«Οι άγριες Κάνες και το Μνημόνιο»: Θρίλερ θυμίζει το χρονικό της κρίσης στην EE, όπως το περιγράφει ο Ισπανός πρώην πρωθυπουργός στο βιβλίο του «Το δίλημμα: 600 Ημέρες Ιλίγγου». Tο παρασκήνιο της συνόδου του G20 στις Κάνες το 2011, η στάση της Μέρκελ και η αντίδραση στην πρόταση Παπανδρέου για δημοψήφισμα βρέθηκαν στο επίκεντρο.

 

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Έθνους, στις αρχές Νοεμβρίου του 2011, η ευρωπαϊκή κρίση χρέους προσεγγίζει το σημείο… τήξης. Οι ηγέτες των 20 ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη (G20) συναντώνται στις Κάνες υπό βαριά κακοκαιρία (κυριολεκτικά και μεταφορικά), προκειμένου να δώσουν λύσεις σε «αγκάθια» όπως η κρίση στην Ευρωζώνη και η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας.

 

Μαζί τους και οι ηγέτες των 17 κρατών-μελώντου ευρώ, άλλοι εξ αυτών σε ρόλο κατηγόρου (Γερμανία, Γαλλία), άλλοι σε ρόλο κατηγορουμένου (Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα), κι όλοι τρομοκρατημένοι μπροστά στον μπαμπούλα των πανίσχυρων αγορών (των χρηματιστηρίων που θα άνοιγαν την ερχόμενη Δευτέρα). Οι τότε πρωθυπουργοί της Ισπανίας (Θαπατέρο), της Ελλάδας (Παπανδρέου) και της Ιταλίας (Μπερλουσκόνι) θα στηθούν στο πολιτικό απόσπασμα για διαφορετικούς λόγους ο καθένας.

 

Ο Σοσιαλιστής Χοσέ Λουίς Θαπατέρο εξιστορεί το… θρίλερ στο βιβλίο του με τίτλο «ΕΙ Dilema: 600 Dias de Vertigo» (To δίλημμα: 600 Ημέρες Ιλίγγου), που κυκλοφορεί σήμερα στην Ισπανία, το πρώτο βιβλίο Ευρωπαίου ηγέτη με θέμα την κρίσιμη διετία 2010-2012 (έχει προηγηθεί βέβαια και το επίσης αποκαλυπτικό «Ημερολόγιο Κρίσης» του Γάλλου πρώην υπουργού Οικονομικών Φρανσουά Μπαρουάν).

 

Ο Θαπατέρο, πρωθυπουργός της Ισπανίας την περίοδο 2004-2011, περιγράφει το ασφυκτικό πρέσινγκ που δέχτηκε από τη Μέρκελ προκειμένου να βάλει την Ισπανία σε καθεστώς μνημονίου. Τη δική του σθεναρή στάση και την άρνηση να υποκύψει στη γερμανική απαίτηση. Και ταυτόχρονα περιγράφει πως όλη η πίεση στράφηκε αμέσως στον Μπερλουσκόνι και κυρίως στον Γ. Παπανδρέου που είχε σοκάρει τους ηγέτες της Ευρωζώνης, δημοσιοποιώντας την πρόθεσή του να παραπέμψει σε δημοψήφισμα τη συμφωνία που με τρομακτικές δυσκολίες είχε επιτευχθεί λίγες ημέρες πριν στο Eurogroup…

 

Αναφερόμενος σε εκείνη την επεισοδιακή Σύνοδο της Ομάδας των 20 στις Κάνες, ο Θαπατέρο μιλάει για «δημοκρατικές κυβερνήσεις που ένιωθαν ανήμπορες μπροστά στις αγορές» και για πολεμικό κλίμα στις σχέσεις μεταξύ των κρατών. «Για μια στιγμή είδα τον δραματικό ευρωπαϊκό διχασμό του περασμένου αιώνα να αναβιώνει», σημειώνει γλαφυρά ο Ισπανός.

 

Η σκληρή επίθεση στον Παπανδρέου και τον Μπερλουσκόνι

 

Μετά την άρνηση του Θαπατέρο να συναινέσει στην πρόταση της Μέρκελ για ισπανικό μνημόνιο κατά τη διάρκεια της Συνόδου του G20 στις Κάνες το 2011, το Βερολίνο έστρεψε τα πυρά του ενάντια στην Ιταλία και την Ελλάδα.

Στην ίδια Σύνοδο έλαβε χώρα και το οργισμένο άδειασμα του τότε πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου από τους ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας, Μέρκελ και Σαρκοζί.

 

Αναφερόμενος σε εκείνη τη σύνοδο ο Θαπατέρο μιλάει για «δημοκρατικές κυβερνήσεις που ένιωθαν ανήμπορες μπροστά στις αγορές» αφορμή την απόφαση του Έλληνα ηγέτη να πάει σε δημοψήφισμα για το μνημόνιο. Το εν λόγω άδειασμα, από το οποίο δεν έλειψαν οι βαρείς χαρακτηρισμοί, έχει ήδη περιγραφεί γλαφυρά από τον Γάλλο πρώην υπουργό Οικονομικών, Φρανσουά Μπαρουάν, σε βιβλίο που κυκλοφόρησε πέρυσι. «Ο Γιώργος Παπανδρέου έχει κληθεί να δώσει εξηγήσεις για το δημοψήφισμα. Το κλίμα είναι βαρύ. Είναι ένας ψυχολογικός πόλεμος. Έπειτα από δύο ώρες αντιπαράθεσης, ο Παπανδρέου παραδίδει τα όπλα. Έρχεται η σειρά του Μπερλουσκόνι», έγραφε τότε ο Μπαρουάν.

 

Ο Θαπατέρο θυμάται τις ασφυκτικές πιέσεις που ασκήθηκαν προς τους Ιταλούς προκειμένου οι τελευταίοι να πειστούν και να ζητήσουν δάνειο από το ΔΝΤ, με την τακτική των Ιταλών να θυμίζει «κατενάτσιο».

 

Ενδεικτική του κλίματος είναι n φράση του τότε Ιταλού υπουργού Οικονομικών, Τζούλιο Τρεμόντι, ο οποίος φέρεται να λέει: «Μπορώ να σκεφτώ καλύτερους τρόπους για να αυτοκτονήσω».

 

Τελικώς, οι πιέσεις απέδωσαν και ο Μπερλουσκόνι υπέκυψε επιτρέποντας στο ΔΝΤ να ελέγξει τα δημόσια οικονομικά της Ιταλίας. Μόλις μερικές ημέρες μετά, πριν από τα μέσα Νοεμβρίου, ο Μπερλουσκόνι είχε παραιτηθεί και η κυβέρνησή του είχε καταρρεύσει δίνοντας τη θέση της στο τεχνοκρατικό σχήμα του Μάριο Μόντι. Μάλιστα, ο Θαπατέρο θυμάται πως το όνομα του Μόντι «ψιθυριζόταν» και στους διαδρόμους του G20 στις Κάνες.

 

Danioliptes.gr

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.