Κατασχέσεις για 8.800 πυρόπληκτους; Τρόικα και Στουρνάρας τους γυρίζουν την πλάτη

Κατασχέσει για 8.800 πυρόπληκτους; Οι πολίτες που είχαν καταστραφεί από τις φωτιές του 2007, ζητούν παράταση της εγγύησης του Δημοσίου για τα δάνεια των 727 εκατ. ευρώ. Ο Γ. Στουρνάρας λέει «όχι, δεν με αφήνει η Τρόικα».

 

Χτυπήθηκαν από μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες της ελληνικής ιστορίας: Τις πυρκαγιές του 2007. Έλαβαν υποσχέσεις για βοήθεια. Όταν πέρασαν τα χρόνια και ήρθε η Τρόικα βέβαια, σι υποσχέσεις ξεχάστηκαν. Και τώρα, 8,868 πυρόπληκτοι στην Πελοπόννησο, κινδυνεύουν να μείνουν άστεγοι.

 

Τα σπίτια τους, τότε. τα πήρε η φωτιά, τώρα, θα τα πάρουν οι τράπεζες. Με εντολή της Τρόικας, o υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, λέει «όχι» σε μία παράταση «ζωής» για τους πυρόπληκτους, αφού, δεν παρατείνει την εγγύηση του Δημοσίου για τα «πυροδάνεια».

 

Πρόκειται για ποσό 727 εκατ. ευρώ που δόθηκε με τη μορφή δανείων υπό την εγγύηση του Δημοσίου σε 8.868 πυρόπληκτους πολίτες (για κατοικίες), επαγγελματίες και επιχειρήσεις που είχαν καταστραφεί από τις φωτιές του 2007. Όμως τώρα, η Τρόικα, «απαγορεύει» νέα παράταση της εγγύησης του Δημοσίου των δανείων, αυτών των ανθρώπων, με αποτέλεσμα, οι κατασχέσεις των σπιτιών τους να παραμονεύουν.

 

Πλέον δεν μπορούν να ανταποκριθούν στης δανειακές τους υποχρεώσεις και τα δάνεια τα οποία τα πήραν με προτροπή της κυβέρνησης για να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους μετά τις φωτιές, έχουν μετατραπεί σε θηλιά στο λαιμό τους.

 

Τι ζητούν; Το αυτονόητο: Μία παράταση στην εγγύηση των δανείων αυτών προκειμένου να μειωθούν οι δόσεις και να μπορέσουν οι άνθρωποι αυτοί να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

 

«Κόψτε το λαιμό σας»

 

Οι πυρόπληκτοι μέχρι και στη βουλή έφτασαν μέσω βουλευτών των περιοχών τους και παρά τις ερωτήσεις επί ερωτήσεων, n απάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, ήταν: «δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι. Ήδη σας δώσαμε παράταση για δύο χρόνια. Η Τρόικα τώρα, δεν μας αφήνει να παρατείνουμε κι άλλο την εγγύηση τον δανείων». Όπως τονίζει χαρακτηριστικά στην PRESS, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας, Γιάννης Μπουντρούκας «Ουσιαστικά δηλαδή λέει ευθαρσώς, θέλουμε να βοηθήσουμε αλλά δεν μας αφήνει η Τρόικα».

 

Κόψτε τον λαιμό σας, για το πώς θα επιβιώσετε. Αφού η Τρόικα είπε τέλος, χιλιάδες άνθρωποι θα μείνουν αβοήθητοι. Κι έτσι απλά, σβήνουν οριστικά οι ελπίδες…

 

Τώρα όπως μας λέει o κ. Μπουντρούκας, το μέλλον αυτών των ανθρώπων είναι άγνωστο. Κάθε προσπάθεια, για παράταση της εγγύησης του Δημοσίου στα πυροδάνεια έπεσε στο κενό. Η δικαιολογία η ίδια. «Η Τρόικα το λέει δεν φταίμε εμείς». Βέβαια, αυτή n απάντηση, δεν αρκεί για τους ανθρώπους που προσπαθούν με «νύχια και με δόντια» να επιβιώσουν. Έτσι λοιπόν, εφόσον δεν δίνει παράταση η κυβέρνηση, εναποθέτουν τις τελευταίες τους ελπίδες στον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά «Εδώ και πολύ καιρό έχουμε ζητήσει συνάντηση με τον πρωθυπουργό», μας λέει o κ. Μπουντρούκας, ωστόσο, μέχρι και σήμερα δεν έχει δεχτεί να βρεθούν. Δεν έχει απαντήσει.

 

Με αποτέλεσμα πολλά από αυτά τα δάνεια σιγά σιγά να κινδυνεύουν να γίνουν «κόκκινα», αφού n οικονομική κατάσταση των πυρόπληκτων, ολοένα και περισσότερο δυσχεραίνει. «Μας είπε ο κ. Στουρνάρας, ότι ήδη στο παρελθόν μας έδωσε παράταση δύο χρόνια. Τι να την κάνουμε όμως; Λες και αυτά τα δύο χρόνια που πέρασαν καλυτέρεψαν τα πράγματα και δεν χειροτέρεψαν», λέει με πικρία ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας στην PRESS. Τώρα σειρά έχει ο πρωθυπουργός. Εκεί βασίζονται μήπως και αλλάξει κάτι. Για να γίνει αυτό βέβαια πρέπει πρώτα να δεχτεί να τους συναντήσει.

 

Οι τράπεζες

 

Μέχρι να γίνει αυτή η συνάντηση, ο κ. Κουντρούγκας, στρέφει τις προσπάθειές του, στο να επιτύχει μία καλή ρύθμιση τουλάχιστον για τα μη εγγυημένα δάνεια από το δημόσιο. Προ ημερών μάλιστα, είχε συνάντηση με τον γραμματέα της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, Χρήστο Γκόρτσο ο οποίος ήταν ξεκάθαρος. Δεν τίθεται Θέμα παράτασης των δανείων χωρίς έγκριση των εγγυήσεων. «Ο κ. Γκόρτσος, είπε το αυτονόητο. Εφόσον δεν υπάρχει έγκριση από την κυβέρνηση δεν μπορεί να γίνει κάτι. Δεν μπορεί εκείνος και οι τράπεζες να επιβληθούν», αναφέρει ο κ. Μπουντρούκας.

 

Ο ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΡΚΑΔΙΑΣ ΠΑΙΡΝΕΙ «ΠΑΝΩ ΤΟΥ» ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ

 

Θα διαπραγματευθούμε απευθείας με τις τράπεζες» « Με το ζήτημα των εγγυημένων από το Δημόσιο πυροδανείων να έχει παγώσει, τα βλέμματα όλων στρέφονται στο τι θα γίνει με τα υπόλοιπα.

 

Προ ημερών, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας, στην συνάντησή του με τον γραμματέα της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών. Χρήστο Γκόρτσο, έθεσε την πρότασή του για μία οριστική λύση στο θέμα τουλάχιστον των μη εγγυημένων δανείων.

 

«Είναι αναγκαία μία οριστική λύση στο θέμα αυτό με μία ρύθμιση στην οποία θα μπορούν να ανταποκριθούν επιχειρήσεις, προκειμένου και οι ίδιες να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους και οι τράπεζες να μη χάσουν τελείως τα χρήματά τους», αναφέρει ο κ. Μπουντρούκας.

 

Η πρόταση αφορά μία ρύθμιση των κεφαλαίων κίνησης για 10 χρόνια με μηνιαία καταβολή τοκοχρεωλυτικής δόσης, με μια περίοδο χάριτος και των δανείων που χορηγήθηκαν με την 26/8/2007 υπουργική απόφαση για 15-20 χρόνια και με μηνιαία καταβολή τοκοχρεολυτικών δόσεων. Ακόμη, περίοδο χάριτος καθώς και με συνολικό επιτόκιο (Euribor. περιθώριο, προμήθειες) το ανώτερο 5%.

 

Από την πλευρά του ο κ. Γκόρτσος είπε πως κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό γιατί η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών δεν μπορεί να επιβάλει μία τέτοια ρύθμιση συνολικά στις τράπεζες, καθώς αυτό θα αποτελούσε μη επιτρεπόμενη από την πλευρά της παρέμβαση στον ανταγωνισμό. Έτσι, πρότεινε να γίνει απευθείας διαπραγμάτευση με τις 4 μεγάλες τράπεζες που έχουν δημιουργηθεί μετά τις συγχωνεύσεις από το Επιμελητήριο.

 

Press time