Αντίδραση στη δράση: Ακτιβιστές αγόρασαν δάνεια πολιτών

Από εκεί που ξεκίνησαν όλα, ξεκινάει και η αντίδραση… Δάνεια απλών Αμερικανών συνολικού ύψους15 εκατομμυρίων δολαρίων αγόρασε και στη συνέχεια “εξαφάνισε” μία ομάδα ακτιβιστών του Occupy Wall Street, μέσα σε έναν χρόνο στο πλαίσιο της καμπάνιας Rolling Jubilee με στόχο την ανακούφιση των χρεωμένων.

 
Η ιδέα για το Rolling Jubilee έλαβε σάρκα και οστά στις 15 Νοεμβρίου του 2012 μετά τις μεγάλες διαδηλώσεις του Occupy Wall Street. Οι ακτιβιστές καταφέρνουν και αγοράζουν το χρέος σε πολύ χαμηλότερη τιμή από αυτή που θα ζητούσε η τράπεζα από τον δανειζόμενο.

Συγκεκριμένα αγόρασαν προσωπικό χρέος περίπου 15 εκ. δολαρίων ξοδεύοντας μόνο 400.000 δολάρια. Ο Άντριου Ρος, μέλος της κίνησης “Τσακίστε το χρέος” και καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, εξήγησε πως μπορούν να αγοράσουν το χρέος για “ψίχουλα” λόγω της “δευτερογενούς αγοράς χρέους”.

Σε αυτή τη δευτερογενή αγορά καταλήγει το χρέος από δάνεια, πιστωτικές κάρτες και προγράμματα υγείας, που παραμένει απλήρωτο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι τράπεζες κάποια στιγμή το πουλάνε σε τρίτους για να ελαχιστοποιήσουν τις απώλειές τους – συνήθως το “ξεφορτώνονται” για μία τιμή στο 5%. Οι εταιρείες που το αγοράζουν προσπαθούν να αναγκάσουν τον δανειολήπτη να το αποπληρώσει πλήρως, βγάζοντας κέρδος.

Η ομάδα αγοράζει κυρίως χρέος ανθρώπων που χρειάστηκαν χρήματα για λόγους υγείας και έχει μέχρι στιγμής απαλλάξει 2.693 άτομα από ένα τέτοιο χρέος. “Κανείς δεν πρέπει να φτάσει σε οριακό σημείο γιατί αρρώστησε” λέει η Λώρα Χάνα, επίσης μέλος της ομάδας, τονίζοντας ότι το 62% των προσωπικών χρεοκοπιών, είναι λόγω χρέους από δάνεια για λόγους υγείας.

Είναι κάτι παραπάνω από σαφές και στην Ελλάδα, ότι αυτές οι εταιρίες είσπραξης ή ειδικού σκοπού αγοράζουν πολύ φθηνά το χρέος των δανειοληπτών. Ήδη η σχετική διαδικασία έχει ξεκινήσει και ο ασκός του Αιόλου έχει ανοίξει για τους δανειολήπτες που βρίσκονται υπό τον κίνδυνο του πλειστηριασμού της πρώτης και μοναδικής τους κατοικίας.

Στη δράση χρειάζεται αντίδραση και κινήσεις που θα μπορούσαν να ανακουφίσουν τους υπερχρεωμένους πολίτες που βρίσκονται με τη θηλιά δεμένη στο λαιμό τους.

 

 

Danioliptes.gr