Αν είχαν χρήματα για να εξαγοράσουν το δάνειο τους θα αποπλήρωναν κανονικά και τις δόσεις του οι δανειολήπτες που διαπιστωμένα βρίσκονται στο κόκκινο. Άρα η πρόταση των 29 βουλευτών της ΝΔ αφορά σε λίγους δανειολήπτες.
Να βοηθήσουν ή να «χαντακώσουν» τους χιλιάδες απελπισμένους δανειολήπτες επιχειρούν οι 29 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, με επικεφαλής τον Ιορδάνη Τζαμτζή με την ερώτηση που κατέθεσαν;
Συγκεκριμένα, η ερώτηση αφορά στη δυνατότητα επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των στεγαστικών δανείων και εξαγοράς τους από τους οφειλέτες, στο ίδιο ποσοστό (επί της αρχικής αξίας) με εκείνο της πώλησης των «κόκκινων» δανείων σε ξένα funds.
Σημειώνοντας πως αντίστοιχα μέτρα έχουν ληφθεί και στην Πορτογαλία, οι βουλευτές προτείνουν στους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης, κ.κ. Στουρνάρα και Χατζηδάκη, να δοθούν τρεις δυνατότητες στους δανειολήπτες των «κόκκινων» δανείων: Είτε να επιμηκύνουν τον χρόνο αποπληρωμής τους, είτε να τα εξαγοράσουν σε μειωμένη τιμή κατόπιν διακανονισμού με την τράπεζα, ή να δοθεί στον οφειλέτη το «προνόμιο της προτεραιότητας» -να ερωτάται εάν θέλει αυτός να αγοράσει το δάνειό του και εφόσον ο ίδιος δεν μπορεί οικονομικά να ανταποκριθεί, να έχει δικαίωμα να προτείνει αυτόν που θέλει να εξαγοράσει το δάνειό του (συγγενικό ή άλλο πρόσωπο), στο ίδιο ποσοστό επί της πραγματικής αξίας του δανείου, όπως αυτό θα πωλείτο σε ξένα funds.
Σε αυτή τη λογική κινήθηκε και μία δανειολήπτρια από την Πτολεμαϊδα που πρότεινε να εξαγοράσει η ίδιατο «κόκκινο δάνειο» από τράπεζα πριν πουληθεί σε ξένα funds.
Συγκεκριμένα, 38χρονη δανειολήπτρια κατέθεσε την πρόταση της να «αγοράσει» τη δανειακή της σύμβαση από την τράπεζα, στην περίπτωση που η τελευταία επιδιώξει να την «πουλήσει» σε ξένα funds που ειδικεύονται στην αγορά καθυστερούμενων και επισφαλών (κόκκινων) δανείων.
Μάλιστα, η 38χρονη δανειολήπτρια απέστειλε εξώδικο στη συστημική τράπεζα ζητώντας να πληροφορηθεί αν η δανειακή σύμβασή της έχει εκχωρηθεί σε κάποιο fund και καλώντας την τράπεζα να την ενημερώσει σε περίπτωση που προτίθεται να εκχωρήσει τη δανειακή σύμβασή της σε μία τέτοια εταιρία δανειακού σκοπού
Προφανώς, η εν λόγω δανειολήπτρια διαθέτει κάποια την οικονομική δυνατότητα να προχωρήσει σε μία τέτοια εξαγορά, δεν ισχύει, όμως, το ίδιο για χιλιάδες δανειολήπτες που κινδυνεύουν να βρεθούν στο δρόμο από 1/1/2014.
Οι βουλευτές της ΝΔ όφειλαν να γνωρίζουν ότι υπάρχουν χιλιάδες δανειολήπτες που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν ούτε τα προς το ζην. Με αυτούς τι θα γίνει;
Ουσιαστικά, με αυτήν την πρόταση τους είναι σαν να επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς των δανειστών ότι υπάρχουν χιλιάδες Έλληνες δανειολήπτες που κρύβονται πίσω από την απαγόρευση των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας ώστε να μην πληρώνουν τα δάνεια τους. Ισχυρισμός ο οποίος είναι ανυπόστατος.
Πάντως, πολλοί ήταν εκείνοι που έσπευσαν να μιλήσουν για αντάρτικο των βουλευτών της ΝΔ, που έχει ήδη αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά με αποτέλεσμα να φουντώνουν οι φήμες ότι η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να περάσει το ζήτημα των πλειστηριασμών με πράξη Νομοθετικού περιεχομένου.
Υπό προϋποθέσεις η παράταση της απαγόρευσης πλειστηριασμών
Ως δεύτερη ευκαιρία σε δανειολήπτες οι οποίοι εμφανίζουν παροδική αδυναμία καταβολής των οφειλών και επιπλέον δεν επιθυμούν να υπαχθούν στον «νόμο Κατσέλη», αλλά δεν πληρούν και τα κριτήρια για να ενταχθούν στο πρόγραμμα διευκόλυνσης των ενήμερων δανειοληπτών, παρουσιάζει την πρόταση του το υπουργείο Ανάπτυξης.
Η πρόταση έχει τεθεί στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα εν είδει μεταβατικού σταδίου πριν από την πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών και εκτιμάται ότι ήδη υπάρχει μια πρώτη σύγκλιση ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι δανειολήπτες θα καταβάλλουν ένα ελάχιστο ποσό στην τράπεζα έτσι ώστε το δάνειο τους να πάψει να είναι “κόκκινο” και θα εξαιρούνται των πλειστηριασμών για χρονικό διάστημα 6 έως 12 μηνών.
Για ένταξη στην ρύθμιση θα υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια, αλλά και όριο αντικειμενικής αξίας πρώτης κατοικίας, 150.000 ευρω για τους άγαμους και 200.000 με 250.000 για έγγαμο με παιδί.
Ο νόμος Κατσέλη θα διατηρηθεί, αλλα θα προωθηθεί και ο θεσμός της υποχρεωτικής διαμεσολάβησης ώστε να αποσυμφορηθούν τα Ειρηνοδικεία.
Η επίτευξη συμφωνίας είναι θέμα υψίστης σημασίας για τη συνολική διαπραγμάτευση με τους δανειστές της χώρας και δεν είναι τυχαίο ότι στη διάρκεια του προηγούμενου Eurogroup η απελευθέρωση των πλειστηριασμών είχε χαρακτηρισθεί από τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι «μείζον θέμα».
Εν μέσω τέτοιου είδος πιέσεων από τους δανειστές μας, η Ελλάδα δε θα καταφέρει παρά να δεχτεί το σχέδιο που θα της επιβάλλουν αφού εκείνοι αποφασίζουν για το τι θα γίνει με τα δάνεια του ελληνικού λαού.
Danioliptes.gr
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.