Κάποιοι σκέφτονται να εξαγοράσουν το «κόκκινο δάνειο» τους πριν πουληθεί σε ξένα funds – Για τους δανειολήπτες που δεν έχουν τι θα γίνει;

Βούτυρο στο ψωμί της τρόικας που ισχυρίζεται οτι πίσω από την απαγόρευση των πλειστηριασμών κρύβονται δανειολήπτες που έχουν κι εσκεμμένα δεν πληρώνουν, απλώνει η πρόταση δανειολήπτριας από την Πτολεμαϊδα να εξαγοράσει η ίδια το «κόκκινο δάνειο» από τράπεζα πριν πουληθεί σε ξένα funds.

Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος, 38χρονη δανειολήπτρια προτίθεται να «αγοράσει» τη δανειακή της σύμβαση από την τράπεζα, στην περίπτωση που η τελευταία επιδιώξει να την «πουλήσει» σε ξένα funds που ειδικεύονται στην αγορά καθυστερούμενων και επισφαλών (κόκκινων) δανείων.

 

Μάλιστα, η 38χρονη δανειολήπτρια απέστειλε εξώδικο στη συστημική τράπεζα ζητώντας να πληροφορηθεί αν η δανειακή σύμβασή της έχει εκχωρηθεί σε κάποιο fund και καλώντας την τράπεζα να την ενημερώσει σε περίπτωση που προτίθεται να εκχωρήσει τη δανειακή σύμβασή της σε μία τέτοια εταιρία δανειακού σκοπού.

 

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ήταν 2008 όταν η δανειολήπτρια μαζί με το σύζυγο της πήρε στεγαστικό δάνειο 140.000 ευρώ για την αγορά κατοικίας. Το διαμέρισμα υποθηκεύτηκε έναντι 168.000 ευρώ. Και ενώ οι δόσεις (800 ευρώ το μήνα) πληρώνονταν κανονικά, ήρθε η οικονομική κρίση και έφερε τα πάνω κάτω… Το ζευγάρι χώρισε.


Ο σύζυγος εργάζεται ως ασφαλιστής αλλά όλες οι απολαβές του παρακρατούνται από την ασφαλιστική εταιρία λόγω χρέους του προς αυτήν. Η σύζυγος δουλεύει σε σούπερ μάρκετ με μισθό 500 ευρώ το μήνα. Επομένως, ήταν αδύνατη η καταβολή της δόσης των 800 ευρώ το μήνα, όταν μάλιστα το ζευγάρι καλείται να φροντίσει και τα δύο παιδιά που απέκτησε.


Η 38χρονη γυναίκα μάταια επιχείρησε να έρθει σε διακανονισμό με την τράπεζα. Πριν από λίγο καιρό ενημερώθηκε ότι εκπρόσωποι εξειδικευμένων funds (εταιρίες ειδικού σκοπού, distress funds κ.λπ.), που ειδικεύονται στην αγορά καθυστερούμενων και επισφαλών δανείων, απευθύνθηκαν στις τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες με σκοπό να αγοράσουν σε χαμηλές τιμές ελληνικά «κόκκινα» δάνεια όλων των ειδών που υπάρχουν στα χαρτοφυλάκιά τους.

 

Η τιμή την οποία προσφέρουν φημολογείται ότι θα είναι από 1 % έως 20% της ονομαστικής τους αξίας, ανάλογα με την εμπράγματη ή άλλη ασφάλεια που φέρουν. Ο σκοπός όλων αυτών των fund σαφώς και είναι άκρως κερδοσκοπικός διότι π.χ. θα αγοράσουν ένα δάνειο 100.000 ευρώ που έχει εμπράγματη ασφάλεια, δηλαδή προσημείωση υποθήκης σε ακίνητο του δανειολήπτη, έναντι έως 20.000 ευρώ και στη συνέχεια θα στραφούν δικαστικά εναντίον του δανειολήπτη για ολόκληρο το ποσό των 100.000 ευρώ.


Σύμφωνα με τη δικηγόρο της 38χρονης, ο κάθε δανειολήπτης με τη βοήθεια ενδεχομένως συγγενικών προσώπων θα μπορούσε να αγοράσει ο ίδιος το δάνειο του και πλέον να “σώσει” την κατοικία του με ό, τι αυτό σημαίνει ψυχολογικά για τον ίδιο και την οικογένειά του.


«Σε μια τέτοια περίπτωση η ελληνική τράπεζα πετυχαίνει ακριβώς ό,τι θα πετύχαινε και με τη συνδιαλλαγή της με την εταιρία ειδικού σκοπού, δηλαδή τα fund. Επομένως ουδεμία ζημία υφίσταται στην ουσία», πρόσθεσε.

Η δικηγόρος ξεκαθάρισε ότι η πελάτισσά της έστειλε εξώδικο στην τράπεζα καθώς σε περίπτωση που κάποιο fund αγοράσει το δάνειο της και προβεί σε δικαστική διεκδίκηση, η δικηγόρος θα μπορέσει να προτείνει και να υποστηρίξει την καταχρηστικότητα της συγκεκριμένης εκχώρησης καθώς και την ακύρωση οποιασδήποτε εναντίον της δικαστικής διεκδίκησης λόγω αισχροκέρδειας.

 

«Οι ισχυρισμοί αυτοί υποβοηθούνται σημαντικά από τις εν γένει οικονομικές συνθήκες σε συνδυασμό βέβαια από την οικονομική κατάσταση εκάστου δανειολήπτη. Σαφώς και θα πρέπει να ενημερωθούν οι δανειολήπτες για να προβούν στις σχετικές κινήσεις», κατέληξε.

Προχωρά το σχέδιο δημιουργίας του προφίλ του «κακού δανειολήπτη»

 

Πέρα από την τρόικα, τον Κωστή Χατζηδάκη και το Γιάννη Στουρνάρα, υπάρχει κανείς άλλος σε αυτή τη χώρα που να πιστεύει οτι ο Έλληνας έχει καταφέρει να κρατήσει μυστικά από την εφορία τα εισοδήματα του, κι άρα να μην πληρώνει τις υποχρεώσεις του;

 

Υπάρχει κανείς άλλος σε αυτή τη χώρα που να πιστεύει οτι η μεγαλύτερη μερίδα του ελληνικού λαού τα βγάζει εξαιρετικά δύσκολα πέρα, ενώ υπάρχουν και πάρα πολύ συμπολίτες μας που πλέον δεν εξασφαλίζουν καθημερινά τα προς το ζην;

 

Οι «αρχιτέκτονες» του προφίλ του «μη συνεργάσιμου δανειολήπτη» προχωράνε κανονικά το έργο τους, ώστε να ολοκληρωθεί «ομαλά» το ξεπάγωμα των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας και χωρίς να «ανοίξει το ρουθούνι».

 

Με μισόλογα και κατηγορίες προς όλες τις κατευθύνσεις, οι «αρχιτέκτονες» του ξεσπιτώματος χιλιάδων Ελλήνων δανειοληπτών προσπαθούν να βρουν έρεισμα για τα σχέδια τους.

 

 

Και αν δεν το βρουν θα το «κατασκευάσουν».

 

Τι κι αν ισχυρίζονται οτι θα προστατεύσουν τους φτωχούς και θα κλείσουν στο «δόγκανο» μόνο τα μεγάλα ψάρια. Όσο αυτή η δέσμευση είναι στον αέρα κι όσο δεν υπογράφεται επίσημα τα «μικρά» ψάρια τρέμουν ακόμη περισσότερο.

 

 

Την ώρα που όλα είναι έτοιμα για την επιδρομή στις κατοικίες, ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης περί άλλα τυρβάζει και επιχειρεί να καθησυχάσει τους δανειολήπτες, λέγοντας ότι δεν κινδυνεύουν.

 

«Οι φτωχοί άνθρωποι δεν πρέπει να φοβούνται. Αυτοί οι οποίοι πρέπει να το σκέφτονται είναι αυτοί που παριστάνουν τους φτωχούς ενώ δεν είναι».

 

Danioliptes.gr