«Σε στενό μαρκάρισμα» έχουν τους δανειολήπτες οι εισπρακτικές εταιρίες, που επιστρατεύουν ότι ευφάνταστο και τρομοκρατικό επιχείρημα μπορεί να φανταστεί ο ανθρώπινος νους, προκειμένου να αναγκάσουν τους δανειολήπτες να αποπληρώσουν την τράπεζα.

Θυμα εκβιαστικής και τρομοκρατικής τακτικής έπεσε 42χρονη δανειολήπτρια – μέλος του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος, η οποία λόγω οικονομικών προβλημάτων αναγκάστηκε να διακόψει την εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων της απέναντι στην τράπεζα. 

 

Χθες το μεσημέρι, δέχθηκε ένα τηλεφώνημα από υπάλληλο εισπρακτικής εταιρίας, η οποία είναι θυγατρική εταιρία μίας εκ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Η δανειολήπτρια ενημέρωσε την υπάλληλο οτι έχει καταθέσει ήδη αίτηση για την υπαγωγή της στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, για να λάβει την απάντηση οτι δεν έχει δικαίωμα γιατί είναι γεννηθείσα το 1971! 

 

Η υπάλληλος ξεπέρασε κάθε όριο λογικής προκειμένου να παρασύρει τη δανειολήπτρια να έρθει σε επικοινωνία με την τράπεζα για να ρυθμίσει τις οφειλές της, και έφτασε σε σημείο να… αλλάξει το νόμο! Με αυτό το αυθαίρετο επιχείρημα η υπάλληλος προσπάθησε να παραπλανήσει τη 42χρονη, ώστε να μην υπαχθεί στην προστασία του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

 

 

Μάλιστα, με τρόπο προσβλητικό και ανάρμοστο, καταφέρθηκε κατά της δανειολήπτριας και συνέχισε την επιθετική της στάση λέγοντας οτι αν δεν προχωρήσει άμεσα σε κάποια διευθέτηση των οφειλών της η τράπεζα θα προχωρήσει άμεσα σε προσημείωση του σπιτιού  της.

 

«Θα προχωρήσουμε σε προσημείωση του σπιτιού σας είτε το θέλετε είτε όχι, και στη συνέχεια θα σας πάρουμε και το σπίτι», υπογράμμισε χαρακτηριστικά η υπάλληλος προκαλώντας την αντίδραση της δανειολήπτριας.

Η 42χρονη απευθύνθηκε εκ νέου στο Σύλλογο Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος, εκφράζοντας την πρόθεση να μηνύσει την εισπρακτική εταιρία και την συγκεκριμένη υπάλληλο για εξύβριση κι απειλή.

 

Σε επικοινωνία του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος με την εταιρία, ζητήθηκε η επίμαχη μαγνητοφωνημένη συνομιλία, προκειμένου να διερευνήσει τις επιλογές προστασίας της δανειολήπτριας από τέτοιου είδους εκβιαστικές και παράνομες πρακτικές των εισπρακτικών εταιριών. Υπενθυμίζεται οτι, οι εισπρακτικές εταιρίες ή τα γραφεία που λειτουργούν ως εισπρακτικές εταιρίες είναι υποχρεωμένες να διατηρούν η εταιρία για χρονικό διάστημα ενός χρόνου.

 

Ειρηνοδικείο δικαίωσε πολίτη για εφαρμογή παράνομων πρακτικών από εισπρακτική

 

Το Ειρηνοδικείο Αθηνών, με την υπ. αριθμ. 3383/2012 απόφαση που εξέδωσε, δικαίωσε πολίτη, ο οποίος είχε στραφεί κατά εισπρακτικής εταιρείας διεκδικώντας την επιδίκαση αποζημίωσης για ηθική βλάβη που υπέστη από τις παράνομες πρακτικές που εφάρμοζε η εταιρεία εις βάρος του.

 

Συγκεκριμένα, το δικαστήριο επιδίκασε αποζημίωση ύψους 3.000 ευρώ στον ενάγοντα -δικηγόρο, ο οποίος δεχόταν από εισπρακτική εταιρεία συνεχή και προσβλητικά τηλεφωνήματα για ανύπαρκτη οφειλή.

 

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα πραγματικά περιστατικά της υπόθεσης, το 2009 άγνωστος μπήκε στο δικηγορικό γραφείο του ενάγοντα ενώ εκείνος απουσίαζε και έκλεψε το χαρτοφύλακά του, μέσα στον οποίο βρισκόταν και η πιστωτική του κάρτα. Ο δικηγόρος έσπευσε να ειδοποιήσει την τράπεζα και να ζητήσει την ακύρωσή της. Ο υπάλληλος μάλιστα τον διαβεβαίωσε ότι δεν είχε γίνει καμία ανάληψη από τον τραπεζικό του λογαριασμό. Όμως, μόλις τέσσερις μήνες μετά, υπάλληλος εισπρακτικής εταιρείας επικοινώνησε μαζί του και τον ενημέρωσε ότι οφείλει στην τράπεζα το ποσό των 1.100 ευρώ, από αναλήψεις που είχαν πραγματοποιηθεί από την κλαπείσα πιστωτική κάρτα. Μάλιστα, ο ενάγων, παρ’ όλο που εξήγησε στον υπάλληλο το χρονικό των γεγονότων και παρά το ότι κατέθεσε στην τράπεζα αίτηση αμφισβήτησης της εις βάρος του οφειλής, συνέχισε να δέχεται καταιγισμό τηλεφωνημάτων, όχι μόνο στο κινητό του τηλέφωνο αλλά και στο δικηγορικό του γραφείο.

 

Υπήρξε μάλιστα περίπτωση που σε σχετικό τηλεφώνημα απάντησε συνεργάτης του και ο υπάλληλος της εισπρακτικής δε δίστασε να τον ενημερώσει για την υποτιθέμενη οφειλή και ζήτησε να τον προτρέψει να εξοφλήσει άμεσα. Ο ενάγων, αφού επικοινώνησε με την Προϊσταμένη της εισπρακτικής εταιρείας, η οποία τον ενημέρωσε ότι αυτή είναι η πολιτική που ακολουθείται, κατέφυγε στη δικαιοσύνη προκειμένου να δικαιωθεί.

 

Σύμφωνα με δημοσίευμα, το δικαστήριο έκρινε ότι οι εισπρακτικές εταιρείες δε δικαιούνται να πιέζουν παράνομα τους πολίτες, ακόμα κι αν αυτοί έχουν υπαρκτή οφειλή σε κάποια τράπεζα. Το Ειρηνοδικείο θα αναγνώριζε δηλαδή την ύπαρξη προσβολής της προσωπικότητας του ενάγοντα, ακόμα κι αν η οφειλή του ήταν υπαρκτή.

 

Επιπλέον, στο αιτιολογικό της απόφασης σημειώνεται ότι σε περίπτωση που κάποιος συναλλασσόμενος έχει χρηματική οφειλή προς τράπεζα, η τελευταία δεν έχει το δικαίωμα να προβαίνει σε παράνομη επεξεργασία των προσωπικών του δεδομένων ή σε προσβλητική συμπεριφορά. Καταλήγει μάλιστα αναφέροντας ότι οι καθημερινές τηλεφωνικές ενοχλήσεις ή η με αγενή τρόπο υπενθύμιση της ύπαρξης οφειλών, οι κλήσεις σε τηλεφωνικούς αριθμούς της εργασίας τους ή η ενημέρωση τρίτων προσώπων για οφειλές των πελατών τραπεζών είναι ξεκάθαρα παράνομες.

 

Διαβάστε την απόφαση του Ειρηνοδικείου Αθηνών εδώ

 

Danioliptes.gr

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.