Το διευθυντήριο της Task Force είναι παντού και έχει γερμανικά μάτια και φωνή, οπότε κανείς τους δε θα μπορούσε να γυρίσει και να πει «Δεν γνώριζα».  

Αφού, λοιπόν, οι καιροί άλλαξαν, τα χρόνια πέρασαν και ο Θεός αξίωσε τους πολίτες τούτης της χώρας να ξαναζήσουν τη βία της γερμανικής μπότας, πρέπει όμως και να γνωρίζουν το ρόλο και τη θέση του καθένα τους.

 

Είναι κοινό μυστικό πως, παρότι η 28μελής αντιπροσωπεία της Task Force και η 22μελής αντιπροσωπεία της Tρόικας στην Ελλάδα είναι «πολυεθνικές», το «κουμάντο» το κάνει η Γερμανία. Όλοι, άλλωστε, κρέμονται από τις εντολές που Θα δώσει η Γερμανίδα Καγκελάριος Μέρκελ. Και, όποιος το είπε τις προηγούμενες ημέρες σε μια κλειστή σύσκεψη στο ΥΠΟΙΚ στον Γ. Στουρνάρα, ότι «η κ. Μέρκελ Θέλει μια ατέλειωτη πολιτική εξοντωτικής φορολογίας και λιτότητας για τους Έλληνες», είχε απόλυτο δίκιο.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά, είναι λογικό να πέφτουν τα φώτα επάνω στους Γερμανούς που συμμετέχουν στα κλιμάκια της «εποπτείας» της Ελλάδας, που, επί της ουσίας αποτελούν τους Γερμανούς επιτηρητές στη χώρα μας. Σε ότι αφορά την Ομάδα δράσης για την Ελλάδα, δηλαδή την Task Force (TFGR την αποκαλούν εν συντομία στης Βρυξέλλες), ίσως να έχει σημασία το γεγονός ότι o επικεφαλής της, Χόρστ Ράιχενμπαχ (Horst Reichenbach) είναι Γερμανός.

 

Και τι ειρωνεία! Ο 68χρονος κ. Ράιχενμπαχ ήρθε στον κόσμο όταν τέλειωνε o Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, στο Κίελο. Είναι οικονομολόγος και, ως υπάλληλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέλαβε επικεφαλής της ομάδας δράσης για την εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου προγράμματος της Ελλάδας.

 

Ο Ράιχενμπαχ δεν είναι η μόνη «φίρμα» για την Ελλάδα.

Ο ελληνικός λαός πρέπει να γνρωίζει το μέλος της TFGR και μέλος του ΕΛΙΑΜΕΠ Γεvς Μπάστιαν (Dr. jens Bastian). Εργάστηκε στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ανασυγκρότησης, ως υπεύθυνος για την διεξαγωγή οικονομικών ερευνών και αναλύσεων πολιτικής, συμμετέχοντας στο συντονισμό και τη διαχείριση των προγραμμάτων της Υπηρεσίας στον τομέα της οικονομικής ανάπτυξης και της θεσμικής ανοικοδόμησης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.  Έχει δουλέψει και σε ελληνική τράπεζα, την Alpha Bank, από το 1998 ως τα μέσα του 2005 (Ανώτερος Επενδυτικός Αναλυτής) και στο London School of Economics.

 

Άρα, ο άνθρωπος αυτός γνωρίζει από κοντά και πολύ καλά τον τρόπο που θησαύριζαν και θησαυρίζει και θα συνεχίζει να επιβιώνει το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα. Προφανώς, και θα πρέπει να γνωρίζει για την τακτική των τραπεζών να παραβιάζουν τους νόμους του κράτους και να «γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια» τις κοινοτικές οδηγίες.

 

Πάντως οι Τροϊκανοί, τα μέλη της Task Force, ο Γερμανός… υπουργός Ελλάδας κ. Φούχτελ, δεν είναι οι μόνοι Γερμανοί που μας (ξανά) ήρθαν. Για την ακρίβεια, αναμένονται τουλάχιστον 160 ακόμα, που θα είναι επιφορτισμένοι να πάρουν στα χέρια τους τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των Ελλήνων και να μπουν στα σπίτια τους.

 

Η χώρα που χθες γιόρτασε το Όχι του έπους του ’40 υποδέχεται σήμερα ένα νέο τσούρμο Γερμανών, που καταφθάνουν με αμφίβολες προθέσεις.

 

Άλλωστε, σε έξι νέους τομείς θα επεκτείνει η Ομάδα Δράσης τις αρμοδιότητες της στην Ελλάδα, διευρύνοντας πεδία όπως η διαχείριση των κοινοτικών πόρων, η κοινωνική ασφάλιση, η υγεία, η δημοσία διοίκηση και οι αποκρατικοποιήσεις. Όσον άφορα τη διαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων, ο νέος τομέας στον οποίο θα επεκτείνει τη δράση της η Task Force είναι η χρηματοδότηση τεχνικής βοήθειας στην υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων από τα κοινοτικά κονδύλια. Στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης θα παρέχει συμβουλές για την αναμόρφωση του πλαισίου που διέπει τη σύσταση και λειτουργία των επαγγελματικών ταμείων ασφάλισης. Η έκθεση της ΟΔΕ υπόσχεται ότι η ομάδα θα συνεχίσει να παρέχει τεχνική βοήθεια για τη λειτουργία των νέων ρυθμιστικών αρχών που έχουν δημιουργηθεί για τη διαχείριση των εταιρειών ύδρευσης και τον έλεγχο των τυχερών παιγνίων κυρίως στον τομέα της αποτροπής νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές πράξεις.


ή βοήθεια] Διαχείριση κοινοτικών πόρων, αλλαγές στο Δημόσιο, υγεία, κοινωνική ασφάλιση και αποκρατικοποιήσεις στην ατζέντα Εξι νέοι τομείς δ ράοης για την Task Force Tou Τόσου Δασόπουλου tdas-ruttemporiki.gr Σε πέντε + ένα νέους τομείς θα επεκτείνει η Ομάδα Δράσης τις δραστηριότητές της στην Ελλάδα, διευρύνοντας πεδία όπως η διαχείριση των κοινοτικών πόρων, η κοινωνική ασφάλιση και η υγεία, η δημόσια διοίκηση και οι αποκρατικοποιήσεις. Ως γνωστόν, το πρώτο έργο που ανατέθηκε στην Ομάδα Δράσης, υπό τον Χορστ Ράιχενμπαχ, ήταν η διαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων και η Βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, με αιχμή την αύξηση της ρευστότητας στην οικονομία. Και στα δύο αυτά θέματα υπάρχουν καθυστερήσεις.


Στο θέμα της Βελτίωσης της ρευστότητας της πραγματικής οικονομίας κύριο μόλο είχε η καθυστέρηση στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών (η οποία με βάση το μνημόνιο θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί στα μέσα του 2012) και κατ’ επέκταση του μετασχηματισμού του τραπεζικού τομέα. Στην πέμπτη έκθεσή της για τη δραστηριότητά της στην Ελλάδα η Task Force δεσμεύεται ότι θα παρέχει περαιτέρω τεχνική βοήθεια στη διαχείριση κινδύνου που κάνει το ΕΤΕΑΝ, ώστε τα προγράμματα οχιγχρηματοδότησης δανείων και εγγυήσεων που παρέχει να γίνονται ευκολότερα αποδεκτά από τις ελληνικές εμπορικές τράπεζες. Επίσης το επόμενο διάστημα θα επιχειρηθεί να αποκτήσει σάρκα και οστά το θέμα των μικροχρηματοδοτήσεων (micro finance), που θεωρείται ότι θα λύσει ένα μέρος του προβλήματος ρευστότητας των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων.

 

Πρόκειται για την ενεργοποίηση της δυνατότητας υφιστάμενων ή και νέων χρηματοπιστωτικών σχημάτων να παρέχουν δάνεια από 10.000 μέχρι και 30.000 ευρώ σε επιχειρήσεις που απασχολούν έως και 10 άτομα. Το θέμα είχε ανοίξει από το 2012, αλλά δεν υλοποιήθηκε λόγω της ένδειας νέων δανείων από το χρηματοπιστωτικό τομέα.


Οσον αφορά τη διαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων, ο νέος τομέας στον οποίο θα επεκτείνει τη δράση της η Task Force είναι η χρηματοδότηση τεχνικής βοήθειας στην υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων από τα κοινοτικά κονδύλια τόσο της τρέχουσας (2007-2013) όσο και της επόμενης προγραμματικής περιόδου (2014-2020). Ενα δείγμα του μοντέλου αυτού αποτελεί η συμφωνία για τεχνική βοήθεια που υπεγράφη μεταξύ του υπουργείου Υγείας και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η οποία θα χρηματοδοτηθεί από κονδύλια του ΕΣΠΑ. Όπως τονίζεται στην έκθεση της ομάδας Ράιχενμπαχ, η εξέλιξη αυτή μπορεί ενδεχομένως να αποτελέσει υπόδειγμα για τη σύναψη παρόμοιων συμφωνιών σε άλλους τομείς, ώστε οι επιλέξιμοι πόροι των Διαρθρωτικών Ταμείων που διατίθενται στην ελληνική κυβέρνηση να αξιοποιηθούν για τη στήριξη μεταρρυθμίσεων καίριας σημασίας. Η Task Force, υπό τον Χορστ Ράιχενμπαχ, δεσμεύεται οτι θα παρέχει περαιτέρω τεχνική βοήθεια σε θέματα διαχείρισης των κοινοτικών πόρων και βελτίωσης της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.


Σχετικά δημοσιεύματα αναλύουν διεξοδικά τον τρόπο δράσης της ομάδας, και το θετικό αποτέλεσμα που θα έχουν στο εσωτερικό της χώρας. Παπαγαλάκια στην υπηρεσία του κατακτηκτή, που έχει “πρόσωπο”, που έχει “όπλα”, που έχει “στρατό”, και κυρίως που έχει θύματα… που, όμως, χωρίς να το ξέρουν “πέφτουν υπέρ πίστεως και πατρίδος”.

 

Danioliptes.gr

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.