Στο μάτι του κυκλώνα μπαίνει από ότι φαίνεται ο Νόμος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, αλλά κι αυτοί που προστατεύονται από τις ευνοϊκές του διατάξεις, μετά τις δηλώσεις του Γ. Στουρνάρα στις οποίες χαρακτήρισε ως «εξίσου κακές» λύσεις την πλήρη άρση της προστασίας αλλά και τη διατήρηση του ισχύοντος καθεστώτος.
«Αυτό που εμείς προτείνουμε στην τρόικα είναι ο ένας από τους δύο νόμους να φύγει τελείως, ο νόμος του 2009 είναι παράλογος, διότι λέει ότι αν έχεις μέχρι 200.000 ευρώ χρέος στην τράπεζα, ακόμα κι αν έχεις 100 ακίνητα η τράπεζα δεν μπορεί να σου πλειστηριάσει τίποτα ακόμα και να μην πληρώνεις. Αυτό είναι τραγικό», είπε ο υπουργός Οικονομικών. «Με το ισχύον καθεστώς υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης του τραπεζικού συστήματος. Μας ενδιαφέρει η υγεία των τραπεζών», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ούτε ποιον προστατεύει ο νόμος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά δεν γνωρίζει ο – Εκτός Τόπου και Χρόνου – Υπουργός Οικονομικών. Ας τον βοηθήσουμε λίγο χρησιμοποιώντας τρία παραδείγματα δανειοληπτών – μελών του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος:
- Δανειολήπτρια από την Καβάλα, η οποία είχε δάνειο ύψους 26.000 ευρώ κι όντας άνεργη δεν μπορούσε να το αποπληρώνει, προσέφυγε στο Νόμο Κατσέλη. Το δικαστήριο της κούρεψε το χρέος της κατά περίπου 70%, και αποφάσισε την καταβολή μηνιαίας δόσης 150 ευρώ για 5 χρόνια. Μιλώντας στο radio1d.gr, η δανειολήπτρια μίλησε για μία πολύ ευχάριστη εξέλιξη.
- Πλήρη διαγραφή του χρέους για δανειολήπτρια από την Καβάλα, που μετά από χρόνια ανεργίας βρήκε δουλειά με βασικό μισθό, αποφάσισε το δικαστήριο. Το χρέος που “κουρεύτηκε” αγγίζει τις 80.262 ευρώ και προέρχεται από πιστωτικές κάρτες και καταναλωτικά δάνεια.
- Την προστασία της πρώτης κατοικίας, του αυτοκινήτου και του επαγγελματικού αυτοκινήτου αποφάσισε το δικαστήριο για 52χρονη δανειολήπτρια με συνολική οφειλή ύψους 260.000 ευρώ. Η 52χρονη, μέλος μονογονεϊκής οικογένειας, καλείται να πληρώνει μηνιαία δόση 200 ευρώ για 20 χρόνια. Την πλήρη ικανοποίηση της για την απόφαση του δικαστηρίου εξέφρασε μιλώντας στο radio1d.gr η 52χρονη δανειολήπτρια. Τόνισε οτι η απόφαση είναι πολύ ευνοϊκή για εκείνη ώστε να μπορέσει να συνεχίσει να αποπληρώνει το δάνειο με το οποίο απέκτησε την κύρια κατοικία της.
Αν αυτή δεν είναι προστασία για τους δανειολήπτες, που στο δικαστήριο αποδεικνύουν την αδυναμία τους να εξυπηρετήσουν τα δάνεια τους και το δικαστήριο αποφασίζει αν μπορούν ή όχι να συνεχίσουν να πληρώνουν τις τράπεζες, τότε τι είναι; Άλλωστε, αποδεδειγμένα κανείς δεν μπορεί να κρύψει τα εισοδήματα και την περιουσία του. Άσχετα, αν σε πολλές περιπτώσεις το Υπουργείο Οικονομικών «κάνει τα στραβά μάτια».
Danioliptes.gr
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.