Στο απόσπασμα μπαίνουν η μία μετά την άλλη οι κοινωνικές και οι επαγγελματικές ομάδες. Μετά τους αγρότες, κι οι περίπου 300.000 κτηνοτρόφοι, μπαίνουν στο στόχαστρο του καταστροφικού σχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης για τον αφανισμό του εγχώριου γάλακτος (αλλά και του γιαουρτιού) με πρόσχημα τη χαμηλότερη τιμή!
Σε δημοσίευμα της η Δημοκρατία επισημαίνει οτι, το «θάνατο» του ελληνικού γάλακτος (και κατ’ επέκταση και του εγχώριου γιαουρτιού) θα σημάνει η κατάργηση του καθορισμένου μέγιστου χρόνου ζωής για το φρέσκο παστεριωμένο γάλα, ο οποίος σήμερα είναι οι πέντε μέρες.
«Πατώντας» στη μελέτη του ΟΟΣΑ, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης προωθεί άμεσα την πλήρη απελευθέρωση του θεσμικού πλαισίου που διέπει το γάλα, με επιχείρημα το άνοιγμα του ανταγωνισμού και άρα τη μείωση των τιμών.
Σε μια συγκυρία όπου η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα θεωρείται μονόδρομος, ο υπουργός Ανάπτυξης, αυξάνοντας τη διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος στις 10 μέρες, δρομολογεί προοπτικά την καταστροφή 300.000 Ελλήνων και Ελληνίδων κτηνοτρόφων, ενώ βάζει οριστικά «ταφόπλακα» στους περίπου 4.000 εναπομείναντες αγελαδοτρόφους, αφού ανοίγει διάπλατα την πόρτα των εισαγωγών.
Η αλλαγή στον μέγιστο χρόνο ζωής για το φρέσκο παστεριωμένο γάλα είναι ένα πάγιο αίτημα των γαλακτοβιομηχανιών εδώ και χρόνια, προκειμένου να μην επιβαρύνονται από το κόστος των επιστροφών (5% της τελικής τιμής) λόγω της «σύντομης» ημερομηνίας λήξης, και η ικανοποίησή του έρχεται την ώρα που καταργήθηκε η αγορανομική διάταξη περί υποχρεωτικής αναγραφής της χώρας προέλευσης ή του τόπου καταγωγής του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων.
Με μεσοβέζικες προτάσεις (επισήμανση του προϊόντος ως «γάλα μίας ημέρας» ή «γάλα δύο ημερών», ακόμη και «γάλα 10 ημερών») προκειμένου να καμφθούν οι αντιδράσεις, το υπουργείο Ανάπτυξης δίνει το τελειωτικό χτύπημα στην παραγωγή ελληνικού αγελαδινού γάλακτος, η οποία θεωρείται η πιο αδύναμη κτηνοτροφική παραγωγή στον τόπο μας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η πτώση της παραχθείσας ποσότητας αγελαδινού γάλακτος συνεχίζεται και φέτος, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ελληνικού Οργανισμού Γάλακτος και Κρέατος (ΕΛΟΓΑΚ), στο 9μηνο υποχώρησε στους 451.748 τόνους, από 489.968 τόνους το αντίστοιχο διάστημα του 2012. Επίσης να σημειωθεί οτι από το 2001 έως σήμερα εγκατέλειψαν το επάγγελμα του αγελαδοτρόφου – γαλακτοπαραγωγού οι 7 στους 10 στη χώρα μας.
Στην Ελλάδα είναι υψηλότερο το κόστος παραγωγής, όπως λένε οι αγελαδοτρόφοι, καθώς υπάρχει μεγάλη εξάρτηση από τις ζωοτροφές, των οποίων το κόστος έχει εκτοξευτεί.
Επίσης, οι μικρού μεγέθους σταβλισμένες μονάδες της Ελλάδας δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τις τεράστιες μονάδες των απέραντων λιβαδικών εκτάσεων των άλλων χωρών της Ε.Ε., αφού το κόστος εκτροφής εκεί είναι χαμηλότερο, επιτρέποντας έτσι αυξημένο ζωικό κεφάλαιο.
Την ίδια ώρα οι κτηνοτρόφοι ασφυκτιούν λόγω του υπερδανεισμού των προηγούμενων χρόνων και της τακτικής των περισσότερων λιανέμπορων, τυροκομείων και γαλακτοβιομηχανιών να πληρώνουν με καθυστέρηση μηνών.
Ο Υπουργός της Ανάπτυξης, σε μία χώρα με 6 χρόνια ύφεσης, επιχειρεί να «δολοφονήσει» ακόμη και τους λίγους εναπομείναντες επαγγελματίες που κάτι παράγουν σε αυτή τη χώρα, χωρίς να επιβαρύνουν το ελληνικό κράτος αλλά πληρώνουν κανονικά τις υποχρεώσεις τους απέναντί του.
Danioliptes.gr
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.