Και οι ιδιοκτήτες φορτηγών αποκτούν δικαίωμα για το Νόμο Κατσέλη

Απόφαση σταθμό που δημιουργεί σχετική νομολογία εξέδωσε το Ειρηνοδικείο Αθηνών, βάσει της οποίας ανοίγει ο δρόμος για προσφυγή στην προστασία του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και των ιδιοκτητών φορτηγών ΔΧ.

 

Με την απόφασή αυτή, η πρώτη αυτού του περιεχομένου στην Ελλάδα,  ιδιοκτήτης φορτηγού αποκτά για πρώτη φορά το δικαίωμα για υπαγωγή στο νόμο όπως ισχύει, για παράδειγμα, με τους ιδιοκτήτες ταξί.

 

Το δικαστήριο έκρινε οτι ο αυτοκινητιστής δεν έχει αποκτήσει την εμπορική ιδιότητα, αφού δεν ασκεί εμπορικές πράξεις, είναι επαγγλεματίας κι άρα μπορεί να υπαχθεί στο νόμο προκειμένου να προστατέψει την πρώτη κατοικία του.

 

Όπως αναφέρεται στη δικαστική απόφαση, ο δανειολήπτης είχε συνολική οφειλή από διάφορα δάνεια ύψους 397.804, και λόγω της υπερχρέωσης του από το μεγάλο αριθμό των δανείων που είχε λάβει και το ύψος των μηνιαίων δόσεων που απαιτούνται για την εξυπηρέτηση τους, έχει πάψει σταδιακά από το 2009 και οριστικά από το 2010 την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών του.

 

Στην περιέλευση του σε κατάσταση αδυναμίας εξυπηρετήσεως του κυρίου όγκου των ληξιπρόθεσμων οφειλών του συνετέλεσε σχεδόν ταυτόχρονη απώλεια της εργασίας τόσο της δικής του όσο και της συζύγου του, η δε αδυναμία του αυτή δεν οφείλεται σε δόλο, αφού δεν αποδείχθηκε.

 

Danioliptes.gr