«Οι μη βιώσιμες τράπεζες να χρεοκοπήσουν»

«Η Ευρωζώνη πρέπει να αφήσει τις τράπεζες που δεν έχουν βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο να χρεοκοπήσουν» είναι το μήνυμα που έστειλε χθες ο κεντρικός τραπεζίτης της Φινλανδίας (και μέλος του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Έρκι Λιικάνεν, προϊδεάζοντας για αυστηρούς ελέγχους από την ΕΚΤ, στην ίδια γραμμή με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.

 

«Είμαστε σε μια κρίσιμη φάση πριν από την ενεργοποίηση του ενιαίου μηχανισμού εποπτείας και ζητάμε από τις ευρωπαϊκές τράπεζες να θωρακίσουν την κεφαλαιακή τους βάση», πρόσθεσε.

 

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι συστάσεις που εξέδωσε χθες η Επιτροπή της Βασιλείας για την Εποπτεία των Τραπεζών (που χαράσσει το πλαίσιο κανόνων της Βασιλείας ΙΙΙ), οι οποίες καθιστούν αυστηρότερες τις κεφαλαιακές απαιτήσεις αναφορικά με τα χαρτοφυλάκια συναλλαγών (trading books) των τραπεζών.

 

Η ΕΚΤ, πάντως, δια στόματος ενός άλλου μέλους του Δ.Σ., του Αυστριακού κεντρικού τραπεζίτη Έβαλντ Νοβότνι, δήλωσε ότι θα παράσχει νέα «ένεση» ρευστότητας κατά τη λήξη των μακροπρόθεσμων δανείων (LTRO’s) που είχε χορηγήσει στα τέλη του 2011 και τις αρχές του 2012, ώστε να αποφευχθούν πιθανές πιέσεις στο χρηματοοικονομικό σύστημα της Ευρωζώνης.

 

Οι αναλυτές ήδη προεξοφλούν νέο γύρο LTRO’s στις αρχές του 2014, δηλαδή πολύ προτού λήξουν τα προηγούμενα δάνεια (τέλη 2014-αρχές 2015), πιθανολογώντας ότι η Φραγκφούρτη επιθυμεί να προσφέρει «μαξιλάρι» στις τράπεζες κατά την κρίσιμη περίοδο των stress tests.

 

imerisia