Την έλευση της τρόικας στην Αθήνα, δεδομένου ότι οι ελληνικές Αρχές έστειλαν όλες τις πληροφορίες τις οποίες ανέμενε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επανέλαβε χθες, από τις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας, Όλι Ρεν, Σάιμον Ο Κόνορ.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, οι πληροφορίες που έλαβε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την περασμένη Παρασκευή αφορούσαν δημοσιονομικά ζητήματα και συγκεκριμένα το κλείσιμο του δημοσιονομικού κενού για το 2014, καθώς και πληροφορίες σχετικές με τους όρους του ελληνικού προγράμματος. Όπως είπε ο κ. Ο Κόνορ, η Επιτροπή ανέμενε αυτές τις πληροφορίες προκειμένου να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις στην Αθήνα.
«Οι εκπρόσωποί μας βρίσκονται αυτήν τη στιγμή στην Αθήνα και η αξιολόγηση του προγράμματος προχωρά και πάλι» σημείωσε. Μάλιστα ερωτηθείς κατά πόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσδιορίζει το δημοσιονομικό κενό στα 2,9 δισ. ευρώ, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα του Τύπου, ο εκπρόσωπος άφησε να εννοηθεί ότι το ποσό αυτό δεν βρίσκεται κοντά στην πραγματικότητα.
«Δεν αναγνωρίζω αυτό το ποσό» απάντησε χαρακτηριστικά. Επίσης σε ερώτηση εάν την προηγούμενη εβδομάδα υπήρξε διάσταση απόψεων ανάμεσα στο ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως προς το θέμα της έλευσης της τρόικας, ο κ. Ο Κόνορ είπε ότι «αυτό δεν είναι αλήθεια». Σήμερα οι επικεφαλής της τρόικας θα συναντηθούν με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα όπως έχει ήδη προγραμματιστεί.
Γ. Κουτρουμάνης: Η διαπραγμάτευση να επικεντρωθεί στη διασφάλιση των εσόδων και όχι στις μειώσεις «Στη διασφάλιση των εισφορών προς τα ταμεία πρέπει να επικεντρωθεί η προσπάθεια του υπουργείου Εργασίας στην αυριανή (σ.σ. σημερινή) συνάντηση με την τρόικα, προκειμένου να καλυφθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα», τονίζει, εν τω μεταξύ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρώην υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, σχολιάζοντας τον γύρο διαπραγματεύσεων μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών που ξεκινά σήμερα.
Τα θέματα που θα τεθούν σε συζήτηση, όπως αναμένεται, είναι το Ασφαλιστικό, το ενιαίο μισθολόγιο και οι απολύσεις με αιχμή της αμυντικές βιομηχανίες, προκειμένου να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό.
Σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό κενό, ο κ. Κουτρουμάνης υπογραμμίζει ότι «ήταν αναμενόμενο, λόγω της μεγάλης πίεσης που ασκήθηκε για να ληφθούν αυτά τα ιδιαίτερα επώδυνα μέτρα», τονίζοντας πάντως ότι η απόκλιση δεν είναι μεγάλη και το δημοσιονομικό κενό «σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να καλυφθεί με νέες περικοπές στις συντάξεις και στους μισθούς».
Μ. Σούλτς: Η τρόικα πρέπει να είναι υπόλογη Στην πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να θέσει σε λειτουργία τη «λογοδοσία», προσκαλώντας την τρόικα, αρχικά στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων και αργότερα στην Ολομέλεια, για να εξηγήσει μεταξύ άλλων την εξέλιξη του ελληνικού προγράμματος, εστίασαν τη συζήτησή τους ο πρόεδρος της Ευρωβουλής και υποψήφιος για την προεδρία της Επιτροπής Μάρτιν Σουλτς και ο υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος.
«Δεν είναι δυνατόν η τρόικα, που έχει νομίμως συσταθεί, αλλά στη λειτουργία της επεμβαίνει στη ζωή των ανθρώπων, να μην είναι υπόλογη σε κάποιον θεσμό», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σουλτς. Παράλληλα ο Μάρτιν Σουλτς σημείωσε ότι στην «προεκλογική» περίοδο θα αναπτύξει μια «αμιγώς ευρωπαϊκή εκστρατεία», με έμφαση στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς την Ε.Ε.
Με αυτή την αφορμή, ο κ. Σουλτς υπογράμμισε την προθυμία του να συμβάλει ώστε να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών προς την ελληνική οικονομία, που όπως είπε άρχισε ήδη να εκφράζεται, αλλά και η αυτοπεποίθηση των ίδιων των Ελλήνων, σημειώνοντας πως απαιτείται εκταμίευση των κονδυλίων από τα διαρθρωτικά ταμεία και το περιφερειακό και η πρόσβαση στη δανειοδότηση, ώστε να τερματιστεί η «πιστωτική ασφυξία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων».
Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών αναφερόμενος στις ανακατατάξεις που θα σηματοδοτήσουν στο ευρωπαϊκό σκηνικό οι Ευρωεκλογές και η ανασύσταση της ηγεσίας της Επιτροπής, υπογράμμισε την αναγκαιότητα να υπάρξει μια «νέα Ευρώπη», που θα αντιμετωπίσει τα έντονα προβλήματα, «ιδιαίτερα της ανεργίας», αντί της «συντηρητικής Ευρώπης, η οποία δεν μπορεί να πάρει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για την υπέρβαση της κρίσης».
«Σήμερα, η χώρα μας βρίσκεται ένα βήμα πριν την έξοδο από την κρίση. Όλοι μας όμως ξέρουμε πόσο δύσκολο είναι αυτό το βήμα, όπως επίσης ξέρουμε ότι είναι μονόδρομος και ότι δεν υπάρχει plan B» , είπε ο κ. Βενιζέλος. Ο κ. Βενιζέλος χαιρέτισε ακόμη την «ετοιμότητα Σουλτς» να αναλάβει χρηματοδοτικές πρωτοβουλίες για τη δημιουργία επενδύσεων στην Ελλάδα και για τη διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής.
Εν τω μεταξύ, ο κ. Σούλτς μιλώντας στο συνέδριο «Ο Νότος για την ανάπτυξη» που συνδιοργάνωσαν χθες στην Αθήνα τα Γραφεία Τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις χώρες της νότιας Ευρώπης, ανέπτυξε τέσσερις προτάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης:
-Τη συζήτηση για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας των νέων.
– Ένα πιστωτικό πρόγραμμα και μία επενδυτική στρατηγική για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που δεν έχουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση.
– Η μεσογειακή συνεργασία με τις χώρες της Β. Αφρικής.
– Η ολοκλήρωση μίας βιώσιμης τραπεζικής ένωσης, ώστε να διασώζουν οι τράπεζες τις τράπεζες και να σπάσει ο ομφάλιος λώρος μεταξύ τραπεζικών και κρατικών δανείων.
Το ενεργειακό ζήτημα, τόνισε ο κ. Σουλτς, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, παίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της Κύπρου, ενώ τα επόμενα είκοσι με τριάντα χρόνια η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν σοβαρή πιθανότητα να γίνουν πάροχοι ενέργειας.
xrimatistirio
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.