Του Άγγελου Αγγελίδη
Οι ενώσεις εργαζομένων της… Αυστρίας και ένας γερμανός πανεπιστημιακός καθηγητής αποκάλυψαν την θρασύτατη «γύμνια» των ελλήνων πολιτικών!
Οι 300 βουλευτές ζουν και εργάζονται «αόρατοι» μέσα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, ενώ όσοι από αυτούς προσπαθούν να ψελλίσουν λίγες αντιμνημονιακές κουβέντες, προσκρούουν σε τοίχο. Ακόμη και οι βουλευτές της αντιπολίτευσης εφαρμόζουν «σιγήν ασυρμάτου». Πρόκειται για πραγματική «ομερτά»…
Πιο συγκεκριμένα, το Αυστριακό Επιμελητήριο Εργαζομένων, η Ομοσπονδία Αυστριακών Συνδικάτων και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Συνδικάτων, προσέφυγε στον γερμανό πανεπιστημιακό καθηγητή Αντρέα Φίσερ Λεσκάνο, ζητώντας τη νομική γνωμοδότησή του για το αν κάποιες από τις υποχρεώσεις που έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα από ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, δηλαδή την ΕΚΤ και την Κομισιόν, που συμμετέχουν στην Τρόικα, συνιστούν παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Κατά συνέπεια συνιστούν παραβίαση του ευρωπαϊκού δικαίου, με δεδομένο ότι η Χάρτα των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων έχει ενσωματωθεί στο δίκαιο της ΕΕ.
Ιδιαίτερα επικριτική είναι η έκθεση γερμανού νομικού έναντι της Τρόικας και των μέτρων λιτότητας που αυτή υπαγορεύει. Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση, η Τρόικα πραγματοποίησε υπερβολικές (δυσανάλογες) παρεμβάσεις στο εργασιακό δίκαιο και το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης της Ελλάδας. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι μειώσεις μισθών παραβιάζουν το θεμελιώδες δικαίωμα της ελεύθερης σύναψης συλλογικής σύμβασης, ενώ άλλες δεσμεύσεις που έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα παραβιάζουν το ανθρώπινο δικαίωμα στην εργασία, στην κατοικία, στην κοινωνική ασφάλεια και την ιδιοκτησία. Παρεμβάσεις, όπως οι περικοπές των κατώτατων μισθών, η εφαρμογή των επιχειρησιακών συλλογικών συμβάσεων και οι περικοπές στο σύστημα υγείας δεν καλύπτονται νομικά από το Ευρωπαϊκό Δίκαιο αναφέρεται στην έκθεση, ενώ σε όλα αυτά δεν υπήρχε επαρκής συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Ο γερμανός καθηγητής εκτιμά ότι θα μπορούσε να έχει επιτυχή έκβαση μια προσφυγή ακύρωσης στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, με αντικείμενο τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την παράβαση των αρμοδιοτήτων των συλλογικών οργάνων. Μάλιστα η προσφυγή θα μπορούσε να έχει επιτυχία ιδίως αν την ασκούσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα μπορούσε να γίνει προσφυγή εναντίον των «ενεργειών των κρατών που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας». Ακόμη και το Διεθνές Δικαστήριο θα μπορούσε να ασχοληθεί με το ζήτημα κατά πόσο είναι συμβατές αυτές οι υποχρεώσεις με τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ στη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ILO) και στα Ηνωμένα Έθνη μπορεί να γίνει προσφυγή εναντίον μεμονωμένων κρατών, παρατηρεί ο γερμανός πανεπιστημιακός.
Το έργο που έχει κάνει ο γερμανός πανεπιστημιακός καθηγητής είναι εξαιρετικό. Στην ουσία «παίρνει από το χέρι» τους έλληνες πολιτικούς, τους λέει ότι η τρόικα παραβιάζει τα δικαιώματα των πολιτών σας και επιπλέον τους επιδεικνύει σε ποια σώματα μπορούν να προσφύγουν προκειμένου να προστατεύσουν τους πολίτες τους. Πλέον, οι έλληνες πολιτικοί δεν έχουν άλλοθι. Είτε θα πρέπει να κινηθούν δικαστικά σύμφωνα με την προτροπή του γερμανού καθηγητή, είτε θα σωπάσουν για μία ακόμη φορά και θα σκύψουν το κεφάλι στις εντολές της τρόικας. Δυστυχώς, πολύ φοβάμαι ότι θα συμβεί το δεύτερο. Οι έλληνες πολιτικοί δεν μας έχουν δώσει πρόσφατα δείγματα μεγάλου θάρρους. Το αντίθετο, μάλιστα. Συνήθως βολεύονται πίσω από την τρόικα και τις απολαβές τους.
Όμως, τα πράγματα πρέπει να αλλάξουν. Να προτάξουν τα στήθη τους και να υπερασπιστούν τους έλληνες πολίτες. Πλέον, γνωρίζουν ότι η τρόικα παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα ενός ολόκληρου λαού και ξέρουν που να απευθυνθούν αναζητώντας το δίκιο τους.
Να σημειωθεί ότι κάτι παρόμοιο επιχειρεί να κάνει και ο (επίσης γερμανός) πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος έδωσε εντολή να διερευνηθούν οι πρακτικές της τρόικας στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου. Κυριότερο επιχείρημά του, το γεγονός πως ένα άτυπο όργανο (τρόικα) ορίζει και καθορίζει τις ζωές εκατομμυρίων ευρωπαίων πολιτών, χωρίς να έχει καμία αρμοδιότητα και χωρίς να έχει πάρει θέση το ευρωκοινοβούλιο.
Danioliptes.gr
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.