Το Μνημόνιο έβλαψε την υγεία ενός στους τέσσερις θεσσαλονικείς, ενώ οι περισσότεροι έχουν κόψει μαχαίρι τη διασκέδαση και τα ψώνια. Στον Θεό ακουμπούν πλέον τις ελπίδες τους νια έξοδο από την κρίση οι Θεσσαλονικείς, αυτό αποκαλύπτει το δεύτερο μέρος της δημοσκόπησης της Interview για τη «Δημοκρατία».

Άλλωστε, η οικογένεια, το παραδοσιακό ελληνικό καταφύγιο, δεν φαίνεται να μπορεί πια να τους στηρίξει, καθώς βρίσκεται και αυτή σε δεινή θέση. 

9 στους 10 Θεσσαλονικείς είδαν τη δύσκολη οικονομική συγκυρία να πλήττει το εισόδημά τους, ενώ ένας στους τέσσερις ένιωσε την υγεία του να κλονίζεται. Και δεν είναι μόνο αυτά. Οι αγορές ρούχων και υποδημάτων, η διασκέδαση, τα ταξίδια, ακόμα και τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ έχουν περιοριστεί. Σε αυτό το περιβάλλον οι Θεσσαλονικείς, αν μπορούσαν να ζητήσουν κάτι από τον Αϊ-Βασίλη εν όψει των Χριστουγέννων, θα ήθελαν υγεία, ελπίδα γα το αύριο και μια δουλειά.


• Ο Θεός στήριγμα στην κρίση


Ο Θεός αναδεικνύεται στο σημαντικότερο αποκούμπι για τους Θεσσαλονικείς στις δύσκολες αυτές ώρες που περνά η χώρα. Αλλωστε στην ερώτηση «πού ακουμπάτε πς ελπίδες σας για την έξοδο από την κρίση» το μεγαλύτερο ποσοστό (48%) αναφέρει τον Θεό. Εντυπωσιακό είναι ότι η οικογένεια, κάποτε βασικός πυλώνας στήριξης, βρίσκεται στην τελευταία θέση με 12%. Στον εαυτό τους και σης δυνάμεις τους στηρίζονται δύο στους 10 Θεσσαλονικείς (23%), ενώ μόλις το 17% πιστεύει ότι η κυβέρνηση θα είναι αυτή που θα μας οδηγήσει έξω από την κρίση.


• Η κρίση βλάπτει σοβαρά την υγεία. Η συντριπτική πλειονότητα των ερωτηθέντων (88,6%) είδε το εισόδημά της να μειώνεται μέσα στην κρίση. Τρεις στους 10 Θεσσαλονικείς (28,1%) ένιωσαν 32,5% ξέχασαν tis διακοπέβ και 10,5% άρχισαν το περπάτημα και τα λεωφορεία! τον αντίκτυπο της στη δουλειά τους, ενώ ένας στους τέσσερις (24,6%) είδε τα οικονομικά προβλήματα να κλονίζουν την υγεία του. Μικρότερη είναι η αρνητική επίδραση στις καταθέσεις (7%), στα χόμπι (6,1%) και στις σχέσεις (3,5%). Πάντως υπάρχει και ένα 1,8% που απαντά όπ η κρίση δεν έχει επηρεάσει σε τίποτα τη ζωή του και ζει όπως ζούσε!

 

• Αγιε Βασίλη, φέρε μου μια δουλειά

 

Με τα Χριστούγεννα να πλησιάζουν και μέσα σε ένα ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον, πάνω από έξι στους 10 Θεσσαλονικείς ζητούν από τον ΑϊΒασίλη να τους φέρει υγεία. Αλλωστε ο λαός πιστεύει ότι, όταν υπάρχει υγεία, όλα τα άλλα θα έρθουν. Τέσσερις στους 10 (40,4%) επιθυμούν ως χριστουγεννιάτικο δώρο την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο, τρεις στους 10 (29,8%) θα ήθελαν να βρουν στο σακούλι του Αϊ-Βασίλη αύξηση του μισθού ή της σύνταξης και ένας στους πέντε ζητά από τον ασπρομάλλη άγιο μια δουλειά! Οι έρωτες, οι σχέσεις και ο γάμος δεν φαίνεται να βρίσκονται σε πρώτη προτεραιότητα (3,5%).


• Με μπαλωμένα ρούχα και παπούτσια

 

Η ένδυση και η υπόδηση έχουν δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα από το «κούρεμα» των εξόδων των Θεσσαλονικέων, που περιορίζουν τα πάντα νια να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν.

 Πάνω από 5 στους 10 (55,3%) έχουν περιορίσει τα ψώνια για ένδυση και υπόδηση, ενώ σχεδόν ένας στους δύο (47,4%) έκοψε μαχαίρι τη διασκέδαση (ταβέρνες, κλαμπ, μπουζούκια, κινηματογράφος). Οι διακοπές και τα ταξίδια δεν θα μπορούσαν να μείνουν αλώβητα, αφού το 32,5% τα έχει ξεχάσει, ενώ τρεις στους 10 (28,1%) έχουν κόψει ακόμα και από τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ. Οσο για τπ χρήση του Ι.Χ., ένα 10,5% έβαλε αναγκαστικά στη ζωή του το περπάτημα και τα λεωφορεία. Να σημειωθεί όπ ένα ανθεκτικό 1,8% δηλώνει όπ δεν έχει περιορίσει τίποτα.

 

 Τι έχετε περιορίσει λόγω κρίσης;(μέχρι δύο επιλογές)

 

Ενδυση/Υπόδηση 55,3%

Διασκέδαση (ταβέρνες, κλαμπ, μπουζούκια, κινηματογράφος κΛπ.) 47,4%

Διακοπές/ταξίδια 32,5% Χρήση Ι.Χ. 10,5%

Ψώνια στο σούπερ μάρκετ 28,1%

Δεν έχω περιορίσει τίποτε 1,8%

Εν όψει των Χριστουγέννων, τι θα θέλατε για σας προσωπικά να σας φέρει ο Αϊ-Βασίλης; (μέχρι δύο επιλογές). Πού ακουμπάτε τις ελπίδες σας για έξοδο από την κρίση;

θέση εργασίας 20,2%

Στον θεό 48%

Αύξηση του μισθού/Σύνταξης 29,8%

Στην κυβέρνηση 17%

Υγεία 65,8%

Στις δυνάμεις μου 23%

Ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο 40,4%

Στην οικογένεια 12%

Εναν νέο έρωτα/Σχέση/Γάμο 3,5%

 

Η υγεία είναι το ζητούμενο. Ο λαός έχει την άποψη ότι όταν υπάρχει υγεία όλα τα άλλα θα έρθουν (ελπίδα, που είναι δεύτερο στις προτιμήσεις).

Μεγάλοι ασθενείς της κρίσης αναδεικνύονται η ένδυση και η υπόδηση. Είναι τα πρώτα που «κόβει» ένα νοικοκυριό με τις πρώτες δυσκολίες. Αυτό αυτόματα οδηγεί σε υποκατανάλωση, με επιπτώσεις στην αγορά.

 Ειδικά στη Θεσσαλονίκη, που παλαιότερα υπήρξε πρωτοπόρα στη βιοτεχνία του ρούχου και του παπουτσιού, αλλά και στη λιανική αγορά της (πολλά και μικρά καταστήματα λιανικής με αντικείμενο πώλησης ένδυση και υπόδηση), η υποκατανάλωση έχει γονατίσει τους επιχειρηματίες του είδους.
Η εστίαση επίσης δεινοπαθεί, μια και οι Θεσσαλονικείς δείχνουν να έχουν κατά πολύ περιορίσει την έξοδο για φαγητό. Και εδώ υπάρχει μέγα θέμα. Η Θεσσαλονίκη έχει στο DNA της το καλό φαγητό και την έξοδο για φαγητό σαν life style συνήθεια.

 

Danioliptes.gr
Ολα αυτά τα χρόνια (καλώς ή κακώς, δεν είναι του παρόντος) είχε δομήσει μια επιχειρηματική κουλτούρα ή ανάπτυξη βασισμένη πάνω στην εστίαση. Ετσι, με το πρώτο «φύσημα του αέρα», η ανάπτυξη αυτή δείχνει να καταρρέει. Μέτρα όπως αυτά της μείωσης του ΦΠΑ δεν δείχνουν αρκετά για να αλλάξει το κλίμα στην εστίαση.
Υγεία ζητάνε ως δώρο για τη χρονιά που έρχεται. Οι περισσότεροι Θεσσαλονικείς (65,8%) είναι του «δόγματος» υγεία να έχουμε κι όλα τα άλλα θα έρθουν. Είναι εντυπωσιακό ότι ως δεύτερο δώρο ζητούν την ελπίδα, ενώ θα περίμενε κανείς ότι δουλειά και εισόδημα θα καταλάμβαναν τις πρώτες θέσεις. Απαισιοδοξία είναι τελικά αυτό που κρύβεται πίσω από τις απαντήσεις και σε πολλές περιπτώσεις ίσως και απελπισία.
Οταν πλέον φτάνουμε να ελπίζουμε κυρίαρχα στον Θεό για ένα καλύτερο αύριο, αυτό σημαίνει και τεράστιο έλλειμμα αυτοπεποίθησης. Έως τώρα οι Έλληνες ως αποκούμπι είχαν κυρίως την οικογένεια. Ωστόσο από οικογένειες που έχουν πάνω από δύο ανέργους ή στη χειρότερη περίπτωση κανένα εργαζόμενο μέλος δεν μπορείς να περιμένεις και πολλά!

 

 

Danioliptes.gr

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.