Η αντίστροφή μέτρηση για την έλευση των επικεφαλής της τρόικας – αρχές της επόμενης εβδομάδας – έχει ήδη ξεκινήσει, με την κυβέρνηση να έχει ρίξει τους τόνους.
Στόχος, να αποφύγει επώδυνες παρεμβάσεις που θα κληθεί να αποφασίσει αν οι εκπρόσωποι των δανειστών επιμείνουν στην απαίτηση για μέτρα 2 δισ. ευρώ, όσο δηλαδή υπολογίζουν το δημοσιονομικό κενό του 2014.
Πάντως, «κόκκινη γραμμή» παραμένει το «όχι» σε οριζόντια μέτρα και το «ναι» στα κάθετα (!) και στις μεταρρυθμίσεις.
Η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι το δημοσιονομικό κενό του 2014 είναι το πολύ 500 εκατ. ευρώ (εκτιμά ότι, με βάση τα στοιχεία που έχει, το δημοσιονομικό κενό θα κινηθεί μεταξύ 200 και 500 εκατ. ευρώ το 2014). Η τρόικα όμως φαίνεται πως επιμένει ότι θα χρειαστούν 2 δισ. ευρώ!!! Δεδομένης μάλιστα της τεράστιας απόστασης που χωρίζει τις δυο πλευρές, ένα από τα σενάρια που εξετάζεται, αν δεν υπάρξει συμφωνία για το ποσό, είναι να προτείνει η ελληνική πλευρά να συνταχθεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός τον Απρίλιο, αν έως τότε τα στοιχεία διαψεύσουν τα επιχειρήματά της.
Η κυβέρνηση, έχοντας ως βασικό επιχείρημα τη γρηγορότερη της προσδοκώμενης ανάσχεση της ύφεσης και τη βελτίωση των εισπράξεων, εκτιμά ότι θα κλείσει τα κενά με παρεμβάσεις όπως:
• Καθολική εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στους φορείς του Δημοσίου.
• Αυστηρό πλαφόν στα έξοδα των ΔΕΚΟ.
• Μείωση της εισφοροδιαφυγής.
• Εφαρμογή των όσων έχουν ήδη ψηφιστεί στο ασφαλιστικό.
Πάντως μέχρι την έλευση των επικεφαλής της τρόικας θα πρέπει η κυβέρνηση να προχωρήσει και το θέμα των τεσσάρων προαπαιτούμενων για τη δόση του 1 δισ. ευρώ. Ο κώδικας των δικηγόρων έχει ήδη ψηφιστεί (αν και ακόμα επίσημη απάντηση της τρόικας για το νομοθέτημα δεν υπάρχει), ενώ προχωρά η επιστροφή των οφειλών του Δημοσίου στην ΕΥΔΑΠ.
Αφόρητες πιέσεις
Αντίθετα, στο μέτωπο της αμυντικής βιομηχανίας και της Λάρκο τα πάντα είναι ανοικτά. Μικρή πρόοδος φαίνεται πως έχει γίνει στο θέμα της Λάρκο και της ΕΛΒΟ, η πίεση όμως είναι αφόρητη για άμεσο λουκέτο στην ΕΑΣ, με την ελληνική πλευρά να επιμένει σε εκκαθάριση εν λειτουργία.
Στο κομμάτι της διαθεσιμότητας η Αθήνα πρέπει να δώσει τη λίστα με τα 12.500 ονόματα, μετά και την απογραφή των διοικητικών υπαλλήλων στα πανεπιστήμια και παράλληλα να «παζαρέψει» παράταση για το δεύτερο κύμα των 12.500 ονομάτων που κανονικά θα πρέπει να παρουσιάσει ώς τα τέλη Δεκεμβρίου.
Το άλλο μεγάλο θέμα είναι οι απολύσεις, καθώς οι δανειστές αρνούνται να περιληφθούν στη λίστα των 2.000 όσοι φύγουν από τις αμυντικές βιομηχανίες και οι υπάλληλοι που βρίσκονται τώρα στο Δημόσιο με προσωρινές δικαστικές αποφάσεις. Η ελληνική πλευρά, όπως και να ’χει, θέλει να προχωρήσουν γρήγορα οι συζητήσεις τόσο για το χρηματοδοτικό κενό όσο και – κυρίως – για το χρέος (για την ανάγκη να υπάρξει απόφαση για το χρέος τον Απρίλιο μίλησε την προηγούμενη εβδομάδα και ο Γιάννης Στουρνάρας), αλλά μέχρι τώρα οι δηλώσεις των Ευρωπαίων παραπέμπουν σε απαντήσεις που θα δοθούν μετά τις ευρωεκλογές, διαψεύδοντας τις προσδοκίες της Αθήνας.
topontiki
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.