«Μπείτε στις τράπεζες»

Το ενδεχόμενο συμμετοχής των ιδιωτών στη διάσωση των τραπεζών θέτουν πλέον και τυπικά τόσο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όσο και το Βερολίνο.

 

Με αφορμή την κοινοποίηση των κανόνων για τα stresstest που θα διενεργήσει η ΕΚΤ σε 128 τράπεζες, ο… ασκός του λεγόμενου bailin ανοίγει και επίσημα με τη βούλα των Βρυξελλών και την ικανοποίηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

 

Σαφής η αναφορά της ΕΚΤ, που ξεκαθαρίζει πως οποιοδήποτε κεφαλαιακό κενό θα πρέπει πρώτα να καλυφθεί με ιδιωτικά κεφάλαια και στη συνέχεια, εάν χρειαστεί, με στήριξη από το Δημόσιο. Επιπλέον, εάν αναγνωριστούν κεφαλαιακά κενά, τότε θα απαιτηθεί από τις τράπεζες να προχωρήσουν σε συγκεκριμένα μέτρα.

 

Περιθώρια παρερμηνείας δεν αφήνει ούτε το καλωσόρισμα της ανακοίνωσης της ΕΚΤ από το Γερμανό υπουργό Οικονομικών. Ο κατά πάσα πιθανότητα «τσάρος» της Οικονομίας και με τον προωθούμενο μεγάλο σχηματισμό CDU-SPD έσπευσε να σημειώσει ότι οι τράπεζες θα πρέπει να καλύψουν τα πιθανά κεφαλαιακά κενά που θα προκύψουν από τα stress test. «Περιμένουμε από τα ιδρύματα να ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους βάση εάν χρειαστεί», υπογράμμισε διευκρινίζοντας πως «η κρατική βοήθεια θα αποτελέσει μόνο την έσχατη λύση, εάν δεν υπάρχουν επιλογές άντλησης κεφαλαίων από τις αγορές».

 

Οι εξελίξεις αφορούν προφανώς και τη χώρα μας, καθώς Εθνική, Alpha Bank και Πειραιώς συμπεριλαμβάνονται στα 128 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που θα υποστούν τις ασκήσεις αντοχής της οικονομικής τους σταθερότητας.

 

Υπερεξουσία

Από τον Νοέμβριο του 2014 η ΕΚΤ, πέραν του ελέγχου της ρευστότητας στις τράπεζες της Ευρωζώνης και τον έλεγχο του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας (ELA), θα έχει και την εποπτεία των «σημαντικών» τραπεζικών ιδρυμάτων της κάθε χώρας της Ευρωζώνης. Πρακτικά, λοιπόν, ενώ σήμερα αλλά και έως τότε υπεύθυνη για την εποπτεία των τραπεζών μιας χώρας είναι η Κεντρική της Τράπεζα, μετά τον Νοέμβριο του 2014 (αν δεν υπάρξουν καθυστερήσεις) θα υπάρχει «συνυπευθυνότητα» της ΕΚΤ και της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, αλλά και ένας ενιαίος τρόπος -και μεθοδολογία- εποπτείας σε όλη την Ευρωζώνη.

 

Η διαδικασία θα ξεκινήσει στις αρχές Νοεμβρίου του 2013 και θα γίνει σε τρία στάδια, δεδομένου ότι η ΕΚΤ αναλαμβάνει και τον εποπτικό ρόλο του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού κλάδου. Πρώτα θα διεξαχθεί μία εποπτική εκτίμηση κινδύνων στους ισολογισμούς, όπου θα εξετάζονται η ρευστότητα, η μόχλευση και η χρηματοδότηση των τραπεζών. Θα ακολουθήσει η αξιολόγηση των στοιχείων ενεργητικού ως έχει την 31η Δεκεμβρίου του 2013 και στη συνέχεια θα διεξαχθούν τα stress test, όπου θα εκτιμηθεί η δυνατότητα της τράπεζας να ανταποκριθεί σε διαφορετικά οικονομικά σενάρια και καταστάσεις σοκ για την οικονομία.

 

Η ΕΚΤ δηλώνει επίσης ότι σύντομα θα συγκαλέσει συνάντηση στη Φρανκφούρτη με τις τράπεζες που μετέχουν σε αυτή τη διαδικασία αξιολόγησης και τονίζει ότι «θα αναγνωρίσει και θα καλωσορίσει» ενδεχόμενες διορθωτικές δράσεις των τραπεζών που θα ληφθούν πριν λήξει η διαδικασία αξιολόγησης.

 

Σημειωτέον πως τα αποτελέσματα των stress tests για τις τράπεζες θα ανακοινωθούν πριν από τον Νοέμβριο του 2014.

 

Του Μιχαήλ Γελανταλι από enet