Επικοινωνιακά φαντάσματα

Με κατασκευασμένες ειδήσεις και παλιομοδίτικα τερτίπια η κυβέρνηση προσπαθεί να «καλύψει» τα μέτρα που έρχονται

«Αν θέλετε τη συμπάθεια των μαζών, πρέπει να λέτε τα πιο ηλίθια και πιο χοντρά ψέματα», Αδόλφος Χίτλερ.


Η «συνταγή» είναι παλιά και δοκιμασμένη. Γνωστή στους θιασώτες της θεωρίας των άκρων. Ο Αντώνης Σαμαράς βρίσκεται μπροστά σ’ ένα αναπόφευκτο τέλμα. Όσες αλχημείες και αν γίνουν στα δημοσιονομικά, ώστε να εμφανίζεται πρωτογενές πλεόνασμα, όσα ταξίδια και να κάνει στο εξωτερικό μαζεύοντας «επαίνους», όσες υποσχέσεις και αν δώσουν οι εκπρόσωποι πολυεθνικών «κολοσσών» για επενδύσεις στην Ελλάδα… προσεχώς, η χώρα βαδίζει προς ολοταχώς προς ένα νέο μνημόνιο.


Η κυβέρνηση διατείνεται σε όλους τους τόνους πως «νέα μέτρα σε βάρος των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων είναι μη ανεκτά»! Την ίδια στιγμή, όμως, ξέρει ότι θα τα λάβει. Και ήδη τα λαμβάνει, με αρχή το ασφαλιστικό. Ως εκ τούτου, μη έχοντας επιλογές, επιχειρεί μέσω της επικαιρότητας, είτε μεγεθύνοντας είτε «κατασκευάζοντας ειδήσεις», να κερδίσει χρόνο στρέφοντας αλλού την κοινή γνώμη.

Η τρομοκρατία
Σταθερή αξία στον επικοινωνιακό αποπροσανατολισμό όλων των πολιτικών ηγεσιών αποτελεί το «φάντασμα της τρομοκρατίας».


«Υπήρξε κάποτε η ψευδαίσθηση πως με το τέλος της 17Ν τελειώσαμε με την τρομοκρατία στην Ελλάδα. Αποδεικνύεται κάθε μέρα πως δεν είναι αλήθεια. Πρέπει να γίνει κατανοητό απ’ όλους μας, και ειδικά την ελληνική κοινωνία, στο σύνολό της, ότι η μάχη ενάντια στην τρομοκρατία είναι συνεχής». Τάδε έφη Νίκος Δένδιας, λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση από την ΕΛ.ΑΣ. φωτογραφιών του «υπ’ αριθμόν ένα καταζητούμενου τρομοκράτη» Ν. Μαζιώτη από ληστεία τράπεζας στα Μέθανα τον Ιούλιο.


Χρειάστηκαν τουλάχιστον τέσσερις μήνες, υποστηρίζουν τα θηρία της Κατεχάκη, για να ταυτοποιηθεί το αποτύπωμα του διαβόητου φυγόποινου. Και ως εκ θαύματος αυτό συνέβη αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση στο Indymedia πολυσέλιδης επιστολής των Μαζιώτη – Ρούπα, όπου το ζεύγος των καταζητούμενων στρεφόταν κατά της Χρυσής Αυγής.


Η δημοσιοποίηση των «αποδεικτικών στοιχείων» ήταν το εναρκτήριο λάκτισμα για έναν νέο γύρο τρομολαγνικών δημοσιευμάτων συγκεκριμένης μερίδας του Τύπου, σχετικά με τον «αντάρτη πόλης», ο οποίος – κατά την ΕΛ.ΑΣ. – ηγείται του νέου εξτρεμιστικού μηχανισμού που στοχεύει στην αποσταθεροποίηση του «success story» της κυβέρνησης.


Ξαφνικά, ενώ επί μήνες οι «ασύρματοι» της αντιτρομοκρατικής τηρούσαν «σιγή ιχθύος» σχετικά με το πού κρύβονται Μαζιώτης και Ρούπα, το ζεύγος μετατράπηκε σε σύγχρονους Μπόνι και Κλάιντ, οι οποίοι βρίσκονται πίσω από σειρά εντυπωσιακών ληστειών τραπεζών σε επαρχιακές πόλεις της χώρας και λεία άνω του 1,5 εκατομμυρίου ευρώ. Τα χρήματα, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ – «διαρροές» της ΕΛ.ΑΣ., προορίζονται για τη χρηματοδότηση του ένοπλου αγώνα.


Ταυτόχρονα επανήλθε το σενάριο ενός επικείμενου μεγάλου τρομοκρατικού χτυπήματος! Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από ένα αντίστοιχο «αποκαλυπτικό ρεπορτάζ», γύρω στις αρχές Σεπτεμβρίου, που στηριζόταν σε καταγεγραμμένες συνομιλίες μελών (σ.σ.: άγνωστης) τρομοκρατικής οργάνωσης από τον «κοριό» της ΕΥΠ, οι οποίοι σχεδίαζαν δολοφονικό χτύπημα σε βάρος δικαστικού ή πολιτικού παράγοντα. Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στην εντολή Δένδια για άμεση ενίσχυση της φρουράς και των μέτρων ασφαλείας σε 1.000 υποψήφιους στόχους.


Κατά διαβολική σύμπτωση, όπως στην περίπτωση Μαζιώτη, ο «κοριός»… κελάηδησε στους δημοσιογράφους σχεδόν αμέσως μετά την από κοινού ανάληψη ευθύνης από τη Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς, τη FAI και τη Σέχτα Επαναστατών για τον παγιδευμένο με εκρηκτικά φάκελο στο σπίτι του εφέτη – ανακριτή Δημήτρη Μόκα (2.9.2013).


Στην επικαιρότητα τότε κυριαρχούσαν ο πόλεμος στη Συρία, το κύμα διαθεσιμότητας, οι κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών και η απειλή… εκλογών εν όψει επίσκεψης της τρόικας. Μεσολάβησαν όμως η δολοφονία Φύσσα και η αποκάλυψη της δράσης της Χρυσής Αυγής, με συνέπεια η πολιτική ατζέντα να περάσει για λίγο σε δεύτερη μοίρα.


Σήμερα, όμως, με το τρίτο μνημόνιο προ των πυλών και την υπόθεση της Χρυσής Αυγής στάσιμη, η «απειλή» ενός τρομοκρατικού χτυπήματος επανέρχεται. Κάτι σαν τις εκλογές… Αν τις προβλέπεις κάθε μήνα, δεν μπορεί, κάποια στιγμή θα πέσεις μέσα στην «πρόβλεψη»!

Εμπόριο… παιδιών
Αντί η περιπέτεια της μικρής «Μαρίας», που βρέθηκε προ ημερών στον καταυλισμό των Ρομά στα Φάρσαλα, να δώσει τροφή για σκέψη στην κοινή γνώμη, η πολιτεία επέλεξε τη διαπόμπευση μιας ολόκληρης φυλής. Συμπαραστάτες στην προσπάθεια αποπροσανατολισμού υπήρξαν ακόμη μια φορά τα ΜΜΕ και η αστυνομία, που ξαφνικά ανακάλυψαν τα διαβόητα κυκλώματα εμπορίας μωρών, που δρουν στα Βαλκάνια, και τις παθογένειες του κράτους.


Εν τω μεταξύ, η αρχικά ψύχραιμη αντιμετώπιση των τσιγγάνων, ώστε να μην υπάρξουν υπόνοιες φυλετικών διακρίσεων, τις τελευταίες ημέρες δίνει τη θέση της σε ρατσιστικές «κορώνες». Χαρακτηριστικό το χθεσινό δημοσίευμα πολιτικής εφημερίδας ευρείας κυκλοφορίας, που δήθεν αποκάλυπτε πως η παράνομη υιοθεσία του παιδιού από το ζευγάρι των Ρομά, αφού από τις έρευνες δεν προκύπτει αρπαγή, έγινε για την… προίκα!


• Αναρωτήθηκαν άραγε Σαμαράς και Δένδιας, καθώς και οι τοπικοί φορείς (δήμαρχοι, περιφερειάρχες κ.λπ.), που έσπευσαν να απονείμουν εύσημα στην ΕΛ.ΑΣ. για τη «μεγάλη επιτυχία», ποια μέτρα κοινωνικής πολιτικής έχουν εφαρμόσει ώστε οι τσιγγάνοι να βγουν από το περιθώριο; Ποια μέτρα έχει λάβει η πολιτεία για την εκπαίδευση των τσιγγανόπουλων;


• Πότε ήταν η τελευταία φορά που το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης έκανε έλεγχο στα ληξιαρχεία και τις βεβαιώσεις που δίνονται για τη χορήγηση επιδομάτων σε πολύτεκνους; Προφανώς, αν δεν είχε αποκαλυφθεί το «δράμα» του εξάχρονου κοριτσιού, οι επιτήδειοι «δικαιούχοι», αλλά και «δημόσιοι υπάλληλοι», θα συνέχιζαν ανενόχλητοι τη «φάμπρικα πλαστών πιστοποιητικών», με μοναδικό ζημιωμένο το Ελληνικό Δημόσιο.


• Ο δήμαρχος Φαρσάλων, που βγήκε στα κανάλια ζητώντας την άμεση απομάκρυνση του καταυλισμού από την περιοχή του, σε ποιες ενέργειες έχει προβεί – όπως είναι υποχρεωμένος – για τη μετεγκατάσταση των οικογενειών;


• Ο αστυνομικός διευθυντής Θεσσαλίας, που μιλούσε για τον «ξανθό άγγελο», σε ποιες ενέργειες έχει προβεί για εκατοντάδες άλλους μικρούς αγγέλους που σέρνονται στην επαιτεία και ζουν σε άθλιες συνθήκες στους κατ’ ευφημισμόν καταυλισμούς;


• Όσο για το Χαμόγελο του Παιδιού, αφού δεν είχε διαπιστωθεί κανένα ίχνος κακοποίησης ή κακομεταχείρισης του παιδιού, γιατί παρέπεμπε εμμέσως στο αντίθετο απαντώντας με αοριστολογίες;


Σύντομα το «δράμα της Μαρίας» θα λησμονηθεί. Όπως έχουν λησμονηθεί τόσα και τόσα αντίστοιχα «δράματα». Δυστυχώς η κοινωνία δεν φημίζεται για τη μνήμη της. Δυστυχώς, όμως, όπως εύκολα ξεχνά, με την ίδια ευκολία συγκλονίζεται από τις «αποκαλύψεις», τις οποίες καθημερινά προσπερνά κλείνοντας τα μάτια.


Και ο κυβερνητικός επικοινωνιακός πόλεμος με φαντάσματα θα συνεχίζεται νικηφόρος…

 

topontiki