Απρόθυμα εμφανίζονται τα τραπεζικά ιδρύματα να παραδώσουν, ως οφείλουν, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους τη λίστα με τις αδρανείς τραπεζικές καταθέσεις, ενώ κατώτερα των προσδοκιών φαίνεται να είναι τα συνολικά ποσά που πρόκειται να εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία, καθώς τα πρώτα στοιχεία προσδιορίζουν τα οικονομικά οφέλη στα 15 εκατομμύρια ευρώ.
Στις αποκαλύψεις αυτές προχώρησε χθες ο Χρήστος Σταϊκούρας κατά τη διάρκεια επίκαιρης επερώτησης του βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Νίκου Τσούκαλη. Ακόμη κι αν είχαν καλλιεργηθεί αισιοδοξία για τα σημαντικά έσοδα από αδρανείς καταθετικούς λογαριασμούς που αναμένεται να εισπράξει το ελληνικό Δημόσιο τον Απρίλιο του 2014.
Με νομοθετική παρέμβαση που ψηφίσθηκε προ μηνών επιτρέπεται η χρήση από το ελληνικό Δημόσιο των κεφαλαίων από αδρανείς καταθέσεις αποκλειστικά και μόνο για ειδικούς σκοπούς στήριξης ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, μετά την παραγραφή των δικαιωμάτων του καταθέτη ή των νομίμων κληρονόμων του, κατόπιν παρέλευσης 20ετίας.
Άρα, οι αδρανείς αυτές καταθέσεις που θα δεσμευτούν από τους τραπεζικούς λογαριασμούς τουλάχιστον θα δεσμευτούν για καλό σκοπό, δηλαδή, για ενίσχυση κοινωνικών επιδομάτων και την ενίσχυση των συσσιτίων προς απόρους.
Βέβαια, αυτά τα «μεγαλεπήβολα» σχέδια αν κι εφόσον, πείσουν τους τραπεζίτες να εφαρμόσουν το νόμο. Πόσο δύσκολο άραγε είναι αυτό;!
Με τις ανάγκες για ενίσχυση των ευάλωτων ομάδων να έχουν πολλαπλασιαστεί δραματικά, «μπαίνουν ψύλλοι στα αυτιά μας» οτι οι αδρανείς καταθέσεις «υπέρ των φτωχών», θα έχουν την ίδια τύχη με την ειδική εισφορά αλληλεγγύης για την καταπολέμηση της ανεργίας.
Υπενθυμίζεται οτι είχε προκαλέσει σάλο η διαπίστωση ότι 600 εκατ. που δόθηκαν ως «ειδική εισφορά αλληλεγγύης για την καταπολέμηση της ανεργίας» ως 2% παρακράτηση μισθού από όλους τους εργαζόμενους στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, δεν έφθασαν ποτέ στον ΟΑΕΔ και δεν διατέθηκαν ποτέ για τους ανέργους! Η μη καταβολή της εισφοράς, αποκαλύφθηκε από non paper του Διοικητή του ΟΑΕΔ που διέρρευσε στη δημοσιότητα ενώ ξεσπάθωσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τη νέα «κοροϊδία» της κυβέρνησης και για σκάνδαλο, ενώ ζητούνται εξηγήσεις που έχουν διοχετευθεί τα λεφτά.
Το νομοθετικό πλαίσιο
Με τις νέες αυτές διατάξεις συγκεκριμενοποιήθηκε και αυτοματοποιήθηκε η διαδικασία που αφορά την αντιμετώπιση και τον χειρισμό του ζητήματος των αδρανών καταθετικών λογαριασμών, αντικαθιστώντας έτσι το παρωχημένο νομοθετικό πλαίσιο για τους αδρανείς καταθετικούς λογαριασμούς (του ν.δ. 1195/1942).
Το νέο πλαίσιο προβλέπει την υποχρέωση ειδοποίησης του δικαιούχου εν δυνάμει αδρανούς κατάθεσης πριν από τη συμπλήρωση του χρόνου παραγραφής περισσότερες από μία φορές (εφόσον πρόκειται για ποσό άνω των 100 ευρώ, προκειμένου το ποσό αυτό να ανταποκρίνεται στο κόστος της σχετικής ειδοποίησης).
Έτσι, κάθε πιστωτικό ίδρυμα που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, δηλαδή είτε εδρεύει στην Ελλάδα είτε εδρεύει σε τρίτη χώρα – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή όχι – και διατηρεί υποκατάστημα στην Ελλάδα, οφείλει αμέσως μετά την παρέλευση του χρονικού ορίου της 20ετίας να αποδίδει στο Δημόσιο συγκεντρωτικά μέχρι το τέλος Απριλίου, αρχής γενομένης από τον Απρίλιο του 2014, τα υπόλοιπα των αδρανών καταθέσεων, πλέον αναλογούντων τόκων που έκλεισαν κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, καταθέτοντας στην Τράπεζα της Ελλάδος τα σχετικά ποσά σε ειδικό λογαριασμό.
Τέλος, η τράπεζα οφείλει να ενημερώνει συγχρόνως την αρμόδια Διεύθυνση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για την εκπλήρωση των υποχρεώσεών της σε σχέση με την απόδοση αδρανών καταθέσεων.
Danioliptes.gr
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.