Αν και λέμε όχι στα νέα μέτρα σκύβουμε το κεφάλι στην Τρόικα. Φόρος ακινήτων και πλειστηριασμοί οι νέες απαιτήσεις

Σε διωγμό η ιδιοκτησία. Και μας «ληστεύουν» για αυτήν, αλλά και απαξιώνουν την ακίνητη περιουσία μας.

Το σήριαλ του νέου και ενιαίου φόρου ακινήτων συνεχίζεται με το καινούργιο επεισόδιο της διπλής φορολόγησης της μεσαίας ιδιοκτησίας και την απαλλαγή των αγροτών. Μια καταρχήν συμφωνία που υπάρχει για να κατευναστούν οι αντιδράσεις των «γαλάζιων» και «πράσινων» βουλευτών που τρέμουν τη λαϊκή κατακραυγή.

Και που όμως, στο βάθος της κρύβει την παγίδευση ενός μεγάλου μέρους των ιδιοκτητών ακινήτων, που θα δουν αντί υποτιθέμενων ελαφρύνσεων, να διπλοπληρώνουν φόρους για την ακίνητη περιουσία τους. Διακινδυνεύοντας στην περίπτωση που δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν, να δουν την περιουσία τους να βγαίνει στο «σφυρί» ελεύθερα, ακόμα κι αν πρόκειται για την πρώτη κατοικία.


Πλαστές αξίες

Η μεγαλύτερη απάτη σε βάρος των απλών ιδιοκτητών ακινήτων είναι ότι καλούνται να φορολογηθούν -και πολλοί εις διπλούν-, σε κάθε περίπτωση πάνω σε πλαστές αξίες της περιουσίας τους. Σε όλη σχεδόν την επικράτεια οι από το 2012 αντικειμενικές τιμές των ακινήτων δεν έχουν καμιά σχέση με τις εμπορικές. Βρίσκονται σε ορισμένες περιπτώσεις οε εξωφρενικά υψηλότερα επίπεδα κατ οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν για ανύπαρκτες αξίες κατοχής.

Φυσικά ο Γ. Στουρνάρας το γνωρίζει πρώτος και καλύτερος, αλλά σιωπά.

Προέχει ο εισπρακτικός στόχος της κυβέρνησης.

Συνένοχη και καθοδηγητής αυτής της ωμής παραχάραξης της πραγματικότητας της αγοράς και της αισχρής επιβάρυνσης των Ελλήνων φορολογουμένων είναι η Τρόικα. Πρώτη αυτή γνωρίζει επίσης την πραγματικότητα στην ελληνική αγορά ακινήτων.

Παρόλα αυτή ο «πολύς» Ρεν εξήγγειλε, παραμερίζοντας τον Στουρνάρα και ξεγυμνώνοντας την κυβέρνηση από τα αστεία επιχειρήματά της περί δήθεν- ένοπλης αναμέτρησης με την Τρόικα για το θέμα του φόρου ακινήτων, την παράταση ισχύος των σημερινών αντικειμενικών αξιών μέχρι το 2016. Μέχρι δηλαδή, να λυγίσει από την πίεση και ο τελευταίος αμαρτωλός ιδιοκτήτης ακινήτου.

Τι επικαλείται για αυτή τη ληστρική του φιλοσοφία ο Ρεν και μαζί του το «ιερατείο» των Βρυξελλών; Ότι n Ελλάδα διαθέτει το υψηλότερο ποσοστό ιδιοκατοίκησης στην Ευρωζώνη περίπου 92-93%. Και ακόμη, ότι η καθαρή περιουσία του μέσου ‘Έλληνα αποτελείται σε συντριπτικό επίσης ποσοστό, κατά 95% περίπου, από ακίνητα Σπίτια οικόπεδα αγροτεμάχια κλπ.

Για αυτά λοιπόν, ο Ρεν δίνει το σύνθημα στην Τρόικα κι αυτή με τη σειρά της στην κυβέρνηση: «Ρευστοποιείστε την ακίνητη περιουσία των Ελλήνων. Είναι το μόνο που διαθέτουν πια, μετά και το “στέγνωμα” των καταθέσεών τους».

Τι άλλο νόημα έχει η «οδηγία-εντολή» του, από τη στιγμή που γνωρίζει πολύ καλά, ότι οι φόροι στα ακίνητα στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί κατά έξι φορές σε σχέση μόλις με το 2010 και οκτώ φορές σε σύγκριση με το 2008.

Η μεγαλύτερη απάτη

Η μεγαλύτερη εξαπάτηση όμως των ιδιοκτητών ακινήτων αφορά το παραμύθι, με το οποίο προσπαθεί να τους «ταΐσει» n κυβέρνηση περί ενός και μοναδικού ενιαίου φόρου. Μακάρι να ήταν έτσι κι ας ήταν και διπλός για κάποιους!

Πρόκειται όμως περί μιας εικονικής πραγματικότητας, που η κυβέρνηση μας καλεί να πιστέψουμε, γιατί έτσι τη βολεύει. Οι διατάξεις των νόμων όμως και τα «ραβασάκια» της εφορίας αποκαλύπτουν σε όλο της το μέγεθος την επιχείρηση προκλητικής εξαπάτησης των πολιτών.

Ο νέος φόρος λοιπόν, είτε στη προηγούμενη η είτε στην τωρινή της διπλής φορολόγησης -σίγουρα αν προκύψει και στη μελλοντική- έκδοσή του αφήνει ανέγγιχτους τους 38 από τους 40 συνολικά φόρους που επιβαρύνουν τα ακίνητο, να συνεχίζουν να ισχύουν. Κανένας τους δεν καταργείται, εξακολουθούν να ισχύουν και να σαρώνουν τις τσέπες των φορολογουμένων.

Η κυβέρνηση επιμένει βέβαια να τους «αγνοεί» ετσιθελικά στην καταμέτρηση για προφανείς επικοινωνιακούς λόγους. Δεν συγκρούεται όμως έτσι μόνο με τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Αλλά και με την ίδια την αλήθεια.

Ποιοι είναι λοιπόν, αυτοί οι 38 συνοδοί φόροι που δεν καταργούνται; πρώτη κατηγορία, οι φόροι στο εισόδημα από τα ακίνητα. Περιλαμβάνονται οκτώ διαφορετικής μορφής φόροι.

Φόρος εισοδήματος μισθωμάτων, συμπληρωματικός,ειδική εισφορά αλληλεγγύης επ’ αυτών, τέλος χαρτοσήμου και ΟΓΑ, τεκμαρτό εισόδημα διαβίωσης σε ιδιόκτητη, πρώτη και δεύτερη κατοικία, επίσης ιδιοχρησιμοποίησης επαγγελματικής στέγης, κράτηση στα μισθώματα υπέρ του ΜΤΠΥ και επίσης από τους ΟΤΑ υπέρ του ΤΑΔΚΥ. Δεύτερη κατηγορία εκείνη των φόρων μεταβίβασης.

Άλλοι εννιά φόροι; ΦΠΑ για αγορά νεόδμητων και αντιπαροχής, φόρος μεταβίβασης, δημοτικός φόρος μεταβίβασης, φόρος ανταλλαγής, φόρος διανομής, φόρος χρησικτησίας, φόρος υπεραξίας από πωλήσεις μετά την 1 /1 /13, τέλος υπέρ Ταμείου Νομικών για τα συμβόλαια και τη μεταγραφή και πρόσθετο τέλος μεταγραφής συμβολαίων.

Τρίτη κατηγορία, άλλοι δυο φόροι; της κληρονομιάς ή της γονικής παροχής και δεύτερον, της δωρεάς ακινήτου. Τέταρτη, οι ετήσιοι και περιοδικοί φόροι επί της κατοχής ακινήτων. Με τέσσερις φόρους; ΦΑΠ, ΕΕΤΑ (αυτός που καταργείται), ΤΑΠ (κτίσματα, οικόπεδα), φόρος ακίνητης περιουσίας υπεράκτιων εταιριών και φόρος αναπροσαρμογής αξίας ακινήτων επιχειρήσεων.

Πέμπτη, οι φόροι για οικοδομικές άδειες, ανέγερση κτιρίων και τα αυθαίρετα. Είναι οκτώ ακόμα φόροι; τέλος έκδοσης οικοδομικής άδειας, τέλος οικοδομικών εργασιών, κράτηση υπέρ Δήμου, TEE ΤΣΜΕΔΕ εργοδοτικές εισφορές προς το ΙΚΑ, ΦΠΑ στα οικοδομικά υλικά και εργασίες, δημοτικά τέλη κατάληψης πεζοδρομίου, τέλος ρευματοδότησης, πολεοδομικά πρόστιμα αυθαιρέτων.

Και έκτη, οι «άλλοι» φόροι; δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού, δημοτικός φόρος ηλεκτροδοτούμενων χώρων, ειδικό τέλος ΑΠΕ., τέλη αποχέτευσης ακινήτων, εισφορά γα ένταξη στο σχέδιο πόλεως, τέλος εγγραφής στο Εθνικό Κτηματολόγιο και εισφορά υπεραξίας.

presstime