Με εντολή Σαμαρά… γλύτωσαν οι στάνες

«Τι προτίθεστε να πράξετε ώστε να μην επιβαρυνθούν οι αγρότες μας με αβάσταχτες και άδικες φορολογίες;» ήταν η κατάληξη της ερώτησης που κατέθεσαν χθες το απόγευμα στον υπουργό Οικονομικών 22 βουλευτές της ΝΔ.

 

Η απάντηση ήλθε λίγες ώρες αργότερα… αλλά από το Μαξίμου. Μετά από σύσκεψη υπό τον Αντώνη Σαμαρά, το οικονομικό επιτελείο ανέκρουσε πρύμναν και με μία λιτή ανακοίνωση εξαίρεσε από τον υπό διαμόρφωση ενιαίο φόρο ακινήτων «τους αποθηκευτικούς χώρους που βρίσκονται σε αγροτική γη», δηλαδή στάνες, θερμοκήπια κλπ.

 

Κατά τις πληροφορίες, ο πρωθυπουργός… δεν έδωσε εντολή να καμφθούν οι αντιδράσεις των βουλευτών του, καθώς τις θεωρεί «όπλο» στην πολιτική διαπραγμάτευση που έχει ξεκινήσει (μετ΄εμποδίων) με τους ευρωπαίους εταίρους. Κυρίως μετά τα μηνύματα που στέλνουν οι ίδιοι εσχάτως ότι δεν θεωρούν απειλή το ενδεχόμενο να μην αντέξει η κυβέρνηση στις πιέσεις για νέα μέτρα…

 

Η δεύτερη φορά Είναι η δεύτερη φορά σε έξι ημέρες που «με παρέμβαση Σαμαρά» αποσύρονται ρυθμίσεις κατόπιν αντιδράσεων (και) βουλευτών του –μόλις την προηγούμενη Πέμπτη ακύρωσε σχεδιασμούς των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας για περικοπές σε κύριες συντάξεις, αλλαγές στα όρια ηλικίας και αναστολή στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.

 

Και για τα τρία «όχι» ο πρωθυπουργός έλαβε υπόψη και το ενδεχόμενο να μην υπερψηφισθούν από τη Βουλή αφού, πάλι, σημαντικός αριθμός «γαλάζιων» βουλευτών είχε στείλει τα σχετικά μηνύματα. Ενδεικτικό της αμηχανίας που επικρατεί στην κυβέρνηση για τη λήψη σημαντικών αποφάσεων προκειμένου να κλείσει το δημοσιονομικό κενό είναι το γεγονός ότι χθες δεν κατατέθηκε, τελικά, στη Βουλή το μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο, μέσω του οποίου επιχειρείται να εξοικονομηθούν 500 εκατ. ευρώ.

 

Μέχρι αργά τη νύχτα άλλωστε δεν υπήρξε απάντηση στο ερώτημα… ποιος θα πληρώσει το κενό που αφήνουν οι στάνες και τα θερμοκήπια. Από πού δηλαδή θα βρεθούν τα ισοδύναμα ποσά για να καλυφθούν τα 2,9 δισ. που πρέπει να συγκεντρωθούν το 2014…

 

Αν και ο όρος είναι τετριμμένος, οι κοινοβουλευτικές ομάδες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ μοιάζουν με καζάνια που βράζουν, ενώ το βάρος των στοχευμένων αντιδράσεων σηκώνουν οι «γαλάζιοι» βουλευτές.

 

«Είμαστε κι άλλοι» Οι 22 που υπέγραψαν την χθεσινή ερώτηση-καταλύτη προέρχονται από αγροτικούς νομούς και το τελευταίο τριήμερο που βρέθηκαν στις περιφέρειές τους, με αφορμή τον εορτασμό της εθνικής επετείου, ήρθαν αντιμέτωποι με την οργή των τοπικών κοινωνιών. Κατά τους ίδιους, οι υπογραφές θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τις 40 εάν συνέχιζαν τη διαδικασία συλλογής χθες το βράδυ, ωστόσο αποφάσισαν να την αποστείλουν στον Γιάννη Στουρνάρα «για να προλάβουν τα χειρότερα», καθώς τελείωνε ο χρόνος της δημόσιας διαβούλευσης του νομοσχεδίου για τον ενιαίο φόρο ακινήτων.

 

Δυναμική ήταν και η παρουσία τους στις αρχές του Οκτωβρίου όταν… ανά δεκάδες, πάλι, «χτύπησαν» το υπουργείο Οικονομικών με ερώτηση για το επίδομα θέρμανσης, ενώ είχαν προηγηθεί ανάλογες κινήσεις για τους πλειστηριασμούς. Τις τελευταίες ημέρες ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ Θανάσης Μπούρας προσπάθησε να βάλει φρένο στις «ομαδικές ερωτήσεις» που κατατίθενται ερήμην του ιδίου και τους κυβερνητικού επιτελείου. Η χθεσινή ερώτηση των 22 απέδειξε ότι το ένστικτο της πολιτικής επιβίωσης είναι ισχυρότερο.

 

Για την… ιστορία, οι υπογράφοντες είναι οι εξής: Τζαμτζής Ιορδάνης, Βογιατζής Παύλος, Κυριαζίδης ∆ημήτριος, Αντωνίου Μαρία, Νταβλούρος Αθανάσιος, Κόλλιας Κωνσταντίνος, Λαμπρόπουλος Ιωάννης, Κωνσταντόπουλος Γιώργος, Κωνσταντινίδης Ευστάθιος, Ταλιαδούρος Σπύρος, Ιωαννίδης Ιωάννης, Κουκοδήμος Κωνσταντίνος, Τσαβδαρίδης Λάζαρος, Βλαχογιάννης Ηλίας, Στύλιος Γιώργος, Μαρίνος Ανδρέας, Κλειτσιώτης Κωνσταντίνος, Πασχαλίδης Γιάννης, Σκόνδρα Ασημίνα, Βλάχβεης Μενέλαος, Σαμπαζιώτης ∆ημήτριος, Κουτσούμπας Ανδρέας.

 

Της Μαρίνας Μάνη από capital