Εκτός τόπου και χρόνου

Του Άγγελου Αγγελίδη

Απλά επιβεβαίωσε την εικόνα που είχαμε σχηματίσει γι’ αυτόν. Κυνικός. Σκληρός. Απρόσιτος. Ο Γιάννης Στουρνάρας παραχώρησε συνέντευξη στον Γιάννη Πρετεντέρη του Mega. Δεν ήταν και οι πιο δύσκολες ερωτήσεις που έχει κληθεί να απαντήσει.

Ωστόσο, μας αποκάλυψε πολλά πράγματα, τα οποία αποδεικνύουν ότι ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα, ούτε αφουγκράζεται το κοινωνικό αίσθημα.

 

Καταρχάς, μας ενημέρωσε ότι η τρόικα έχει φύγει! Πως αυτή ήταν η τελευταία αξιολόγηση και πως δεν θα ξαναέρθουν. Όταν ρωτήθηκε αν άφιξη της τρόικας στην Αθήνα στις 2 Δεκεμβρίου θα είναι η τελευταία, τότε ο Γιάννης Στουρνάρας διευκρίνισε ότι δεν μιλούσε για την Ελλάδα αλλά για την… Ισπανία, από όπου η τρόικα έχει αποχωρήσει οριστικά. Βέβαια, αυτό διόλου δεν απασχολεί τον πτωχευμένο έλληνα. Θα πρέπει κάποιος να ενημερώσει τον κ. Στουρνάρα ότι είναι υπουργός της Ελλάδας και της Ισπανίας.

 

Αμέσως μετά, καμάρωσε για τους χιλιάδες έλληνες που είχαν ληξιπρόθεσμα χρέη στο δημόσιο και οδηγήθηκαν στη φυλακή. Το είπε και έσταζε το στόμα του μέλι. Προφανώς, θεωρεί προσωπικό κατόρθωμα που έκλεισε χιλιάδες σπίτια και έβαλε λουκέτο σε ακόμη περισσότερες επιχειρήσεις.

 

Λίγο αργότερα, κάλυψε πλήρως τόσο τον επικεφαλής του Eurogroup που είχε κάνει λόγο για μηδενική πρόοδο της Ελλάδας όσο και τον αξιωματούχο των Βρυξελών ο οποίος κυνικά είχε πει ότι θα πάει για σκι και μετά θα ασχοληθεί.

 

με το ελληνικό ζήτημα. Για τον πρώτο, ο υπουργός Οικονομικών ισχυρίστηκε ότι τα λόγια του παρερμηνεύτηκαν και πως αυτό που ήθελε ήταν να δώσει ώθηση στην ελληνική κυβέρνηση. Για τον δεύτερο, είπε ότι είναι φιλέλληνας και ότι διακατέχεται από «στεγνό χιούμορ». Μόνο που οι έντιμοι και περήφανοι πολίτες της Ελλάδας δεν θέλουν υπουργούς που σκύβουν το κεφάλι ότι βρίζουν και μιλούν απαξιωτικά για τη χώρα τους. Αντίθετα, θέλουν υπουργούς που χτυπούν το χέρι τους στο τραπέζι, ξεκαθαρίζουν στους συνομιλητές τους να είναι πιο προσεκτικοί όταν αναφέρονται σε έναν ολόκληρο και ταλαιπωρημένο λαό και ζητούν τη παραίτηση ακόμη και ευρωπαίων αξιωματούχων όταν οι τελευταίοι ξεπερνούν τα όρια.

 

Κατά τα άλλα, αναφερόμενος στην άρση των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας απέφυγε να δεσμευτεί ότι δεν θα υλοποιηθεί από 1η Ιανουαρίου και ταυτίστηκε σε ένα μεγάλο ποσοστό με το σκεπτικό της τρόικας. O υπουργός αναφέρθηκε και στην ενεργοποίηση της λεγόμενης «ρήτρας ανάπτυξης» η οποία σύμφωνα με το μνημόνιο επιτρέπει τη διανομή σε ευάλωτες ομάδες του 70% του πρωτογενούς πλεονάσματος, άρα 560 εκατ. ευρώ αν το πλεόνασμα είναι 812 εκατ. ευρώ. Η απόφαση αυτή θα ληφθεί από τα δύο κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση μετά τον Ιούνιο του 2014.

 

Danioliptes.gr