του Άγγελου Αγγελίδη
Δεν σας κρύβω ότι είμαι τουλάχιστον πάρα πολύ επιφυλακτικός απέναντι στους πολιτικούς και ότι αυτοί πρεσβεύουν. Όπως άλλωστε οι περισσότεροι έλληνες. Η αντιπάθεια και απέχθεια δεν περιορίζονται μόνο στη ντόπια πολιτική σκηνή.
Πλέον, αφορά και τους πολιτικούς της Ευρώπης, καθώς αποδείχθηκαν ανύπαρκτοι όταν κλήθηκαν να διαχειριστούν την οικονομική κρίση. Έλληνες και ευρωπαίοι πολιτικοί επέβαλαν το μνημόνιο και οδήγησαν στη καταστροφή την ελληνική οικονομία, στη φτώχια εκατομμύρια έλληνες και στον θάνατο πολλούς από αυτούς.
Επομένως, εξεπλάγην όταν διάβασα το άρθρο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και γερμανού πολιτικού, Μάρτιν Σουλτς, στην εφημερίδα La Perubblica. Είχα καιρό να ακούσω πολιτικό να μιλάει ξεκάθαρα και να θέτει το δάχτυλο επί τον τύπον των ήλων. Στο άρθρο του ο πρόεδρος ζητά την απόδοση ευθυνών για τα λάθη των μνημονίων που εφαρμόστηκαν σε ευρωπαϊκές χώρες που βρίσκονται σε κρίση. «Δεν φτάνει πια να ζητά κανείς συγγνώμη, κάποιος πρέπει να αναλάβει συγκεκριμένες ευθύνες» για τα προγράμματα οικονομικής εξυγίανσης που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα, στην Ισπανία, στην Ιρλανδία και στην Κύπρο, σημειώνει ο κ. Σουλτς. «Μας είχαν πει ότι η λιτότητα ήταν μονόδρομος, ότι δεν είχαμε άλλες επιλογές. Σήμερα όμως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μάς λέει ότι οι επιπτώσεις της λιτότητας στις διάφορες οικονομίες εκτιμήθηκαν με λάθος τρόπο και ότι περιορίσθηκε η ανάπτυξη με απροσδόκητο τρόπο», τονίζει. Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΕΚ υπογραμμίζει ότι το ίδιο το ΔΝΤ έκρινε ότι η εσωτερική δομή της τρόικας ήταν αναποτελεσματική ως προς την επίλυση των προβλημάτων και ότι προκάλεσε περισσότερα προβλήματα από ό,τι θετικές συνέπειες. «Όχι μόνον παρεμποδίστηκε η οικονομική ανάπτυξη, αλλά δεν επετράπη στην Ευρώπη, με τον τρόπο αυτό, να ανακτήσει εμπιστοσύνη», επισημαίνει ο
κ. Σουλτς, προσθέτοντας ότι «δεν αρκεί πλέον να ζητούνται συγγνώμες. Κάποιος πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για τα τραγικά αυτά λάθη, για το δράμα αυτό, κάποιος πρέπει να κριθεί υπαίτιος και να αντιμετωπίσει τις συνέπειες. Δεν μπορείς να ζητάς ένα παράλογο κούρεμα και στην συνέχεια να κατηγορείς το ψαλίδι για την ζημιά».
Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΕΚ αναφέρει ότι «η Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων του Ευρωκοινοβουλίου ξεκίνησε ήδη έρευνα με θέμα τα όσα έπραξε η τρόικα στην Ελλάδα, στην Ιρλανδία, στην Κύπρο και στην Πορτογαλία, ώστε να καταλάβουμε γιατί έγιναν τόσα πολλά λάθη. Για να καταλάβουμε πώς ήταν δυνατόν να αποδειχθούν εντελώς εσφαλμένες τόσες πολλές θεωρίες».
Είναι πραγματικά εντυπωσιακά τα όσα αναφέρει στο άρθρο του. Κυρίως γιατί οι πολιτικοί δεν έχουν συνηθίσει τους πολίτες να μιλούν ξεκάθαρα και να κάνουν ουσιαστική αυτοκριτική. Το θάρρος του κ. Σουλτς είναι μεγάλο καθώς γνωρίζει ότι θα έχει απέναντί του την ομοεθνή του κυρία Μέρκελ. Η καγκελάριος θα εξοργιστεί από την τοποθέτηση του προέδρου του ΕΚ καθώς αυτή αποτελεί ευθεία αμφισβήτηση της καταστροφικής πολιτικής που το Βερολίνο έχει επιβάλει στην Ευρώπη. Πάντως, περιμένω με ενδιαφέρον τη τοποθέτηση τόσο της ελληνικής κυβέρνησης όσο και των ελλήνων ευρωβουλευτών στο άρθρο του κ. Σουλτς. Αν θα “τολμήσουν” να ψελλίσουν έστω μία κουβέντα συμπαράστασης στα όσα υποστηρίζει ο πρόεδρος του ΕΚ. Πιθανότατα, θα σιωπήσουν. Όπως άλλωστε κάνουν συνέχεια τα τελευταία χρόνια…
Και για όσους δεν γνωρίζουν τον κ. Σουλτς, ίδου τι αναφέρει γι’ αυτόν το wikipedia
Ο Μάρτιν Σούλτς (γερμ.: Martin Schulz) (γεννημένος στις 20 Δεκεμβρίου 1955 στο Hehlrath) είναι Γερμανός πολιτικός και Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας, από το 2004 αρχηγός των Σοσιαλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (παλαιότερα ονομαζόταν ομάδα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και από το 2009 ονομάζεται Προοδευτική Συμμαχία των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών) και από τις 17 Ιανουαρίου 2012 ο σημερινός πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Danioliptes.gr
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.