προέτρεψε τους πολίτες να προχωρήσουν στις σχετικές δηλώσεις ώστε να μπορεί να γίνεται, όπως είπε, αντιληπτό από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ποιοι λογαριασμοί είναι μισθοδοσίας και συντάξεως και γενικά να προστατεύονται από το σχετικό νόμο.

Αν έχουμε κι όσοι έχουμε, δηλαδή. Γιατί για όλους τους υπόλοιπους μας περιμένουν κάτι ασημένια βραχιολάκια, που κάτι μου λέει, οτι θα φορεθούν πολύ φέτος.

Danioliptes.gr