Τραπεζικό… τανγκό

 

του Άγγελου Αγγελίδη

Ούτε τα λεγόμενα “ασημικά” των συστημικών ελληνικών τραπεζών δεν αποτελούν πόλο έλξης για επενδυτές. Το γεγονός αποδεικνύει τόσο την άσχημη οικονομική κατάσταση των ελληνικών τραπεζών, όσο και πως έχουν χάσει κάθε ίχνος αξιοπιστίας, όχι μόνο μέσα στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό.

Χαρακτηριστική περίπτωση είναι η επιχειρούμενη πώληση της θυγατρικής της Εθνικής Τράπεζας στη Τουρκία, Finansbank, η οποία επιβάλλεται από την τρόικα αλλά ακόμη δεν έχει καταφέρει να προσελκύσει σημαντικούς επενδυτές.

 

Ήταν αρχές Απριλίου 2006, όταν περιχαρής η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος ανακοίνωνε την εξαγορά του τουρκικού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος της Finansbank. Κόστισε 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ και θεωρήθηκε ως μία “στρατηγική επένδυση” καθώς η μεγαλύτερη ελληνική τράπεζα “εισέβαλε” στην αγορά της Τουρκίας, αγοράζοντας μία μικρομεσαία τράπεζα, καθώς το μερίδιο της Finansbank ανέρχονταν μόλις στο 5% του τραπεζικού κλάδου της γειτονικής χώρας.

 

Έκτοτε πέρασαν επτά χρόνια. Κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι. Ήρθαν τα πάνω… κάτω. Η Τουρκία συνέχισε να κινείται σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ η Ελλάδα όχι μόνο φρέναρε την ανάπτυξή της αλλά για πέντε συνεχείς χρονιές βρίσκεται σε μεγάλη ύφεση. Στην χώρα πάτησε το πόδι της η τρόικα και απαιτεί αλλαγές. Οι τράπεζες επλήγησαν σημαντικά και η τρόικα ζητά ριζικά μέτρα.

 

Από την Εθνική Τράπεζα, η οποία κυνηγά ανηλεώς τους φτωχούς δανειολήπτες, απαίτησε να πουλήσει την Finansbank. Μετά από διαπραγματεύσεις, η τρόικα πείστηκε ότι η ΕΤΕ θα πρέπει να πουλήσει ένα μειοψηφικό πακέτο και όχι το σύνολο των μετοχών που έχει στη κατοχή της. Όμως, το γεγονός ότι η Finansbank βρίσκεται σε ελληνικά χέρια σε συνδυασμό με τον σημαντικό περιορισμό της δυναμικής της τουρκικής οικονομίας, αποτρέπει τους επενδυτές να εκδηλώσουν ενδιαφέρον…

 

Έτσι, μήνες αφότου η ΕΤΕ “έβγαλε στο σφυρί” τις μετοχές της τουρκικής τράπεζας, μόνο μία εταιρία από το Κουβέιτ κατέθεσε προσφορά για την εξαγορά του μειοψηφικού πακέτου μετοχών. Οι διοικούντες της ΕΤΕ είναι σφόδρα δυσαρεστημένοι από την εξέλιξη. Οι τροϊκανοί εμφανίζονται εξοργισμένοι, καθώς πιστεύουν ότι οι έλληνες κάνουν κόλπα προκειμένου να μην πουλήσουν. Την ίδια ώρα, πιέζουν και τις υπόλοιπες ελληνικές τράπεζες να πουλήσουν (ή καλύτερα να ξεπουλήσουν) ότι επενδύσεις είχαν κάνει στο εξωτερικό.

 

Για άλλη μία φορά η τρόικα δείχνει το πραγματικό της εαυτό. Δεν σέβεται καν τους μέχρι τώρα “συνεργάτες” της, δηλαδή τις συστημικές τράπεζες. Μαζί έκαναν τις μπίζνες… Μαζί πορεύονταν χέρι – χέρι… Για αυτές τις τράπεζες η τρόικα έδωσε μάχη προκειμένου να σωθούν και να μην καταρρεύσουν. Την τρόικα δεν την ενδιαφέρει ο κόσμος, ο πολίτης, ο γονιός, ο μαθητής, ο παππούς κτλ.. Το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να μαζεύει χρήματα και να προδίδει τους μέχρι πρόσφατα συνεργάτες της. Αυτή είναι η αξιοπιστία της.

Έσωσε τις ελληνικές τράπεζες, δίνοντας δισεκατομμύρια και τώρα τις αναγκάζει να ξεπουληθούν…

Μα, το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι μικρό, έως μηδενικό… Επιτέλους, κάποιος πρέπει να πει στη τρόικα ότι το ταγκό χορεύεται με δύο… Ποτέ με έναν…

 

Danioliptes.gr