Είναι παλιό και χιλιοειπωμένο: ενώπιος της κάλπης όλα τα έργα παίρνουν μπροστά, και όλα τα δύσκολα παίρνουν παράταση. Το ακανθώδες ζήτημα των πλειστηριασμών φαίνεται οτι είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της πεποίθησης.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, δόθηκε τελικώς παράταση ως τις ευρωεκλογές μπας και να σωθεί η κυβέρνηση! «Μετά; Ας μείνουν όλοι άστεγοι!» τονίζει.

 

Ακόμη, και αν επιβεβαιωθεί κι επίσημα η απόφαση για 6μηνη παράταση θα είναι απλά μία μεταβατική κατάσταση προκειμένου να προλάβουν οι τράπεζες να οχυρωθούν από έναν ενδεχόμενο «σεισμό» που θα προκαλέσουν οι μαζικοί πλειστηριασμοί. Μετά, ουτε τους φτωχούς ούτε τους μικρομεσαίους θα προστατέψει κανείς.

 

Θα είναι μόνο μία μικρή περίοδος χάριτος που, όμως, θα δοθεί για τις τράπεζες.

Πως θα αντιμετωπίσουν τα “κόκκινα δάνεια” – Τι να περιμένουν οι δανειολήπτες

Χρόνο κερδίζουν οι τράπεζες ώστε να βρουν τρόπο να διαχειριστούν περισσότερο τα “κόκκινα δάνεια”.

 

Αναμένεται να υπάρξει κοινή αντιμετώπιση των δανειοληπτών που έχουν εκκρεμότητες με πολλές τράπεζες αλλά και καλύτερη “οργάνωση” των εν λόγω δανείων στα βιβλία των τραπεζών, βάσει της οποίας προβλέπεται η δημιουργία μίας «bad bank» σε κάθε τράπεζα.

Από εκεί κι έπειτα, κάθε περίπτωση θα εξετάζεται ξεχωριστά ώστε προς το τέλος του 2014 να έχουν διαχωριστεί οι περιπτώσεις όσων πραγματικά δεν μπορούν να πληρώσουν από τις άλλες.

 

Οι δανειολήπτες θα πρέπει να περιμένουν μεγαλύτερη ευελιξία σε θέματα διακανονισμών με ετήσιο, ή διετή, ορίζοντα, αφού βέβαια αποδεικνύουν –κυρίως με εισοδηματικά κριτήρια– ότι αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους.

 

Επίσης, θα συνεχιστούν οι διακανονισμοί με την πληρωμή μόνο τόκων ή με την παροχή περιόδου χάριτος για ένα ή δύο χρόνια, ανάλογα με τον τύπο του δανείου και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε πελάτη.

 

Σε ότι αφορά τα επιχειρηματικά δάνεια, η Τρόικα έχει ζητήσει αυστηροποίηση του πλαισίου για τις επιχειρήσεις που δεν διαθέτουν βιώσιμα πλάνα. Οι τράπεζες θέλουν να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση των επιχειρηματικών δανείων όμως η BlackRock εντόπισε αρκετές περιπτώσεις “αδικαιολόγητων” αναχρηματοδοτήσεων. Στόχος των τραπεζών είναι να δώσουν βάρος στις επιχειρήσεις που εκτιμούν ότι έχουν προοπτικές.

 

Danioliptes.gr

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.