Από την πρώτη στιγμή της κρίσης το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων μπήκε από την αρχή στο στόχαστρο από τους «ανταγωνιστές» του κι έπειτα από τους δανειστές της Ελλάδας.

 

Το Ταμείο Παρ/κών & Δανείων από τη σύστασή του μέχρι την εμφάνιση της τραπεζικής κρίσης, λειτουργούσε αθόρυβα και συμπληρωματικά προς τη λειτουργία των τραπεζών. Στο επίκεντρο του βρίσκονταν οι ανάγκες της κοινωνίας στη στέγη και την περιφερειακή ανάπτυξη, η ενίσχυση της ρευστότητας, η διατήρηση της χορήγησης δανείων, η ανάσχεση της φυγής των καταθέσεων στο εξωτερικό. Ήταν και παραμένει υγιές και κερδοφόρο.

 

Παρόλα αυτά, τα τελευταία χρόνια υλοποιείται ένα άγριο σχέδιο με σκοπό τη συρρίκνωση και αποδυνάμωση του Τ.Π.Δ.. Έχοντας επιλέξει τους τραπεζικούς ομίλους που θα κρατήσουν πάση θυσία στη ζωή, αναδιατάσσουν το τραπεζικό σύστημα προικίζοντας τις τέσσερις συστημικές τράπεζες από τα τιμαλφή της διάλυσης ή συγχώνευσης των … ενοχλητικών δορυφόρων. Εν ολίγοις, στους χαλεπούς καιρούς της τραπεζικής κατάρρευσης η ρευστότητα και κεφαλαιακή επάρκεια του ΤΠΔ, αποτελεί πρώτης τάξης «μαξιλάρι» και δεξαμενή κεφαλαιακής ενίσχυσης για τα άδεια ταμεία τους.  Κι έτσι κι έγινε!

 

Και οι «αρχιτέκτονες» της συρρίκνωσης και της απαξίωσης του Τ.Π.Δ., αφού ολοκλήρωσαν την πλήρη κατεδάφιση της όποιας κοινωνικής πολιτικής έχει απομείνει και της παρουσίας του κοινωνικού κράτους, δεν σταμάτησαν εδώ.

 

Το κενό του Τ. Π. Δ. αποφάσισαν να το καλύψουν με τη δημιουργία ενός

Ευρωπαϊκού Ταμείου για χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη στην Ελλάδα, αλλά χωρίς την Ελλάδα. Το Ταμείο, το οποίο αναφέρεται προς το παρόν στα χαρτιά ως «Ίδρυμα για την Ανάπτυξη» (ΙγΑ), τελεί υπό την εποπτεία της γερμανικής κρατικής τράπεζας KfW.

Το ΕΑΤ θα λειτουργήσει στα πρότυπα της ιστορικής KfW και θα έχει ως κύριο σκοπό την ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Πληροφορίες θέλουν να συμμετάσχουν στο εγχείρημα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με κονδύλι της τάξεως των 250 εκ. ευρώ.

 

«Μάτι» του Ταμείου θα είναι η γερμανική τράπεζα KfW ενώ, κι η έδρα του Ταμείου θα είναι στο εξωτερικό κι η διαχείρισή του σχεδιάζεται να ανατεθεί σε ξένη εταιρεία με εμπειρία στη διαχείριση κεφαλαίων.

 

Η ελληνική παρουσία θα είναι ιδιαίτερα περιορισμένη και το νέο ταμείο δε θα θυμίζει σε τίποτα το πάλαι ποτέ κραταιό Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, που προσέφερε προγράμματα «λαϊκής στέγης» για τους εργαζόμενους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, καθώς και την τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη (δάνεια ΟΤΑ).

 

Η αλλαγή του ελέγχου από τα ελληνικά σε ξένα χέρια, μόνο υπέρ της Ελλάδας λειτουργεί καθώς ξένα συμφέροντα θα αποφασίζουν για την επιλογή των επενδύσεων. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες που διαρρέει το Υπουργείο Ανάπτυξης, η χρηματοδότηση της οικονομίας μπορεί να γίνει μέσω τριών πυλώνων: α) ανάπτυξη χρηματοοικονομικών-επενδυτικών εργαλείων σε συνεργασία με κάποιες τράπεζες, β) απευθείας επενδύσεις σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και γ) επενδύσεις σε έργα υποδομών. Όλοι εκτός της Ελλάδας θα διαχειρίζονται το χαρτοφυλάκιο και τις επενδύσεις.

 

Με τέτοια δεδομένα η ανάπτυξη της Ελλάδας για τους πολίτες της φαντάζει μάλλον όνειρο θερινής νύχτας.

 

Danioliptes.gr

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.