Η διαφωνία Αμερικανών, ΔΝΤ και Ευρωπαίων για τη διαχείριση του ελληνικού οικονομικού ζητήματος, με αποκορύφωμα το χάσμα απόψεων για τη βιωσιμότητα του χρέους είναι γνωστή.

 

Ωστόσο, ήδη αυτή η διαφωνία, ως μέρος της συνολικής σύγκρουσης Ουάσιγκτον και Βερολίνου έχει μεταφερθεί αυτούσια και στους κόλπους της Τρόικας και του ίδιου του κλιμακίου της, που ήρθε πάλι στην Ελλάδα για τη συνέχεια της διαπραγμάτευσης.

Τα πράγματα δεν είναι απλά. Στις τάξεις της Τρόικας που ασχολείται με το ελληνικό πρόβλημα μαίνεται πλέον ένας ιδιότυπος «εμφύλιος». Το γεγονότα της περασμένης εβδομάδας στο προσκήνιο και το παρασκήνιο είναι αποδεικτικά. Σε σχέση με το «θρίλερ» της επανόδου ή μη της Τρόικας στη χώρα για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, στην έδρα του ΔΝΤ επικράτησε οργή.

Η ηγεσία του Ταμείου ήταν έξαλλη με τις «κωμικές λειτουργίες», όπως τις χαρακτήριζαν, της Κομισιόν και τις αοριστίες των εκπροσώπων της. Ο Τόμσεν εξέδωσε την Παρασκευή ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία, αν και άρρωστος ακόμα, θα επέστρεφε με τους βοηθούς του στην Αθήνα τη Δευτέρα.

 

Την ίδια ώρα, η Λαγκάρντ εν εξάλλω καταστάσει, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, απαιτούσε από τον Ρεν να μαζέψει τους ανθρώπους του, που κάνουν μεγάλο κακό στην υπόθεση της Ελλάδας.

Η ηγεσία του Ταμείου είχε ήδη «φορτώσει» με τις αυθαίρετες παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες των Βρυξελών, ιδίως με έναν «κατάλογο προαπαιτούμενων και μέτρων» που εμφανίστηκαν σε ελληνικά ΜΜΕ, με πληροφοριοδότη την Κομισιόν, προκειμένου να δικαιολογήσουν το δημοσιονομικό κενό των 2,5-2.9 δισ.

 

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Τόμσεν και οι επιτελείς του από την πρόχειρη κοστολόγηση του απίστευτου καταλόγου επιμέτρησαν μέτρα 9 δισ. ευρώ, ισότιμα δηλαδή σχεδόν του περσινού Μεσοπρόθεσμου προγράμματος!

 

Η «βίαιη» παρέμβαση της Λαγκάρντ στον Ρεν οδήγησε όχι μόνο στην ανασκευή (περιορισμό) των εκτιμήσεων της Κομισιόν για το δημοσιονομικό κενό, μολονότι οι άνθρωποι της το είχαν διαρρεύσει, αλλά και στην άμεση ανακοίνωση ότι το κλιμάκιο της κατεβαίνει στην Αθήνα.

 

Δυστυχώς πάντως, ο «εμφύλιος» αυτός δεν έχει άμεσες ευεργετικές συνέπειες για την Αθήνα, καθώς μεταξύ των δύο αντιμαχομένων πλευρών (ΔΝΤ, Ευρωπαίοι) υπάρχει σύμπτωση απόψεων ότι για το όποιο κενό προκύπτει στην εκτέλεση του οικονομικού προγράμματος της Ελλάδας δεν φταίει η λανθασμένη «συνταγή», αλλά τα ελλείμματα και οι αδυναμίες των ελληνικών αρχών κατά την υλοποίηση του.

deal

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.