Δώρο μια “λευκή τρύπα” στους ισολογισμούς τους ετοιμάζεται να κάνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στους τέσσερις μεγάλους συστημικούς πιστωτικούς ομίλους της χώρας.


Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας
DEAL, η μείωση κατά μία ποσοστιαία μονάδα του δείκτη κεφαλαιακής τους επάρκειας (από το 9% στο 8%), μόνο στην περίπτωση της Εθνικής Τράπεζας, θα αποφέρει ένα όφελος της τάξης των περίπου 650 εκατ ευρώ! Συνολικά, και οι τέσσερις θα ωφεληθούν πάνω από 2 δισ ευρώ. Μάλιστα, σύμφωνα με υπολογισμούς της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ), το ποσό μπορεί να φτάσει και στα 2,2 δισ ευρώ.


Προκειμένου να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης αρκεί να σημειωθεί οτι οι συνολικές, επιπλέον, κεφαλαιακές ανάγκες που θα «βγάλει» ο τρέχων έλεγχος της αμερικανικής BlackRock στα χαρτοφυλάκια των τεσσάρων δεν θα ξεπεράσει τα 4 δισ.

 

Ο επικεφαλής της Ε.Κ.Τ Μάριο Ντραγκι καλύπτεται, με το …καλημέρα, κάτι παραπάνω από το 50% του ανοίγματος. Χωρίς αυξήσεις κεφαλαίου, χωρίς ενέσεις από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), χωρίς τίποτα.

Κι όλα αυτά ενώ το 2014, οι ελληνικές τράπεζες πρόκειται να χρειαστούν περισσότερα από 60 δις ευρώ.


Ήδη, στην Εθνική, όπως προαναφέρθηκε, έχουν υπολογίσει το πρόσθετο κέρδος από αυτή την εξέλιξη σε περίπου 650 εκατ ευρώ, ενώ μεταξύ 500 εκατ και 600 εκατ θα διαμορφωθεί το όφελος και για καθέναν από τους άλλους τρεις, βασικούς παίκτες του συστήματος τις τράπεζες: Alpha Bank, Πειραιώς και Eurobank(το 95% της οποίας ανήκει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας).


Ενδεχόμενο η ΕΚΤ να εξαιρέσει τις 4 μεγάλες ελληνικές τράπεζες από τον κανόνα του 8%, θα πρέπει να αποκλείεται. Και αυτό γιατί η πρόβλεψη περιλαμβάνεται στους κανόνες της Βασιλείας II. 
Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι το νέο stress test που ετοιμάζεται για τις αρχές Ιανουαρίου από την ΕΚΤ, θα τοποθετήσει αυτό τον κρίσιμο πήχη στο 8%.

 

Μάλιστα, το νεότερο στοιχείο, που έρχεται από τη Φρανκφούρτη, αναφορικά με τον συγκεκριμένο έλεγχο, είναι ότι θα περιορισθεί σε 150 τράπεζες. Ο αρχικός προγραμματισμός έκανε λόγο για 300 τράπεζες, από όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο σύνολο τους συστημικές.

Η εξέλιξη αυτή – της μείωσης του αριθμού των υπό έλεγχο τραπεζών – μπορεί όμως να είναι η δεύτερη καλή είδηση για τις 4 ελληνικές συστημικές τράπεζες. Και αυτό γιατί, όπως πληροφορείται αρμοδίως η Deal, στις “κομμένες” 150 μπορεί να συμπεριληφθούν και οι εγχώριες. Υπάρχει ωστόσο και ένα εναλλακτικό σενάριο.


Σύμφωνα με αυτό, στον έλεγχο της ΕΚΤ, που ξεκινάει (και ολοκληρώνεται) τον Ιανουάριο, ενδέχεται να συμμετάσχουν οι 2 από τις 4 συστημικές τράπεζες της χώρας μας. Ακόμα και έτσι, το όφελος υφίσταται, απλά θα είναι περιορισμένης έκτασης. Αυτό δεν δείχνει να πειράζει σ’ αυτή την περίπτωση τα επιτελεία τους. Εκείνο που τους πειράζει έχει να κάνει με το γεγονός ότι η Φρανκφούρτη δεν λαμβάνει υπόψη της το αυτονόητο: Οτι οι ελληνικές τράπεζες μόλις ολοκλήρωσαν έναν ακόμα σκληρό έλεγχο στα ενδότερα τους – τον 2ο σε διάστημα μικρότερο των 24 μηνών.

 

Ρευστότητα… από τα σπιτάκια του κόσμου θα αντλήσουν οι τράπεζες!

 

Oι εξελίξεις αυτές έχουν τη σημασία τους, διότι όσο κι αν ενισχύουν από πάνω ή από κάτω από το τραπέζι τις ελληνικές τράπεζες, στα 65 δις που θα χρειαστούν το 2014 δε φτάνουν! Οπότε, σύντομα θα αναζητήσουν αλλού την πηγή της ενίσχυσης τους. Από 1ης Ιανουαρίου 2014, οπότε η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου έχει αποφασίσει υπό την πίεση και της τρόικας να αρχίσουν και πάλι οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας δανειοληπτών, οι τράπεζες θα βρουν εκεί τη «δεξαμενή» της ρευστότητας τους.

Ακόμη κι αν ο κόσμος νομίζει ότι η τράπεζα… δεν θα τους πάρει το σπίτι, αυταπατάται.

Αυτό που αγνοεί ο κόσμος, είναι ότι η τράπεζα που του κατάσχει το σπίτι δεν έχει καμιά έγνοια να πουλήσει ή έστω να νοικιάσει σε κάποιον το σπίτι που κατάσχεσε! Της αρκεί που απέκτησε αυτή τους τίτλους ιδιοκτησίας! 

Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε πως μια τράπεζα προχωράει σε κατάσχεση 10.000 σπιτιών, καθένα από τα οποία έχει αντικειμενική αξία 100.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι η συνολική αντικειμενική αξία των 10.000 διαμερισμάτων επί 100.000 ευρώ το καθένα είναι 1.000.000.000 ευρώ.

Η τράπεζα, αντί να ψάχνει να βρει 10.000 αγοραστές που έτσι κι αλλιώς δεν πρόκειται να τους βρει ποτέ, κάνει κάτι εντελώς διαφορετικό. Βγαίνει στη διατραπεζική αγορά, στις αγορές του χρηματοπιστωτικού συστήματος και λέει: “Κατέχω τίτλους ιδιοκτησίας ακινήτων αντικειμενικής αξίας ενός δισεκατομμυρίου ευρώ και τους πουλάω για π.χ. επτακόσια εκατομμύρια ή τριακόσια εκατομμύρια ευρώ!”.

Μια τράπεζα από το Χονγκ Κονγκ ή από την Ουρουγουάη τούς αγοράζει τους τίτλους αυτούς για να τους πουλήσει κι αυτή την επόμενη μέρα ή τον επόμενο μήνα!

Ο τίτλος ιδιοκτησίας του σπιτιού που σας κατάσχεσε η ελληνική τράπεζα επειδή δεν πληρώνατε τις δόσεις του δανείου σας βρίσκεται έτσι σήμερα… στο Κατάρ, αύριο στο Μεξικό, μεθαύριο στο Ναούρου. Το πιο επώδυνο σημείο αυτής της τραγωδίας είναι ότι κανένας από τους εφήμερους, εναλλασσόμενους ιδιοκτήτες -δηλαδή κάποια τράπεζα ανά την υφήλιο- δεν δίνει δεκάρα τσακιστή αν ρημαδιάζει το διαμέρισμα από το οποίο σας ξεσπίτωσε η τράπεζα επειδή δεν είχατε να πληρώσετε τις δόσεις.

Τους αρκεί ο τίτλος ιδιοκτησίας και η αντικειμενική κατ’ αρχάς αξία.

Έτσι κι η τράπεζα θα αντλήσει ζωτικής σημασίας ρευστό και θα «ξεφορτωθεί» τα δάνεια που το ένα μετά το άλλο καθίστανται «κόκκινα».

Τώρα, από τα 10.000 σπίτια του παραδείγματος μπορεί τα 500 ή τα 1.000 να πουληθούν σε κάποιον κερδοσκοπικό οίκο-γύπα με έκπτωση… 60% ή 80% (!), αν κάποια τράπεζα που κατέχει τους τίτλους βρεθεί “ζορισμένη” κάποια στιγμή. Και, δυστυχώς, αυτή η στιγμή δεν είναι μακριά… είναι μόλις ένα μήνα και κάτι…

Danioliptes.gr

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.