Γ. Ντέισελμπλουμ: Οι Έλληνες να ετοιμαστούν για νέες θυσίες

«Οι Έλληνες είναι ανάγκη να κάνουν νέες θυσίες» και η κυβέρνηση να τηρήσει «επειγόντως» τις δεσμεύσεις της για μεταρρυθμίσεις, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Οι Έλληνες να ετοιμαστούν για νέες θυσίες.  Με ανοικτές αγκάλες και, άδεια χέρια υποδέχεται η Μέρκελ τον Σαμαρά.

 

«Τον λόγο σου τον χόρτασα και το ψωμί σου φάτο». Την ισχύ αυτής της παροιμίας θέλει να δοκιμάσει το Βερολίνο, εν αναμονή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Η Γερμανίδα καγκελάριος είναι αποφασισμένη να πει δυο καλά λόγια στον Έλληνα ομόλογο της, όχι όμως να υποκαταστήσει το ρόλο της τρόικας.

Άλλωστε, ακόμη τρέχουν οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης στο Βερολίνο, οπότε καμία πολιτική πρωτοβουλία δεν αναμένεται να εκδηλωθεί. Πόσο μάλιστα που οι μελλοντικοί κυβερνητικοί εταίροι σε ένα συμφωνούν απόλυτα, ότι καμία αντιλαϊκή -στο εσωτερικό τους μέτωπο- απόφαση δεν πρέπει να ληφθεί σε σχέση με την ευρωκρίση και την Ελλάδα πριν από τις ευρωεκλογές του Μαΐου.

Πάντως, η Μέρκελ φρόντισε χθες να στρώσει το χαλί για τον Σαμαρά με τις θετικές επισημάνσεις της για την πορεία του ελληνικού προγράμματος σε δυο διαφορετικές ομιλίες.

Πρώτα από το βήμα του ετήσιου γερμανικού εμπορικού συνεδρίου και στη συνέχεια από το βήμα του συνεδρίου της εφημερίδας Sueddeutsche, όπου είναι προσκεκλημένος να μιλήσει αύριο και ο Σαμαράς.

Είπε, λοιπόν, η Μέρκελ, ότι οι προσπάθειες που καταβάλλει τα τελευταία χρόνια η Αθήνα στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων είναι «πραγματικά αξιοπρόσεκτες» κι ότι η αλλαγή που έχει προκύψει είναι «σημαντικότατη», ακόμη κι αν πολλά πράγματα εξελίσσονται διαφορετικά «απ’ ό,τι τα φανταζόμαστε από γερμανικής πλευράς».

Μάλιστα, φρόντισε να εκφράσει και τον σεβασμό της για το επίτευγμα πρωτογενούς πλεονάσματος στην Ελλάδα: «Πολλοί στην τρόικα δεν πίστευαν ότι η Ελλάδα θα το κατάφερνε. Τα κατάφεραν όμως και γι’ αυτό τον λόγο αισθάνομαι μεγάλο σεβασμό», είπε.

Η Μέρκελ θέλησε για μια ακόμη φορά να ευλογήσει τα γένια της, να μιλήσει για την ορθότητα της πολιτικής των ευρωδιασώσεων, και δεν είχε καμία διάθεση να αφήσει την εκκρεμότητα της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος από την τρόικα να της χαλάσει τη γενική εικόνα: «Είναι εμφανείς οι πρώτες επιτυχίες στη μάχη που δίνουμε όλοι στην Ευρώπη για την αντιμετώπιση της κρίσης», είπε και πρόσθεσε: «Η Ιρλανδία και η Ισπανία στέκονται και πάλι στα πόδια τους, η Πορτογαλία εξελίσσεται καλά».

 

Ντέισελμπλουμ: Χάνουμε την υπομονή μας…

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γεροΰν Ντέισελμπλουμ, εξακολουθεί να παίζει τον ρόλο του «κακού μπάτσου» στο σίριαλ των διαπραγματεύσεων της Αθήνας με τους εταίρους- πιστωτές. 0 Ολλανδός υπουργός Οικονομικών δεν στέκεται στις προόδους που έγιναν από την Αθήνα, αλλά σε εκείνες που δεν έγιναν. Και λέει ξεκάθαρα αυτό που ψιθυρίζεται στους διαδρόμους των συνεδριάσεων του Eurogroup, ότι δηλαδή «πολλοί υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έχουν αρχίσει να χάνουν την υπομονή τους».

Σύμφωνα με τον Ντέισελμπλουμ, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να υλοποιήσει «επειγόντως» τις δεσμεύσεις της και να προωθήσει άμεσα τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Κι αυτό σημαίνει ότι «είναι ανάγκη να κάνουν νέες θυσίες οι Έλληνες».

Ντράγκί

 

Δεν βιαζόμαστε με τα επιτόκια Στο συνέδριο της Sueddeutsche μίλησαν χθες και οι δυο ισχυρότεροι κεντρικοί τραπεζίτες της Ευρωζώνης, ο Μάριο Ντράγκι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και ο Γενς Βάιντμαν της Bundesbank.

 

Και οι δυο υπογράμμισαν ότι δεν πρέπει επ’ ουδενί λόγω να χαλαρώσουν οι προσπάθειες για δημοσιονομική εξυγίανση στην Ευρωζώνη. Επιπλέον, ο Ντράγκι θέλησε να υποβαθμίσει τις πληροφορίες περί αρνητικών επιτοκίων στην Ευρωζώνη, λέγοντας ότι «δεν υπάρχει τίποτε νεώτερο» μετά τη μείωση του βασικού επιτοκίου του ευρώ στο 0,25%.

 

Όσο για τον Βάιντμαν, που είχε μειοψηφήσει στην απόφαση για τη μείωση των επιτοκίων, υποστήριξε ότι «η ευρωκρΐση δεν έχει ξεπεραστεί ακόμη κι ούτε θα ξεπεραστεί με τα εργαλεία της νομισματικής πολιτικής. Για την αντιμετώπιση της κρίσης είναι αρμόδιες οι κυβερνήσεις και τα κοινοβούλια και πρέπει να δράσουν άμεσα».

Σήμερα, ο βασικός ομιλητής στο συνέδριο με τίτλο «Στρατηγικές για περισσότερη ανάπτυξη» είναι ο Ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα, ενώ αύριο τις βασικές ομιλίες θα κάνουν ο Αντώνης Σαμαράς και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

 

Κακη Μπαλη από ΑΥΓΗ